Fiziksel zorluklarından dolayı yüzyıllar boyu erkek egemen bir çalışma alanı olan madencilikte özellikle iki binli yıllarda kadın madencilerin de sayısı hızla artmaktadır. Kadınlar maden işletmelerinin hemen her alanında boy göstermektedirler.
Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği Ek-1 nolu çizelge). 30.Kadın işçiler maden ocaklarında çalıştırılabilir mi? Hayır.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Madenci olmak için gerekenler çeşitlidir. Maden mühendisliği veya madencilik teknolojisi gibi bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi almak, madencilik sektöründe iş bulmak için önemli bir adımdır. Bu alanlarda eğitim, madencilik konuları, malzeme bilimi, matematik ve fizik gibi konuları kapsar.
(Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
İlgili 41 soru bulundu
Yeraltı maden işinde 1800 gün prim ödemesi olup, yeraltı işi dışında FHZ almayan diğer işyerlerinde prim ödemesi olanlar, emeklilik için; 7200 gün prim ve 60 yaşa tabi ve yeraltı maden işinde kazandıkları FHZ de 60 yaştan indirilmektedir.
Yer altı maden işçileri için her 360 güne 180 gün fiili hizmet süresi eklenir. Ancak işçilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmek için belirtilen işlerde en az 10 yıl (3600 gün) çalışması gerekmektedir. Yer altı maden işçileri için bu süre de 5 yıl (1800 gün) olarak belirlenmiştir.
Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madencilik, alınan önlemler doğrultusunda güvenli bir şekilde işlenebilir. Ancak fiziki koşullardan ötürü ve mesleğin doğası gereği yüzde yüz güvenlik sağlamanın pek mümkün olmadığı düşünülüyor.
Çalışma bulguları da maden işçiliğinin zor bir iş olduğunu, riskler taşıdığını, işçilerin günlük yaşamlarını şekillendirdiğini, aile ve sosyal ilişkilerini etkilediğini ortaya koymaktadır.
Madenci, maden ocaklarında çalışan işçi. Genellikle yeraltında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak çalışırlar.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
İş Kanununa göre; maden ocaklarında, kablo döşenmesi, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında yapılacak işlerde kadın işçilerin çalıştırılması yasaktır. Kadın işçinin ve bebeğin, annenin hamileliği ve analığı süresince korunması için birçok özel düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu koruyucu düzenlemeler kapsamında kadın işçilerin düşük ücretle, gece dönemlerinde, sanayiye ait ağır işlerde, yer altı işlerinde, doğum esnasında ve sonrasında çalıştırılmaları sınırlandırılmış ya da tamamıyla yasaklanmıştır.
Özetle, 6645 sayılı yasa göre, yer altında çalışan maden işçileri, hafta tatili haklarını, taraflarca sözleşmelerde belirleyecekleri çalışma süreleri baz alınarak, haftanın tek günü kesintisiz 24 saat, haftanın iki günü kesintisiz 48 saat veya haftanın farklı iki günü kullanabileceklerdir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
E-Devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) e-Maden' e giriş yapılır. İlk/İhale Müracaat|Müracaat Başvuru İşlemleri| Yeni İlk Müracaat Yap seçilir. İlk Müracaat Başvuru İşlemleri Bilgilendirme Metni okunarak onaylanır.
Yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri her an yıkım tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Madenlerin karanlık olmasından ötürü de ışıklı baret kullanımları daha yaygındır.
Bakanlığın tespit ettiği maden işyerlerinin yer altı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışanlar 50 yaşında emekli olabiliyor. Bunlarda 7200 prim gün koşulu aranıyor.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Dünyada 40 milyondan fazla insan, 'elleriyle' maden çıkarıyor. Dünya Bankası ve kalkınma örgütü Pact, özellikle Afrika'da milyonlarca maden işçisinin, altın, elmas ve kobalt gibi cevherleri eliyle çıkardığını belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri