Kadem-i şerif, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın ayak izi. Dünyanın birkaç yerine dağılmıştır. İstanbul'da dört yerde sergilenmektedir. Topkapı Sarayı, Hırka-i Saadet Dairesi'nde, Nakş-ı Kadem-i Saâdet taş üzerinde 4 ve tuğla üzerinde 2 adet.
Peygamber'e izâfe edilen bütün ayak izleri sahtedir ve onlarla teberrük etmek de itikadî açıdan sakıncalıdır (Mecmûʿu fetâvâ, XXVII, 13, 135; İḳtiżâʾü'ṣ-ṣırâṭi'l-müstaḳīm, s. 318, 427-428).
Kademi Şerif taşıyan kişi duasını okuduktan sonra uyursa rüyasında Peygamber Efendimizi görür. Kademi Şerif'i, sürekli olarak üzerinde taşıyan kişi etrafındaki ve evresindeki tüm insanlar tarafından büyük bir saygı kazanır ve aynı zamanda da kabul görür.
Peygamberimiz (asm)'in resmi yapılmadığı gibi, Hz. Ali (ra)'nin resmi de bütünüyle bir hayal ürünüdür. Peygamberimiz (asm)'in zamanında insanların resmini çizme gibi bir alışkanlık yoktu.
I. Ahmed bu vesileyle bir de dörtlük yazmıştır (N'ola tâcım gibi başımda götürsem dâim / Kadem-i nakşını ol hazret-i şâh-ı rusülün / Gül-i gülzâr-ı nübüvvet o kadem sâhibidir / Ahmedâ durma yüzün sür kademine o gülün).
İlgili 26 soru bulundu
Kadem-i şerif, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın ayak izi. Dünyanın birkaç yerine dağılmıştır. İstanbul'da dört yerde sergilenmektedir. Topkapı Sarayı, Hırka-i Saadet Dairesi'nde, Nakş-ı Kadem-i Saâdet taş üzerinde 4 ve tuğla üzerinde 2 adet.
Sözlükte “ayak” anlamına gelen kadem, tasavvufta bir velînin daha önceki bir velînin veya nebî ya da meleğin niteliklerini taşıması, onunla aynı meşrepte olması ve onun izinden gitmesi demektir. Tasavvuf kitaplarında bu hususu ifade etmek için, “Şu kişi şunun ayağı üzeredir” (alâ kademi fülân) denilir.
Muhammed'in sesli ve görüntülü bir şekilde filmde temsil edilmesinin dinen günah olduğunu belirterek, "Peygamber Efendimizin Müslümanlar nezdindeki önem ve saygınlığından dolayı böyle bir girişim caiz değildir. Çünkü hiç kimse Hz. Muhammed'in kişiliğini yansıtamaz ve onun rolünü oynayamaz” diye konuştu.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemâili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır. Vefatından sonra ilk halifelere intikal eden bu yüzük Hz. Osman'ın hilafetinin altıncı senesinde Medine'deki Erîs kuyusuna düşmüştür. Bütün çabalara rağmen bulunamamıştır.
Mührü Şerif dörtgen şekilli akik taşından yapılmıştır. 1 cm uzunlukta ve arapça "Allah resulü Muhammed" yazılıdır. İslam tarihçilerine göre Mührü Şerif Hz. Ebu Bekir'e sonra Hz Ömer'e Sonra da Hz Osman'a geçmiştir.
Hazreti Peygamberimizin (ASM) Sandalet ve ayakkabıları için kullanılan terim.
Hz. Peygamber'e ait saç ve sakal telleri.
Ali, Hıdırlık Dağı'nda konaklamak için atını sertçe yere bastırır, buradaki bir kaya üzerinde Düldül'ün ayağının izi kalır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, defalarca el değiştirmiş, 3 bin 340 yıllık bir geçmişe sahip Afyon Kalesi, çok sayıda efsanenin de mekanı olarak geçiyor.
Bunlar arasında Kâbe'nin kilit ve anahtarları, Hacerülesved mahfazaları, Tövbe kapısı kanadı, Kâbe olukları, Kâbe'nin kapısının ve Ravza-i Mutahhara'nın örtüleri, minber-i şerif sancakları, Hz. Peygamber'in kabrine ait örtüler ve toprak, Hz. Ebu Bekir'in, Hz.
Gediz Irmağı kıyısında Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Sindel Köyü sınırları içinde 1969 yılında MTA tarafından eşine ender rastlanan “İlk İnsan Ayak İzleri” gün ışığına çıkarılmıştır. Ayak İzleri, Kula merkezli bir yanardağın çıkardığı tüflerin içinde yer almaktadır.
Peygamber'i (Allah'ın salât ve selamı onun üzerine olsun) vasfettiği zaman şöyle buyurdu: Hazreti Peygamber'in boyu ne çok kısa ne de çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa, ne de düz uzun saçlıydı; saçı kıvırcıkla düz arasındaydı. Değirmi (yuvarlak) yüzlü, duru beyaz tenli, iri siyah gözlü ve uzun kirpikliydi.
Peygamberimizin şemaili nasıldı? Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı.
Genellikle O'nun gülüş tarzı tebessüm/gülümseme şeklindedir. Hz. Aişe validemiz: "Resulullah Efendimizin, küçük dili gözükecek şekilde, kendinden geçercesine güldüklerini hiç görmedim. Onun gülüşü tebessüm şeklindeydi" demiştir.
Evs bin Havlî testi ile su taşıyor, Hz. Abbas ile Üsâme ve Şükrân, Peygamberimizin (asm) üzerine su döküyorlardı. Hz. Ali (ra) de eline sarmış olduğu bez ile gömlek üzerinden oğuşturarak Peygamberimizi (asm) yıkıyordu.
Peygamber Efendimiz (asm) İslamiyet'ten evvel, yine hak dinin vecibelerini yaşıyan muvahhid ve abid bir insandı. Hz. İbrahim (as)'in dininin devamcısı idi. Fakat mecburiyet altında değil, iradesi ile ibadet ederlerdi.
Muhammed'in hayatını konu alan film, serinin ilk halkasını oluşturmakta ve Hz.Muhammed'in çocukluğunu konu almakta. Film süresi aşağı yukarı 3 saat. Müzikleri harika; sahneler, görseller harika, hatta muhteşem! Kesinlikle tavsiye ederim.
Gümrükçüoğlu'nun ardından söz alan KADEM Kurucu Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın 5 buçuk yıl önce kurduğu bu hayalin gerçekleşmiş olmasından dolayı duyduğu mutluluğu belirterek; “Yeni görevim gereği sizlerle daha fazla bir arada olamayacağım için üzgünüm ama biliyorum ki, bu hareket Türkiye'nin hareketidir” vurgusunu yaptı.
Köken. Osmanlı Türkçesi قدم, o da Arapça قَدَمْ (ḳadem) kelimesinden gelir.
Hâcegân silsilesi ve Nakşibendiyye tarikatında, sâlikin yürürken gaflete sebep olacak bir şeyi görmesini önlemek için bakışlarını ayaklarına odaklaması anlamında bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri