Eşinizin resmi olarak evlenmesiyle birlikte nafaka yükümlülüğünüz kendiliğinden kalkmaktadır.
Nafaka ödemekle yükümlü olan kişinin ölümü ile bu yükümlülük de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Velayetin el değiştirmesi veya velayet hakkının sonra ermesi ile iştirak nafakası son bulacaktır. Çocuğun evlenme durumunda da nafaka yükümlülüğü sona erecektir.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
Yoksulluk nafakası alan eş, başka biri ile evlendiği zaman nafaka ortadan kalkar. Evlenme tarihinden itibaren nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. Evlenmese de başka biri ile dost hayatı yaşıyorsa nafaka yükümlüğü yine ortadan kalkacaktır.
Alacaklı tarafın yeniden evlenmesi nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir hal olarak düzenlenmiştir. Buna göre nafaka alacaklısı taraf yeniden evlendiğinde, nafakayı ödeyen eski eşin ödemeyi sona erdirmesi mümkündür. Bunun için ayrıca bir hâkim kararına ihtiyaç bulunmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Nafakanın kaldırılma sebepleri nelerdir? Yoksulluk nafakası alan eski eşin evli gibi başka birisiyle yaşaması; bir işe girmesi; herhangi bir yerden geliri bulunması veya babasının emekli aylığını alması gibi durumlarda nafakanın kaldırılma sebebi oluşacaktır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Eşe, çocuğun velayeti verilmemiş ise iştirak nafakası yükümlülüğü ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla boşanma davasında hiçbir kusuru bulunmayan eş, eğer velayet kendisine verilmemiş ise müşterek çocuklar için iştirak nafakası ödemek zorundadır.
Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Nafaka alacaklısı eş, ödenmeyen nafakanın ödenmesi için icra müdürlüğüne başvuru yaparak icra takibi başlatabilir. Yapılan başvuru sonrasında icra müdürlüğü aracılığı ile nafaka yükümlüsü eşin nafaka borcunu 7 gün içerisinde ödemesi için ödeme emri gönderilmektedir.
Şeyma Subaşı, mevcut oturduğu evden çıkarak yeni alınacak eve geçecek. Çiftin 5 yaşındaki kızı Melisa'nın velayeti annede olacak. Subaşı'na 115 bin TL yoksulluk, Melisa'ya ise 10 bin TL iştirak nafakası olarak her ay 125 bin TL ödenecek. 29 yaşındaki Subaşı evlenirse 115 bin liralık nafakası ödenmeyecek.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Okuyan erkek çocuk 18 yaşını doldurduktan sonra da eğitim hayatına devam ederse; iştirak nafakası son bulmuş olsa da bu kez yardım nafakası talep edebilecektir. Yardım nafakası; üstsoy, altsoy ve kardeşler için dava yoluyla talep halinde hükmedilebilen nafaka türüdür.
Velayet davasında boşanma ve nafaka hukuku kapsamında çocuğun dinlenmesi davanın seyri bakımından oldukça elzemdir. Mahkemeler özellikle 8 ve 8 yaşından büyük çocukların pedagog eşliğinde dinlenmesine karar vermeli ve bu pedagoglar vasıtasıyla sosyal inceleme raporu hazırlanmalıdır.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Erkek kişi eğer nafaka alacaklısı ise evlendiği takdirde nafaka alacağı ortadan kalkar. Böyle bir durumda nafaka düşürülmesi talebi ile gerekli hukuki işlemler yapılarak nafaka ortadan kaldırılabilir. Nafaka alacaklısının erkek ya da kadın olmasından bağımsız olarak evlenmesi durumunda nafaka alacağı ortadan kalkar.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Aldatan taraf ağır kusurlu olduğundan dolayı boşanma davasında herhangi bir şekilde tazminat ya da nafaka alamaz, bu aftan aldatan eşin yararlanması söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri