Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür.
Çocuk gelişimi öğretmeni olmak için ilk şart, üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim veren eğitim bilimleri fakültesinde yer alan çocuk gelişimi bölümünden mezun olmaktır.
Fatmazehra Uygun. 1)Çocuk gelişimi lisans mezunu olarak formasyon alınca siz iki bölümden atanabilirsiniz öğretmen olarak.Biri liselerde çocuk gelişimi öğretmenliği diğeri okul öncesi öğretmenliği. 2)Öğretmen olabilmek için girilen 3 adet sınav vardır.
Üniversitelerin Çocuk Gelişimi Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlik üzerine tezsiz yüksek lisans yaptıklarında çocuk gelişimi öğretmeni olarak çalışabilir. Çocuk gelişimi öğretmeni çocukların gelişimini destekleyici etkinlikler tasarlar, bu eğitim metotlarını uygular.
Çocuk Ve Gençlik Merkezleri'nde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar (bkz. Çocuk ve Gençlik Merkezleri Yönetmeliği, 2001). Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumuna Bağlı Toplum Merkezleri'nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği gibi bölümler 'pedagog' değildir. Üniversitelerin 'Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık' bölümünden mezun olan kişiler pedagog olabilir. Çocuk gelişimi bölümü mezunları pedagog olamaz.
4 yıllık Çocuk Gelişiminin KPSS atama puanı genelde 81-82 arası oluyor ve bu puanı almak zor değil. 4 yıllık Çocuk Gelişimi önü açık bir bölümdür. 2 yıllık Çocuk Gelişiminin ise önü açık değil ama DGS ile iyi üniversite kazanma şansı mevcut.
Çocuk gelişim uzmanları; çocukların bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını gözlemler. Hangi yaş grubundaki çocukların nasıl bir davranış sergileyeceğiyle ilgili raporlar hazırlar ve bilgilendirme yapar. Bunun yanı çocukların gelişimini fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak gözlemler.
eleman.net verilerine göre, Çocuk Gelişimi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk Gelişimi Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.640 TL maaş alıyordu.
Çocuk Gelişimi Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Bölümü, olarak belirlemiştir. İlgili karara göre çocuk gelişimi ile ilgili bölümler okul öncesi öğretmeni olarak atanabiliyorken, okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunlarının çocuk gelişimi öğretmenliğine başvuru hakkı bulunmamaktadır.
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği", "Okul Öncesi Öğretmenliği", "Anaokulu Öğretmenliği" ve daha önceki yıllarda mezun veren "Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği" programlarında verilmektedir.
Lisans eğitim süresi 4 yıldır. Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Dersleri Hangi Sınıflarda / Yarıyıllarda Alınabilir? Pedagojik formasyon eğitimi ikinci sınıftan (3. yarıyıldan) itibaren başlar, dördüncü sınıfta (8. yarıyılda) sona erer. Öğretmenlik Uygulaması dersi ise öğrencinin tercihi doğrultusunda 7. ve 8. yarıyıllar içerisinde alınabilir.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
Anaokulu ve kreşlerin yanı sıra , Diyanet İşleri Bakanlığının Okul Öncesi Eğitimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Meslek Eğitim Kursları, Halk Eğitim Merkezleri ve İsmek vb. kurumlarda Çocuk Gelişimi alanında çalışabilmektedirler.
Kreş Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
Kreş öğretmeni olarak kariyer planı yapıyorsanız üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren; anaokulu öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin birinden mezun olmanız gerekir.
Çoçuk gelişimi öğretmeni atama puanları bu verilere göre düzenlenmiştir. Çoçuk gelişimi öğretmenliği atama puanları taban olarak 81 seviyesinden başlamıştır. 2 yıllık çoçuk gelişimi atama puanları da aynı seviyeden başlamaktadır.
Okul Öncesi Öğretmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Okul Öncesi Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.700 TL civarındadır.
Bu bölümde öğrencilere çocukların farklı yaş gruplarındaki gelişim özellikleri, ihtiyaçları ve davranışları hakkında bilgi verilir. Çocuk Gelişimi, eşit ağırlık bölümlerinden biridir.
Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur? Anaokulu öğretmeni olmak için 4 yıllık lisans bölümünü bitirmek gereklidir. Ev Ekonomisi, Çocuk Gelişimi, Okulöncesi Öğretmenliği ve Anaokulu Öğretmenliği bölümlerinden birini bitiren herkes anaokulu öğretmeni olmaya hak kazanır.
Çocuk gelişimi meslek elemanı olarak işe başlayanlar başarı durumlarına göre çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerinde yer alabilir ya da kendi işyerlerini açabilirler.
Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Çocuk Gelişimi bölümü aday öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bölümler arasında. En çok tercih edilen bölümler arasında olan Çocuk Gelişimi bölümünü öğrenciler, eşit ağırlık puan türüyle tercih edebiliyor.
Çocuk Gelişimi Programı iki yıl, dört dönemlik ön lisans eğitimi veren bir programdır. Bu programdan yeterli bilgi ve beceri donanımıyla mezun olanlar; okul öncesi eğitim kurumları, kaynaştırma okullarında ve özel eğitim kurumlarında kamu ve özel sektörün eleman ihtiyacının karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri