En mühim püf noktası ise tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması.
Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Soğukluk ölçüsü olarak şerbet parmağı yakmayacak kıvamda olmalıdır. Tatlı ve şerbet sıcak olursa tatlı hamurlaşır.
Fırından aldığımız sıcak kadayıflarının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Dilerseniz kadayıfları ısıtmadan şerbeti sıcak olarak da dökebilirsiniz. Tatlımızı şerbetini çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim. Dinlenen tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.
Tatlıya şerbeti döküldükten sonra üzeri kapatılır mı? Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz.
Yapım aşamaları çok kolay, en önemli püf noktası şerbet soğuk olmalı fırından çıkan tatlı ise ilk sıcağını 1-2 dakika atmalı. Böylece hamur olmayan çıtır çıtır bir tatlınız olur.
İlgili 15 soru bulundu
Pişireceğiniz tepsiyi/borcamı güzelce tereyağı ve bal ile yağlayın üzerine bütün antep fıstığı veya cevizden az miktarda yerleştirin . Kadayıfın yarısı koyup bir tabak ile bastırın sımsıkı olması çıtırlığı için ilk kuralımız.
Kadayıflı muhallebinin kadayıfı neden yumuşar? Kadayıflı muhallebinin kadayıfı yumuşamaması için: Tatlı o gün tüketilmeyecekse muhallebinin üzerine konulan kadayıf servis esnasında yerleştirilirse daha lezzetli olur. Çünkü buzdolabında bekleyen kadayıflar kıtırlığını bir miktar kaybedip yumuşayacaktır.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz.
Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Şerbeti için gerekli olan toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve şeker eriyene dek karıştırdıktan sonra ocağın altını açıp, kaynayana dek ara ara karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynamasına izin verin ve içine limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şerbeti için; 3.5 su bardağı toz şeker. 3 su bardağı su.
Çiğ kadayıf tatlısının şerbeti için gerekli malzemeler. 500 gr su. 500 gr seker. 5-6 damla limon.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Baklava şerbeti tatlı sıcakken, şerbetin de oda sıcaklığından olduğu vakit dökülür. Yani şerbetin ılık, baklavanın sıcak olması gerekir. Hazırladığınız şerbet soğuduktan sonra, baklava sıcakken dökmeniz gerekir.
Şekeri ve suyu iyice karıştırıp ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyu veya varsa limon tozu atıyoruz. En fazla 10 dk kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozdaki şerbet soğuduktan sonra ağızlarını kapatıp oda sıcaklığında kapalı bir yerde saklayabilirsiniz.
Fırından çıkan kadayıfın ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine soğumuş şerbeti gezdirerek her tarafının eşit şekilde ıslanmasını sağlayın. Şerbetin soğumuş olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Şerbetiniz de sıcak olursa, tatlınız hamur olur.
Kadayıfın üzerine yağı gezdirerek döküyoruz. Yağı çekmesi için biraz bekliyoruz. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirelim. Şerbeti için şekeri, suyu ve sütü bir tencerede karıştırıp ocakta bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.
Kadayıf Şerbeti: 6 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ve 4-5 damla limon suyu ile kıvamı gelinceye kadar kaynatınız. Kızartmış olduğunuz kadayıfın üzerine ılık olan şerbetin tamamını gezdirerek dökünüz. Tepsinin üzerini bir kapak veya tepsiyle kapatıp 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri