Haber ve dilek kipleri olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Türkçede olumsuzluk ve soru bildiren kipler de yer alır.
Haber kipleri geçmiş, şimdiki, gelecek ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Cümle içerisindeki her eylem bu dört zamandan birini bildirir. Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır.
Türkçede beş haber kipi vardır: Geniş zaman. Şimdiki zaman. Bilinen geçmiş zaman.
İlgili 29 soru bulundu
Haber kipleri geçmiş, şimdiki, gelecek ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Dil bilgisi kitaplarımızda ikisi geçmiş olmak üzere beş zamandan -görülen geçmiş zaman, anlatılan geçmiş zaman, şim- diki zaman, geniş zaman, gelecek zaman- söz edilir.
Bu haber kipleri şunlardır: Şimdiki Zaman: Şimdiki zaman kipini oluşturabilmek için "-yor" ya da "-mekte" eki kullanılır. Gelecek Zaman: Gelecek zaman kipi ise "-ecek" ya da "-acak" eki ile meydana getirilir. Geniş Zaman: Geniş zaman kipi "-r", "-ir", "-er", "-ur", "-ür", "-ar" ekleri kullanılarak oluşturulur.
Haber (Bildirme) kipleri bir zaman anlamı taşıyan kipler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - Bilinen (görülen, bilinen, di'li) Geçmiş Zaman Kipi: Fiillerin kök ya da gövdelerine "-dı/di/-du/-dü ; -tı/-ti/-tu/-tü" eklerinin getirilmesi suretiyle yapılmaktadır.
Türkçede tasarlama kipleri, belirli bir zaman ifadesi bulunmayan, henüz gerçekleşmeyen ve gerçekleşmesi istek, emir, şart ve gereklilik gibi biçimlerde tasarlanan kiplerdir. Eylemi gerçekleştirme isteği ve niyeti istek kipiyle ifade edilirken emir kipinde eylemin gerçekleşmesi emir şeklinde söylenmektedir.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dilek görevi de yapan tasarlama kipine dilek- şart kipi denir.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Bir eylemin ancak belli başlı koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatan eklere şart kipi denir. Şart kiplerinin kullanıldığı cümlelerde genellikle bir fiil ve bir fiilimsi kullanılır. Örnekler: 1- Onu görsem içimden geçen her şeyi anlatacağım.
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur. Türkiye Türkçesinde geniş zaman kipinin damak uyumu ve dudak uyumu gereği altı biçim birimciği kullanılmaktadır. Ses uyumlarına göre ek üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Güneş doğudan doğar.
geçmiş zaman hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Eylemlere "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" ekleri getirilerek yapılan, anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bildirme kipi.
Kiplik, konuşurun durum karşısındaki tutumu, bilgisi, beklentisi, şüphesi, zorunluluğu vb. durumları yansıtan ifade biçimleridir.
Fiillerin zaman bildiren bütün çekimleri, biçim bakımından bildirme kipleri başlığı altında toplanır. Fiil kökleri veya gövdelerine, eylemin geçmiş zamanda kesin olarak yapıldığını bildiren -dı -di, -du, -dü; -tı, -ti, tu, -tü kip ekinin getirilmesiyle yapılır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Gereklilik cümlesi, gereklilik eki -meli ile oluşturulan cümledir. -meli eki büyük sesli uyumuna uyarak -malı hâline dönüşebilir. Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır.
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Dilek – Koşul Kipi
Dilek ya da koşul tipi bağlı bulunduğu işi ya da olayı şart ve dileğe bağlayan kipler olarak tarif edilmektedir ve bu kipler fiil kök ya da gövdelerine “-se, -sa” eklerinin getirmesiyle yapılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri