sonu-Mayıs başında yapılır. Ekimde mibzer kullanılabilir. Bunun yanında elle ekim yapan üreticiler de bulunmaktadır. Kullanılan çeşidin dikine büyüme göstermesi veya yayılıcı gelişme göstermesi dikkate alınarak tohumlar 60x60 cm, 70x70 cm veya 80x80 cm aralıklarla açılmış olan ocaklara ekilir.
Tohum çimlenmesi ve gelişmesi için iyi bir tohum yatağı hazırlanması gerekir. Tohum, için bir önceki yıl üretilen çekirdeğin dolgun, iri taneli ve üzeri deforme olmamış olanı seçilir. Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Bu sayede çekirdekler daha çabuk meyve etinden ayrılır.Çekirdek hasatı makina ile ya da el ile yapılır.Bitki başına 2-4 kg dekar verimi 5-8 ton kabak hasatı yapabilir.Dekar başına çerezlik kabak çekirdeği verimi sulak arazilerde 110-120 kg kurak arazilerde 75-80 kg ürün hasat edilir.
Kabak tohumları toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe dikilmelidir. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur ve bitkiler toprak yüzeyine çıkar.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2.5-5 cm sıralar üzeri mesafe, 50-80 cm sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
İlgili 21 soru bulundu
Tohum Ekimi
sonu-Mayıs başında yapılır.
Kabak tohumları, toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar veya yaz mevsimlerinde ekilir. Optimum sıcaklık aralığı genellikle 18-30°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında, kabak bitkisi daha hızlı büyür ve verimli bir şekilde meyve verir.
Kabak çekirdeği yetiştiriciliği sulama imkânlarının sınırlı olduğu yerler için ekonomik ve avantajlı bir üründür. Çekirdek kabaklarından elde edilen tohumların uygun koşullarda depolanmak koşulu ile 1-2 yıl saklanma şansı vardır.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Balkabağı, son derece bereketli bir bitki olmasının yanında, en iyi şekilde yetiştirilmesi için balkabağı ekim zamanının da doğru tayin edilmesi gerekir. Bu kapsamda en uygun dönem ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemleridir. Kabak çekirdeğinden yetiştirilen balkabağı, soğuk toprak altında filizlenmez.
Orta Doğu: Bazı Orta Doğu ülkeleri, özellikle Türkiye ve İran, kabak çekirdeği üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Güneydoğu Asya: Hindistan, Çin, Endonezya ve Tayland gibi ülkeler, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.
İl Müdürümüz Özkan KAYACAN ise konuşmalarında; Kayseri ve Nevşehir illerine bakıldığında sadece iki ilin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık %65 oranında olduğunu ve Türkiye'de üretilen her 3 kabak çekirdeğinden 2'sinin bu iki ilde üretildiğini vurguladı.
Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınır. Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir.
Toptan Çiğ Kabak Çekirdeği 3 kg: 810,00 TL. Toptan Tuzlu Kabak Çekirdeği 3 kg: 810,00 TL. Toptan Çiğ Siyah Çekirdek 5 kg: 599,00 TL.
Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Temiz tohumları kağıda dökün ve tek bir tabaka halinde eşit şekilde yayın. Hiçbir tohumun birbirine değmediğinden emin olun. Tohumlarınızı en az 1 ay boyunca serin ve kuru bir yerde havayla kurutun.
Hasat ve Pazara Hazırlama
hasat edilirler. Bitki başına 3-4 kg ürün alınabilir. Açık da yapılan yetiştiricilikte dekardan 4-6 ton yazlık kabak hasat edilebilir. Örtüaltı yetiştiriciliğinde ise 6-12 ton arasında verim alınabilir.
Ektiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın. istikametindeki dikimleri tercih etmelisiniz. Bitkiniz günde en az 6 saat güneş ışığından yararlanmalıdır. Fidelerinizi saksılarına ektikten sonra toprak hem nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin.
Meyveler, tohumluk meyve iriliğine ulaştıktan sonra sulama gerekmez. Fakat kabak çekirdeği yetiştiriciliğinde sulama, tohum iriliğini ve verimliliği etkiler. Bu çeşitte sulama yapmak gerekir. Susuz kalan kabaklar kolaya anlaşılır.
Uygun ortamda yetiştirilen yazlık kabak fideleri, 60-80 cm sıra arası ve 50-60 cm sıra üzeri mesafe korunarak ocaklara dikiliyor. Eğer tohumla yetiştiricilik yapılacaksa 60-80 cm sıra üzeri aralıkla tohum ekiliyor. Her ocağa 2-4 adet tohum verilmesi yeterli oluyor. Yazlık kabaklar, tekli masura şeklinde yetiştiriliyor.
Bitkiler meyve vermek için besin maddelerine ve tozlaşmaya gerek duyar. Eğer toprakta yeterli miktarda besin elementi yoksa ve yeterli tozlama olmaz ise meyveler tutmaz sararıp dökülür.
Kabak Tohumu Ekim Zamanı: Mart-Nisan aylarında ekilir. Kabak Tohumu Ekilen Rakım: Her rakımda dikimi yapılabilir. Kabak Tohumu Ekim Aralığı: Araziye yapılan ekimlerde tohum arası 50-100 cm Sıra arası 100-150 cm, viyole yapılan ekimlerde her göze 1 en fazla 2 tane tohum ekilerek yapılır.
Kabak tohumları, toprak özelliklerine ve nem durumuna bağlı olarak 3-5 cm derinliğe ekilmelidir. Ekimden 4-8 gün sonra çimlenme gerçekleşir ve bitkiler toprak yüzeyine ulaşır.
Kabak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Kabak Çekirdeği Fideden dikimlerde, fide viyolleri bir gece susuz bekletilerek viyollerin içinde boşluklu alan yaratılarak 100 lt suya 300 cc sıvı solucan gübresi konarak iyice karıştırılır ve viyoller bu suya bandırılarak 15 sn bekletilerek sıvı gübrenin köklere iyice işlemesi sağlanarak dikime geçilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri