Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Antakya Künefesi 27.12.2007 tarihi itibarıyla coğrafi işareti tasdiki almıştır. Antakya Künefesi dört malzemelidir: 1 kg tel kadayıf, 750 g künefelik peynir, 300 g tereyağı, 1 litre şerbet. a. Tel kadayıf: Künefe Hamuru Tarifi Tel kadayıf buğday unundan imal edilir.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
İlgili 21 soru bulundu
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır.
Yapım aşamaları çok kolay, en önemli püf noktası şerbet soğuk olmalı fırından çıkan tatlı ise ilk sıcağını 1-2 dakika atmalı. Böylece hamur olmayan çıtır çıtır bir tatlınız olur.
Fırından aldığınız sıcak tatlıyı 2-3 dakika dinlendirip üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekip soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.
Antep Burma Kadayıfı şekline uygun olarak dökülen tel kadayıfların içerisine Antep fıstığı konularak, rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanan Gaziantep'e özel burma kadayıf çeşididir. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Üzerine arzunuza göre bolca fıstık veya ceviz içi serpin. Tel kadayıfların diğer yarısını üzerlerine yerleştirip tekrar bastırarak sıkışmalarını sağlayın. Kadayıfı önceden ısınmış fırında 180 derece alt kısma yakın olacak şekilde yerleştirip kontrollü bir şekilde 45 dakika pişirin.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Kaşar Peynirli Künefe Tarifi Yapılışı
Tereyağlı karışımın yarısı da bir tarafı kızardıktan sonra tekrar tavaya sürülür ve diğer tarafı kızartmak için kullanılır. Kadayıfın üzerine kaşar koyulur ve ardından kalan kadayıf da her yerine eşit olarak yerleştirilir ve bir kapak yardımı ile iyice bastırılır.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Şerbeti içine tam çeken yapısıyla yemelere doyum olmuyor. Kendisi şekersiz, ancak şekerle birleşince efsanevi lezzetine bürünüyor. Kadayıfları taze taze çiğ şekilde böyle şahane tariflerde kullanmanın yanında son zamanlarda sütlü tatlı tariflerinde ya da ana yemek tariflerinde de sıkça kullanmaya başladık.
Özenle döşenmiş kadayıfların arasına bolca koyacağınız ceviz ile lezzetini arttırabileceğiniz tepside kadayıf tatlısı tarifimi mutlaka denemelisiniz. Yanına koyabileceğiniz 1 top dondurma ile hem içinizi ferahlatacak hem de tatlı krizlerinize çare bulacaksınız.
19. yüzyılda imalatına Diyarbakır'da başlanan, yapımı zor olan ve iyi ustalık gerektiren Diyarbakır Burma Kadayıfı; Diyarbakırlı ustalar sayesinde babadan oğula ve ustadan çırağa aktarılmıştır. Bu yöreden kaynaklı yapım şekli ve ustalık bilgileri zamanla diğer bölgelere yayılmıştır.
Pişireceğiniz tepsiyi/borcamı güzelce tereyağı ve bal ile yağlayın üzerine bütün antep fıstığı veya cevizden az miktarda yerleştirin . Kadayıfın yarısı koyup bir tabak ile bastırın sımsıkı olması çıtırlığı için ilk kuralımız.
En mühim püf noktası ise tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması.
Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım. Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı.
Künefenin anavatanı Antakya olup, çoklu bir medeniyetin kültürün tatlısıdır.
Kadayıf hamurunu hazırlamak için gerekli olan malzemeler; 500 gr Çorum kırması un, 500 gr Trakya kırması un, 800 gr su, 200 gr süt şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri