Etimoloji. Rakı, Arapça "damıtılmış" anlamına gelen Arak teriminin farklı bir telaffuzudur. Arak; "terlemek, terini damlatmak" anlamındaki ˁaRıKa (عَرِقَ) fiilinden türetilmiş ve damıtma işleminin keşfedildiği 11. yüzyıldan itibaren Arap coğrafyasında genel olarak tüm damıtılmış içkileri ifade etmiştir.
Rakının sözcük anlamı nedir? Arapça'da “ter” anlamına gelen “arak” sözcüğünden türemiştir. İlk olarak Razaki üzümlerinden yapıldığı için “rakı” olarak adlandırıldığı da kabul edilir. Yazılı kaynaklarda ilk olarak Fuzuli'nin Beng ü Bade'sinde “arak” adıyla rastlanır.
Hemen hemen tüm referans yayınlarda rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir. Rakı zamanla Osmanlı ve daha sonra Türkiye topraklarında yaşayan insanların da damak zevki ile bugünkü karakteristik özelliklerine ulaştırılmış ve üretimi standartlaştırılmıştır.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü olan bir içecektir. Rakının ilk defa kimler tarafından ve nerede üretildiği bilinmemektedir. Fakat rakının ilk defa Osmanlı topraklarında üretilmiş olduğu neredeyse tüm dünya tarafından kabul edilmiştir.
Rakı yaklaşık 300 yıl kadar önce Irak'ta yapılmaya başlandığından Iraki olarak adlandırıldığı gibi, üzüm suyunun damıtılmasından elde edildiğinden ter anlamına gelen arak olarak da isimlendirilmiştir. Osmanlı döneminde rakı esnafına arakçıyan, işçilere de araknuş denmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Rakının ilk kez nerede kimler tarafında üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
- Bilecik Rakısı
Atatürk'ün en sevdiği rakılardan biriydi. Türkiye'nin en güzel içen insanı olarak bilinen üstat Ahmet Rasim, Kadıköy'deki Şifa Gazinosu'na ayak bastığında bilezikli kuyuya üç şey sarkıtılırdı: Çengelköy'ün körpe hıyarları, seçme bir karpuz ve bir şişe Bilecik Rakısı...
En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi. Sofranın olmazsa olmazı sarı leblebi mutlaka iyi fırınlanmış olmalıydı.
Üretim. Yeni Rakı'nin üretiminde kullanılan ana ham maddeler yaş veya kuru üzümden üretilen suma, şeker pancarı melasından elde edilmiş alkol ve anason tohumudur. Yeni Rakı, Anadolu'nun özenle seçilmiş üzüm ve anasonlarından üretilmiştir.
Sakız rakısı ya da Mastik uzo genel olarak aynı şeyi belirtmekte olup. Yunanistan'da sakız ile aromalandırılmış uzoyu ve Türkiye'de damla sakızıyla aromalandırılmış yaş üzüm rakısını belirtmektedir.
Rakı kategorisindeki markaları Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Kulüp Rakı, Altınbaş, İzmir Rakısı, Yekta Rakı'dır. Likör kategorisindeki markaları Mey'in ürettiği ve sattığı Nazen ve Jest'tir. Rom kategorisindeki markaları Diageo bünyesinde Türkiye'de dağıtımını üstlendiği Captain Morgan ve Zacapa'dır.
İLK içkinin üretildiği Anadolu'da şarabın tahtına üç yüz yıldır rakı oturuyor. Türklerin milli içkisi olan rakının tartışmasız lideri ise Tekirdağ rakısı. Türkiye'de ''aslan sütü''nü üreten altı Tekel fabrikası içinde Tekirdağ Tekel Fabrikası'nın da yeri bir başka.
piyasada bulabileceginiz en yumuşak içimli rakılardan. biridir. Çoğu rakının aksine, Beylerbeyi Göbek.
Bakır imbiklerde fraksiyonel distilasyon sonunda elde edilen rakının orta kısmının alkolü yüksek dereceli olup "göbek" adını alır.
Beylerbeyi, 2007 yılında Sarper Ailesi tarafından kurulmuş birinci sınıf bir rakı üreticisidir. Beylerbeyi Rakı, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde damıtılmaktadır.
Geleneksel Türk içkisi olarak O'da rakıyı seviyor ve leblebi, kavun gibi mezeler yiyor. Bunlar da O'nun geleneksel yanlarından birisini oluşturuyor. Beslenmesinde Türk zevkinin egemen olduğunu görüyoruz.
Atatürk'ün içtiği Yenice sigarasına göre tasarlanmış, 18 ayar altın tabaka “(Leon)Saryan” usta imzalıdır. Üst kapağında katlamalı geometrik motiflerin arasında devrin oval harfli inisyal modasına uygun olarak “GMK” (Gazi Mustafa Kemal) inisyali görülmektedir.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün emri ile Atatürk Orman Çiftliği'nde bir bira fabrikası kurulmuştur. Amaç hem yerli üretimi teşvik etmek hem de halkın içebileceği ve daha az zararlı bir içki üretmektir.
Atatürk Günde 1 Litre Rakı İçiyor Ama Neden İçiyor ! - YouTube.
Ankara bira fabrikasını kurdu diyenler içinde ek bilgi verelim o zaman. Atatürk den önce ilk rakı fabrikası 2. Abdülhamid zamanında Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Çorlu'daki Umurca Çiftliği'nde kurulmuştur.
Abdülhamit'in Başmabeyincisi ve Maliye Nazırı Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Tekirdağ yolundaki çiftliğinde ürettiği Umurca Rakısı, ilk tescilli rakı markası olarak piyasaya çıkar. Baküs Rakısı'nın Fransızca ve Osmanlıca yazı kabartmaları ve gravür desenlerle süslenmiş şişeleri.
Rakı sohbet için içilir. Rakı, şakadan, nükteden, işletmeden anlamayan bayır turplarıyla içilmez. Rakı gürültüyle içilmez. Rakı çabuk içilmez, içip masadan kalkılmaz.
– Kadehleri tokuşturduktan sonra kadehi bir de masaya vurmak sakiye saygı ve teşekkür ifadesidir. Bu hareket, kimilerince masada olmayanları anmak için de yapılır. – Rakı masasında en önemli husus saygıdır.
“Herkesle rakı içilmez” denir en çok. Rakının içte saklı kalanı dışarı usulca çıkardığı, kalpten dile dolanan düğümü çözdüğü bilindiğinden olsa gerek, ona tanıklık edecek kişi daima özeldir. Adabı olan bir kültürdür rakı, kim ve ne için içtiğinle, kiminle içtiğin arasındaki dengeyi koruyan da bu kültürdür zaten.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri