Kaçakçılık suçları nedeniyle hükmedilen hapis cezası belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Verilen cezanın uzunluğu sebebi ile kişinin aldığı cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkün olmaz. Adli Para Cezası isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Ancak hapis cezasının ertelenmesi durumu söz konusu olabilir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası Nedir? Göçmen kaçakçılığı suçunun faili üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Göçmenler için hayati tehlike doğar ve onur kırıcı muameleye maruz kalırlarsa cezalar yarısından üçte ikisine artırılır.
Ayrıca maddi menfaatin bizzat faile yapılmış olması da zorunlu değildir, bir başkasına maddi menfaat temin edilmesi durumunda da bu suç oluşur. Göçmen kaçakçılığı suçunun taksirle işlenmesini Kanun açıkça düzenlemediği, nedenle, bu suç taksirle işlenemez.
İlgili 26 soru bulundu
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsar mında kaçakçılık suçları ithalat ve ihracat kaçakr çılığı olarak iki kısımda ele alınmıştır. Kaçakçılık suçları ise ekonomik suçlar kategorisinde yer alan suçlardandır.
TCK madde 52, ceza yasalarımızda yer alan cezalardan birisi olan adli para cezasını düzenlemektedir. Adli para cezası, belli sınırlar dahilinde belirlenen gün sayısının, bir gün karşılığı olarak 20 ile 100 TL arasındaki miktarla çarpımı sonucunda ulaşılan meblağın Devlet Hazinesine ödenmesidir.
Göçmen kaçakçılığı suçunda hapis cezası miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilemez.
üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Resmi Belge Olarak Kabul Edilmesi Halinde İse Görevli Mahkeme 1.Ağır Ceza Mahkemesidir. (Kaçakçılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından yargılama yapılır.)
Bir malın gümrük işlemlerinden geçmeden ülkeye sokulması ya da çıkarılması, kaçakçılık suçudur. Silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, petrol kaçakçılığı, bunlardan sadece birkaç tanesidir.
Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası: Kasten işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir. Taksirle işlenen suçlarda (Örn, trafik kazası neticesinde 2 yıl 6 ay ceza verilse bile) ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
KAÇ YILA KADAR HAPİS CEZALARI PARA CEZASINA ÇEVRİLİR? Kasıtlı olarak işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları adli para cezasına çevrilir. Taksirle işlenen suçlarda ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
Gümrük kaçakçılığı suçları, ithalat kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı suçları, tütün ve alkollü içkiye ilişkin suçlar olarak dört temel kategoride ele alınmış ve bu suçlar hakkında kanunun öngörmüş olduğu genel çerçeve verilerek açıklanmıştır.
Kaçakçılık Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir? Kaçakçılık suçlarında görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleri iken, suçun işlenmesi sırasında resmi belgede sahtecilik suçunun da işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
Vergi kaçakçılığı suçunu işleyen kişiler hakkında 18 (on sekiz) aydan 5 (beş) yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.
Kaçakçılık suçunun faili hakkında 5607 s. Kanunun 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Gümrük vergi alacağına bağlı olduğu için zamanaşımı süresi ise 3 yıl olacaktır. Zamanaşımı süresinin başlangıç tarihi, yükümlülüğün başlangıç tarihi olan beyanname tescil tarihidir. Ayrıca ilgili yükümlülükle alakalı dava açılmış olması zamanaşımını durdurur.
Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir. İkinci aşamada ise kişinin, ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde tutularak bir gün biriminin parasal miktarı tayin edilecektir.
Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezasıdır.
İnsan kaçırmanın ücreti bin ile 3 bin dolar arasında değişiyor. Mesela Afganistan'dan kaçmak isteyen birinin yanında o kadar para olmayabiliyor, ama varmak istediği yerde herhangi bir akrabası varsa onun bu parayı ödeyeceğine dair garanti veriyor. Paranın ödenmemesi halinde kaçakçının yapacağı bir şey yok.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar. Çalışma süresi ise 2-8 saat aralığında değişir.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri