MAHREM İL İLGLİ DURUMLAR Suudi Arabistan kurallarına göre 18 yaşından küçük çocuklar annesi ve babası olmadan umreye gidemezler. Birinci dereceden akrabaları ile gidebilirler.
Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi? Dinimizde farz olan ibadetler, gerekli şartları taşıyan kadın-erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olması caiz değildir.
Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Amma isterse gidebilir. Hanefi mezhebine göre kadının yalnız başına yolculuğa çıkması caiz olmadığından, yanında mahreminiz olmadan gitmeniz doğru değildir. Bu bakımdan babanız, erkek kardeşiniz, amca ve dayınız gibi mahrem bir erkeğin yanınızda olması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Ölü ya da hayatta olsun başkası adına hac veya umre yapılarak sevabı bunlara bağışlanabilir. Başkası adına yapılacak nafile hac ve umre için, vekilin ehil olması ve adına haccettiği kimse için niyet edip ihrama girmesi yeterlidir.
Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde haccetmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Allah Rasûlü (s.) buyurdu ki: "Bir kadına, yanında kendisiyle evlenmesi yasak olan akrabalardan biri olmaksızın bir gün veya daha uzun süren bir yolculuk helâl olmaz." 998 (Söz konusu hadis şu yollarla da rivayet edilmiştir) a) İbrahim b. Merzûk, Ebû 'Amir, İbn Ebî Zi'b, el-Makburî, Ebû Hüreyre (r.).
Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi. Ancak kadınlardan oluşan bir kafileyle yapmanın isteğe bağlı bir konu olduğunu belirtmedi. Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur. Fakat tavafı âdetli olarak yaptığından dolayı bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir. Bununla birlikte bir şekilde umre tavafını yapmadan ülkesine dönen bir kadın, ihramlı olarak kalmaya devam eder ve ihram yasaklarından sakınır.
Tur şirketlerinin açıklamalarına göre 2024 yılında umre fiyatları 31.000,00 TL – 70.000,00 TL arasında olması bekleniyor. 2023 yılı için ortalama olarak umre ziyareti 1.250 ila 5.000 dolar arasında değişmektedir.
Bayanlar iki kişi de olsalar mahremsiz olarak umreye gitmeleri caiz olmaz.
Kurul “haram parayla hac” konusunda şu hükmü verdi: “Gayrimeşru yolla elde edilen para ile hac etmek uygun değildir. Asıl olan, ibadetlerin helal parayla yapılmasıdır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü (farz, vâcip veya sünnet) olması için gerekli şartlar belirli zaman dışında hac için gerekli olan şartlarla aynıdır. Bunlar da akıl, müslüman olmak, bulûğ, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğidir.
Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
1. El ve yüz dışında tüm vücudun avret olması: Bu, kadının yabancı erkeklere karşı avretidir. 2. Göbek - diz arasına ilaveten karın ve sırt kısmı: Bu, kadının mahremi[2] olan erkeklere karşı örtmesi gereken avret uzuvlarıdır.
Yanlız kadın hacc farızasını edda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir. Kadınlarla birlikte gitmesi caiz değildir (Muğni`l-Muhtaç). Hanefi mezhebine gelince, kadın, kocası veya mahremi olmazsa hiç bir surette hacca gidemez.
Gün sayısı bakımından en kısa umre turu 7 gündür.
"Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı ve özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Su ve sabun bulunamazsa el dezenfektanları kullanılmalıdır.
Şimdi bakalım bir umreci gün içerisinde neler yapmaktadır. Umreci gününe kahvaltı ile değil, Kabe'de veya Mescid-i Nebevi'de sabah namazı ile başlar. Namazdan sonra eğer Medine 'de ise , Peygam Efendimizi (SAV) selamlama bölümüne geçerek selamlamasını yapar. Daha sonra dilerse Cennet-ül Baki Kabristanı'nı ziyaret eder.
Şafiî mezhebine göre haccın kadına vacip olabilmesi için, kocası veya mahremi veya güvenilir bir kaç kadının bulunması gerekir. Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir.
Böylece hac veya umre sırasında ihramlı kalındığı sürece evli eşler arasında cinsel ilişki veya buna yol açabilecek sarılma, öpüşme, şehvetle dokunma ve kadının cinsel organına bakma gibi fiiller yasaktır.
Bir Müslümanın hac ibadetiyle yükümlü olması için sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve buluğ çağına erişmiş olması gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/140). Bu itibarla maddî yönden haccetme imkânına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri