Kaçak içki, yasadışı yollarla, genellikle damıtılarak üretilen herhangi bir alkollü içecektir. Fermente edilecek materyalleri şeker şurubu, tahıllar, patates, pancar, meyve, sofra şekeri ve nişasta bazlı şekerler oluşturabilir. Daha sonra fermantasyon sonucu elde edilen mayşe, kaçak içki üretimi için damıtılabilir.
Endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol (metanol) aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki yapımında kullanılmaktadır1.
Sahte içkilerin üretiminde, etil alkol yerine metil alkol veya diğer zararlı maddeler kullanılmaktadır. Metil alkol, insan vücuduna alındığında ölüme kadar varabilen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Son dönemlerde sahte içki zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvurular ve ölümler arttı. Uzmanlara göre, etil alkol alan kişide görme fonksiyonlarının kaybedilmesinin yanı sıra bağırsak sistemi ve karaciğer fonksiyonunun bozulması ile böbreklere etkisi 6-8 saatte ortaya çıkıyor.
Ahmet Aydın, “Vücuda alındığı andan itibaren ilk 6 saatte sarhoşluk ve gastrit olarak karşımıza çıkar. 6 saatten sonra bulanık görme başlayabilir. Asıl zehirlenme belirtileri sahte içkinin içilmesinden 10-24 saat sonra görülmeye başlar. Zehirlenmenin şiddeti, oluşan asidozun derecesine bağlıdır" diye konuştu. Prof.
İlgili 15 soru bulundu
Etil alkol, içki olarak kullanılması halinde karaciğerlere hasar verebilmektedir. Saf hali ile kullanılması ölümlere ve körlüklere sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte metil alkol ve etil alkol benzer kimyasal yapılara sahiptir. Etil alkol tüketim amacı ile kullanılmasına rağmen metil alkol kullanılamaz.
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
Alkol ya da sigara kaçakçılığı suçu iştirak hali olmaksızın, tütün mamulleri, sigara, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin satılması, satışa arzı, taşınması yahut satın alınması durumunda, 10 bin güne kadar adli para cezası ve 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Kaçak sigara ve alkol içene ceza yok.
Evde rakı yapanlar açısından en büyük risk ise etil alkol yerine metil alkol kullanmak. Daha ucuz olan metil alkol, öldürücü olabiliyor. Bu nedenle evde rakı yapanlar, merdivenaltı üreticiler nedeniyle her zaman risk altında.
Özetle; *Şahsi tüketim için elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde edilmesi veya üç yüz elli litreyi aşmayan fermente alkollü içki(bira,şarap vb.) imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
*Viski yapımında tercih edilecek su PH değeri düşük, klorsuz ve kireçsiz su olmalıdır. UYARI: Etil Alkol ile içecek yapımı insan sağlığına zararlı olabilir! Etil alkol kullanımınıza dikkat ediniz.
Şeker pancarı melasının yüzde 35 oranında üzüm sumasıyla karıştırılması sonucu elde edilen rakıya, Yeni Rakı adı verildi. Bu rakının acı tadını bastırmak için litresine 5-10 gr. arası şeker ilave edilir oldu. Şekersiz rakı demek işte bu 5-10 gr. şeker ilave edilmemiş rakı anlamına gelir.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Etil alkol hem fermantasyon ile hem de petrokimyasal yollarla üretilebilir. Dolayısıyla hangisinin tercih edileceği petrol ve tahıl fiyatlarına bağlıdır. Kimyasal olarak etilen hidrasyonu ve CO2'ten, doğal olarak da maya türlerinde şekerin metabolize edişinin bir yan ürünü olarak elde edilir.
EVDE, ticareti yapılmamak kaydı ile isteyen herkes kendi ihtiyacı için içki ve sigara üretebilecek. Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak 50 kiloyu aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edilebilecek.
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
Belirtilerin genellikle 10 ila 24 saat arasında kendisini hissettirdiğini anlatan Aksun, "10 saat sonra etil alkolün etkileri kaybolmaya başlarken metil alkolde bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, koma, görme bozukluğu, özellikle de çift görme gibi rahatsızlıklar yaşanıyor.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na göre kaçak alkol üreten ve satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Eğer bu suç, örgütlü bir şekilde işlenmişse verilecek ceza iki katına kadar çıkarılabiliyor. Örgütlü kaçakçılık yapanlar 12 yıla kadar hapisle yargılanıyor.
1 Ekim 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik ile beraber ise etil ve metil alkolün internetten satışı tamamen yasaklandı.
Şeffaf bir bardağa 3 yemek kaşığı alkol dökün, çözeltimizle bir çorba kaşığı ekleyin. Karıştırma anından itibaren zamanı not ediyoruz. Çözeltiyi oda sıcaklığı (20-25 ° C) olan bir odada gözlemliyoruz. Kirlilik içermeyen saf alkol 5 dakika sonra soluk pembeye dönmelidir.
Kolonya ferahlatıcı etkisini etil alkolden almaktadır. Kolonya cilde sürüldükten sonra içeriğinde bulunan alkolün hızlı bir biçimde buharlaşması ve alkol moleküllerinin etrafındaki ısının çekilmesi sonucu ciltte serinlik hissi oluşur.
Etil alkol, fermente edilmiş tahılların veya şekerli meyvelerin damıtılmasıyla elde edilir. Ayrıca, petrokimya endüstrisinde sentetik olarak üretilebilir. Etil alkolün çevreye olan etkileri dikkate alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri