Yapılandırma faiz oranı, bankanın sunduğu güncel faiz oranından farklıdır. Yapılandırma faiz oranı, mevcut borcunuzu yükseltecek olsa da vade uzayacağı için ödemeniz kolaylaşabilir. Borcunuzu bankada yapılandırdığınızda kredi kartınız kullanıma kapatılır.
Kredi kartlarının ödenmesi durumunda yapılandırma yoluna gidilir ve eğer gidilmezse banka kullanıcıdan parasını geri alabilmek için dava açar ve yasal süreç başlatır. Yapılandırma ile 12 aya kadar vadelere bölünen kredi kartı yapılandırılması ödenmezse banka tekrar dava açma yoluna gidebilir.
Evet, kapatılan kredi kartı tekrar açılabilir. Tekrar açılması için kredi kartının nasıl kapatıldığı önemlidir. Kredi kartını kullanıcı kendi isteğiyle kapatırsa kapatılan aynı kredi kartı yeniden tekrar açılamaz. Kredi kartı borçlar yüzünden kapatıldıysa borcun tamamen ödenmesi durumunda kredi kartı tekrar açılır.
Eğer faiz oranları düştüğü için, toplam geri ödemenizi azaltmak maksadıyla yapılandırma yaptırırsanız ve bu süreçte ödemeleriniz daima düzenli şekilde devam etmişse kredi notunuz etkilenmeyecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılandırılmış Kredi Kartı Kullanılır mı? Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişilerin kartı kullanıma kapatılırsa bankaya yapılandırma işlemi için başvurulur. Yapılandırılmış kredi kartı genellikle kullanıma kapalı olur ve yapılandırma borçları bitmeden kullanılamaz.
Kredi ya da kredi kartı borcunuz varken finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bankalara başvurabilirsiniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız banka size kredi kullandırır.
Kredi kartının sadece asgari tutarı ödendiğinde, ödenen tutar kadar limit açılır. Bu nedenle kartın toplam limiti kullanılamaz duruma gelir.
Genelde protokollerde ödeyemediğiniz noktadan itibaren borcun ilk haline döner. Ancak yine ödenmezse yasal takip başlar. İcra takibi ve sonrasında bu süreç devam eder. Ancak yasal takip, icra takibi gibi durumlar sizin için hem daha maliyetli olur hem de ilerleyen yıllarda kredi çekmek istediğinizde başınıza dert olur.
Bir yıl içerisinde en fazla 3 kez yalnızca asgari borcunun ödenmemesi durumunda dönem borcunun tamamı ödenene kadar kredi kartı kullanıma kapatılır. Bazı Bu durumda toplam borç ödendiğinde en geç 1 iş günü içinde kart yeniden kullanıma açılır.
Bankalarca kara listeye alınmış bir kişinin kredi kartı alması biraz zor olacaktır. Fakat bazı bankalar bu konuda diğerlerine göre biraz daha esnek davranıyor. Bu bankalar kampanyalar yaparak, kredi notu düşük olan kişilere de kredi / kredi kartı hizmeti verebiliyor.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Kredi kartının borcunu ekstre tarihinden itibaren 3 ay içinde veya bir yıl içinde, borç tutarının asgari ödemesini üç kez ödemeyi unutursan kartın kullanıma kapatılır. Üç kez borcunu üst üste ödemediğin takdirde kart tamamen kapatılmaktadır. Kullanıma açmak için borcu ödeyerek aktif olmasını sağlayabilirsin.
Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Genel uygulama bu şekilde olmakla birlikte her bankanın işleyişi farklı olabilir. Bu kapsamda düzenli asgari ödeme yapılmasına karşın kredi kartının çeşitli özelliklerini sınırlandıran bankalar da vardır.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Evet, taksitleri devam eden kredi kartı iptal edilebilir. Kredi kartının gelecek dönem taksitleri bulunsa bile, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre kredi kartının kapatılmasında herhangi bir sorun yoktur.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Vergi borcunuzun yapılandırılması, ödemekle yükümlü olduğunuz vergiyi daha rahat ödemenizi sağlar. Ayrıca borcun yapılandırılması, ödemeyi geç yapmanızı engeller çünkü bir kereliğine bile ödemeyi geciktirirseniz kara listeye girersiniz ve kredi alabilme ihtimaliniz yok olur.
* Peşin ödemeyi tercih edenlere yapılandırma kanununa göre hesaplanan faiz tutarından da yüzde 90 indirim yapılacak. İlk iki taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara faizde yüzde 50 oranında indirim uygulanacak.
Geliriniz varsa ve mevcut borçluluğunuz ve kullanmak istediğiniz yeni kredinin aylık ödemelerini karşılayabilecek düzeyde ise banka kredi talebinizi olumlu değerlendirebilir. Ancak yasal takibe girdiyseniz birkaç sene beklemeniz bile gerekebilir. Bu yüzden yasal sürece girmemeye özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri