Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için süre 7 yıldan 1 yıla düşürüldü. 1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
Yeni karar 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren 1 yıl süreyle kullanılmayan telefonlar 24 saat içerisinde kapatılacak.
IMEI numaranızı telefonunuzun arama yapma kısmından *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz. Kayıt yaptırmadığınız süreçte, her 30 günde bir size hatırlatma SMS'i gönderilecektir. 120 gün içerisinde kayıt ettirmediğiniz cihazların kayıtsız cihaz statüsüne geçirilerek iletişime kapatılacağını unutmayın.
Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
AK Parti Seçim Beyannamesi'nde, yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kayıtsız kullanım sürelerinin 120 günden 180 güne çıkarılacağı açıklandı.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
Gümrük Prosedürleri. Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Desteklenen iPhone modellerinde aynı anda iki eSIM kullanabilirsiniz.
1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
IMEI klonlama devri resmen bitti. Son dönemde sıkça gündeme gelen ve en son kanun teklifinin meclis gündeminde olduğunu öğrendiğimiz konu artık Resmi Gazete'de. Buna göre artık bir yıl boyunca sinyal alınmayan telefonlar IMEI havuzundan çıkarılacak ve iletişimleri kesilecek.
Kaçak telefon ticareti yapan kişiler ne kadar ceza alır? Kaçak cep telefonlarının gümrük işlemlerine tabi tutulmadan gümrük kapısından girmesinden sonra fail, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
Yurt dışından iPhone 11 getirmenin maliyeti
ABD fiyatı 699 dolar ile 849 dolar arasında değişen iPhone 11'in Türkiye'ye getirmenin toplam maliyeti 5826 TL'den başlayıp, 6754 TL'ye kadar çıkıyor.
Ülke dışına çıktığınızda WhatsApp hesabınızı mobil veri veya Wi-Fi bağlantısı üzerinden kullanmaya devam edebilirsiniz. Seyahat ederken bulunduğunuz ülkeye ait bir SIM kart kullanırsanız WhatsApp'ı kendi ülkenizde sahip olduğunuz numarayla kullanmayı sürdürebilirsiniz.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR? Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
Kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ise E-devlet IMEI sorgulama adresinden kontrol edilebilir.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
Yurt dışından getirilen ve Türkiye'de kaydı yapılmayan bir telefonun IMEI kaydı yapılmazsa, telefonun şebeke erişimi 120 gün sonra kapatılır. Bu durumda telefonun sadece mobil ağ bağlantısı kesilir, diğer özellikleri kullanılabilir. Ancak, yasal olarak kaydettirilmemiş bir telefon kullanmak suç teşkil edebilir.
Yurtdışından alınan iphone kayıtsız kullanım sırasında 120 gün kullanım sonrası şebeke kapanır ancak e-sim barındıran iphonelarda bayiye giderek e-sime geçiş yapıp +120 gün daha kullanabiliyorsunuz.
Hatırlatmak gerekirse IMEI kayıt ücreti, 2015 yılında sadece 131 TL'ydi. 2016 yılında ise bu bedel, oldukça küçük bir zam birlikte 138 TL seviyelerine çıkmıştı. 2017 yılında 149, 2018 yılında ise 500 TL olan IMEI kayıt ücreti, 2019 yılında ise büyük bir zam ile 500 TL'den 1500 TL'ye çıktı.
Her yıl değişen IMEI kayıt ücreti 2023 yılı Temmuz ayında tekrar zamlanarak 20.000 TL olarak uygulanmaktadır. 2022 yılında 2.732 TL olan kayıt ücretinin yüksek miktarda zamlanması yurt dışından cep telefonu getirmek isteyen kullanıcıları üzmüş olsa da yine de farklı sebeplerle IMEI kaydı yapılır.
Ocak ayı ile birlikte bir önceki yıl 2 bin 732 TL olan IMEI kayıt ücreti, 6 bin TL'ye çıkmıştı. Aradan geçen 6 ayın ardından IMEI kayıt ücreti tekrar artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bilgilere göre IMEI kayıt ücreti 20 bin TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri