Bu çalışmalar genel itibariyle İslam'da kadının kocasına karşı sorumluluklarını aksatmadan; çalışmak, ticaret yapmak, icar, hibe, şirket kurma gibi birçok hakkının var olduğunu, bunlar için kadının kocasından izin almak zorunda dahi olmadığını belirtmektedir.
Hanımının çalışması beyinin izin ve rızasına bağlıdır.
İhtiyaç üstü istekte bulunan hanımın arzularına haklılık payı verilmez.
Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir.
Cevap 1: Erkek, hanımının dışarı çıkmasına izin vermediğinde, hanımını kendisinin eğitmesi ve babasının evine götürmesi gerekir. Bunlar kadının hakkıdır. Koca bu haklara engel olamaz.
- Kadının kocasının izni olmaksızın yabancı bir erkeği veya kadını evine misafir olarak kabul etmesi caiz değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu hükümde –vacip ihtiyat gereği- kocanın hazır veya yolculukta bulunmasında bir fark yoktur. Buna göre, lüzumu olmayan yolculuğu mazeretsiz ve eşin rızası olmadan dört aydan fazla uzatması vacip ihtiyat gereği caiz değildir.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur. Eşler evlilik birliğinin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıklarıyla katılırlar.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Buna göre koca, eşinin normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı ihmal ederse kadın ihtiyacı kadarını alabilir." Böylece, kadınların kocalarının haberi olmadan “normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamak” için para alabileceği vaaz edilmiş. Bu cevap ise Diyanet'in aylık dergisinden alınmış.
Erkek, ev bark sahibi olduğu için anne-babasını ihmal edemediği gibi, kadın da kocasının izin vermediğini ileri sürerek anne-babasını ziyaretten uzak kalamaz. "Sılâ-i rahim" adı verilen akraba hakları farz bir ibadettir.
Evlilik akdi, aile reisliği dışında karı-kocaya eşit hak ve sorumluluklar yükler. Nitekim Allah: “Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır.
Kim demiş, kadın kocasına karışmaz; İslam'a göre karışır hem de bal gibi karışır... Yeter ki bu “karışma” aile huzurunu karıştırmaya yönelik olmasın... - İslam'da aile hayatı kutsal bir yuvadır. Sağlam bir yuva hem dünyada hem ahirette insana mutluluk sağlar.
4 Ekim 1926'da yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun'un 159. maddesi, evli bir kadının ancak koca izniyle bir iş ve sanatla iştigal edebileceğine hükmediyordu.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
8 Şubat 1935'te TBMM Beşinci Dönem seçimleri sonucunda 17 kadın milletvekili, ilk kez meclise girdi. 1936'da yürürlüğe giren İş Kanunu ile kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bir kadının 'şahsi ihtiyaçlarını karşılamak için' kendisine yeterince para vermeyen kocasının cebinden habersizce para alabileceğini açıkladı. Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aylık dergisinde 'Cimri koca' fetvası yer aldı.
Sual: Hırsızlığın dindeki yeri nedir? Hırsızlık, büyük günahtır. Kitap, sünnet ve icma ile haramdır. Hırsızlık, kendisi büyük günah olduğu halde, başka büyük günahların da işlenmesine sebep olabilir.
-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok... Bakmazsa günahı da yok... Bu bakımdan kendi oğulları sorumludur...
Erkek bunu zorunluluk olarak değil, sorumluluk bilinci ve yardımlaşma düşüncesiyle yapmalıdır. Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir.
Buna göre hayat hakkı, mülkiyet ve tasarruf hakkı, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme hakkı, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce hürriyeti, evlenme ve aile kurma hakkı, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek ...
Allah Rasûlü (s.), kadının, yanında mahremi bulunmaksızın üç günlük yola çıkmasını yasaklamıştır. Bu ise, kadını, mahremsiz olarak yapacağı ancak üç günlük yolculuktan nehyetmekte; ondan daha kısa süren yolculuğu da mubah kılmaktadır.
Eski Medeni Kanun m. 152' ye göre evi geçindirmek kocaya ait bir yükümlülüktür.
Değerli kardeşimiz, Bu konuda en güzeli her iki tarafın da biyolojik ve psikolojik durumlarının gözetilmesidir. Demek ki, kadın ya da erkeğin biyolojik ya da psikolojik açıdan bir engel olmadıkça birbirlerinin isteklerine cevap vermeleri gerekir. Eşlerin cinsel görevden kaçınmaları caiz değildir.
* Kadının bedensel hakları: Kendi cinselliğini yaşama hakkı; tecavüzsüz, tacizsiz, enseste maruz kalmadan yaşama hakkı; doğum kontrolünü kullanma veya kullanmama hakkı; sağlıklı yaşama hakkı; kadının bedeninin yalnızca kendine ait olması hakkı.
Türk Medeni Kanunu'nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri