Merhabalar, meme bölgesi de dahil olmak üzere birçok vücut bölgesinde istenmeyen kıl ve tüyler oluşabilir. İstenmeyen kıl ve tüylerinden kurtulmanın ağda, jilet, tüy dökücüler, cımbız gibi birçok yolu vardır. Fakat bu yöntemler istenmeyen kıl ve tüylerden kalıcı olarak kurtulmanızı sağlamaz.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
3) Meme ucunu yukarı bakması: Mükememel memede, meme ucu direk karşı tarafa ya da yere doğru bakmamalı; hafif yukarı doğru bakması çok daha hoş. Ama tabii ki gökyüzünü de görmemeli: 20 derecelik bir açıyla koyu renkli meme ucunun hafifçe yukarı dönmesi mükemmel memenin özelliklerinden biri.
Areola Nedir? Meme ucunun çevresindeki açık pembe – koyu kahverengi arasında farklı renklerde ve yuvarlak veya oval şekillerde ve farklı büyüklüklerde olabilen pigmente kısma “areola” denir.
Meme ucu çöküklüğü, meme ucunun gömülü olması (inverted nipple) nedir, neden olur? Meme ucunun gömülü/içeri çökük olması doğuştan olabileceği gibi hamilelik ve emzirme meme travmaları, meme küçültme ameliyatlarındaki komplikasyonlar, meme enfeksiyonları, memenin büyümesi, sarkması sonucu olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ortalama büyüklükteki bir göğüs, kadın vücudunun yağ oranının %4-5'ini ihtiva eden kadın memesi yaklaşık 500 gram ağırlığında.
Yine kadınların yüzde otuzunda sol göğüs daha büyük ve daha aşağıdadır. Bunun nedeni kalbe yakın olan memenin daha aşırı kanlanmasıdır. Fakat anisomasti bir hastalık değildir; sadece farklı büyüklükte iki göğüse sahip olmaktır. Emzirme esnasında her iki meme de genellikle aynı miktarda süt verir.
Sonuçlar belirgin bir şekilde tutarlı idi. Tüm gruplarda 45:55 oranı en çekici meme oranı olarak ortaya çıkıyordu. 45:55 oranı otuzlu yaşlarındaki kadınların yüzde 87'si, erkeklerin yüzde 90'ı ve plastik cerrahların yüzde 94'ü tarafından tercih edildi.
Meme kistleri, en basit anlatımla, memenin içinde oluşan sıvı dolu keselerdir. Memenin bir salgı organı olması nedeniyle memede kist görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Memede bulunan süt bezi kanallarının genişlemesi sonucu oluşan kistler genellikle kansere dönüşmezler ve iyi huylu olarak gözlemlenirler.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Nedenleri arasında enfeksiyon, travma, fibroadenom, meme kisti, yağ nekrozu veya fibrokistik hastalık bulunur. Göğüste kitle hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir ancak kadınlarda çok daha yaygındır.
Meme, özellikle Primatlar Takımı'nda (dolayısıyla insanlarda) göğüste bulunan, dişilerde süt bezlerini barındıran, erkeklerde ise evrimsel süreç dolayısıyla neredeyse tamamen körelmiş bir organdır.
Göğüslerinin ilk çıkmaya başladığı andan itibaren ortalama olarak 5 yıl içinde büyümeleri tamamlanır. Yine de bazı kızların göğüsleri sanki bir gecede çıkmış gibi olsa da bazılarında bu gelişme daha uzun sürebilir. Göğüslerin 20 yaşlarındayken bile hala gelişmeye devam edebilir!
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Meme kanserinin yaygın olarak görülen ilk ve en erken belirtileri göğüs bölgesinde hissedilen yeni bir şişlik, yumru ve kalınlaşma durumudur. Meme kanseri; mamografi yöntemiyle erken teşhis edilip tedavi edilirse kişinin hayatına sağlıklı bir şekilde devam etme şansını yükseltir.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Her memede 15-20 adet lob denilen bölüm vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzetilebilir. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri