Arapça kökenli bir kelime olan Kadir ismi kıymet, itibar anlamında kullanılmaktadır. Bunun dışında cümle içerisinde güçlü, gücü yeten, her şeye gücü yeten tanrı anlamında sıfat olarak da kullanılmaktadır.
Kökeni Arapça olan Kadir isminin anlamı “her şeye gücü yeten” demektir. Allah'ın isimlerinden birisi olan Kadir kelimesi, her şeye gücü yeten (Tanrı) anlamına da gelmektedir.
Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳdr” md.).
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir.
2- Er-Rahmân: Dünyada bütün mahlûkata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden. 3- Er-Rahîm: Ahirette, sadece müminlere acıyan, merhamet eden. 4- El-Melik: Mülkün, kâinatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan. 5- El-Kuddûs: Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdîse lâyık olan.
İlgili 37 soru bulundu
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
Hz. Muhammed Peygamberimiz (s.a.v.), Kadir Gecesi'nin bazı alâmetlerini bildirmiştir: “O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz olur.
Ömer'den gelen bir rivâyette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
KADİR GECESİ KANDİL Mİ? Kadir Gecesi kandil değildir. Kadir Gecesi; rahmet, mağfiret ve günahlardan arınma mevsimi olan on bir ayın sultanı ramazan ayının kalbi mesabesindedir.
Kadr kökünden türetilmiş olan kadir sözcüğünün birçok anlamı vardır. İlk anlamı itibar ve değer olan kadir, aynı zamanda paye ve ölçü manasında da kullanılır. Allah'ın 99 isminden biri olan El- Kadir ise, her şeye gücü yeten, sonsuz kudret ve ilim sahibi anlamına gelir.
Kadir isminin karakter özellikleri
Lider özellikleri çok baskındır ve kendi düşüncesinin çevresinde büyük kitleleri birleştirebilir. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Gerçekçidir ve çalışmayı sever.
Türkiye'de 13.345 kişi Kadri ismini kullanmaktadır. Kadri İsmi Kuran'da Geçer mi?
Her Şeye Kadir, Yunanca ' pantokratōr ' kelimesinden Latince 'Omnipotens' yoluyla türetilmiştir ; Ve hem bu Yunanca sözcük, daha klasik olan ' pankratēs ' gibi, hem de 'her şeye kadir'in kendisi, Tanrı'nın her şey üzerinde gücü olduğunu ima eder .
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
İsim önce Mehemmed olmuş, sonra Mehmed, ondan sonra ise Mehmet olarak okunmaya başlanmıştır. Türkiye'de en çok kullanılan erkek adıdır. Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
Resulullah efendimiz, Kadir Gecesi'nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî) duasını da çok okurdu. (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) demektir. Bu gece Kadir suresi ve Kur'an-ı kerim de okumalı.
Çoğunluğun kanaatine göre Kadir gecesinin tespiti mümkün değildir. Zira Allah bu geceyi gizlemiş ve Hz. Peygamber'e (a.s) de bu geceyi unutturmuştur. Ayrıca bu gecenin zamanına dair elimizde kesin bir veri yoktur.
Bu ay, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin bulunduğu bir aydır…” Kadir gecesinin vakti Peygamber Efendimiz'e gösterilmişti, lâkin daha sonra Allah Teâlâ tarafından unutturuldu.
Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi. Ebül Hasan Harkani de şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım.
Kadir Gecesi, İslam inancında Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir ve bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Bu gecenin fazileti Kadir Suresi'nde tek tek anlatılıyor.
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; O'na olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenerek daha çok kuvvetlendirilmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edilmeli. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; o geceye ait nakledilen namazlar kılınmalı.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
1- Allah(C.C.): "Eşi benzeri olmayan, bütün noksan sıfatlardan münezzeh tek ilah, Her biri sonsuz bir hazine olan bütün isimlerini kuşatan özel ismi. İsimlerin sultanı." 2- Er-Rahmân: "Dünyada bütün mahlükata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri