“Babam, Milliyet gazetesinde çalışıyor.” örneğinde gazete kelimesi büyük harfle mi yoksa küçük harfle mi başlamalıdır? Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar. Özel adlardan türetilen sözcükler büyük yazılır.
Bu konuyla ilgili Resmî Gazete küçük mü yazılır sorusu öne çıkar. Sözcüklerin ya da ifadelerin doğru yazımıyla alakalı en güvenilir kaynak Türk Dil Kurumu olarak gösterilir. Resmî Gazete TDK kurallarına göre özel ad sınıfındadır ve bu sebepten dolayı büyük harfle yazılmalıdır.
Özgün yazımında “gazetesi, dergisi” gibi açıklayıcı sözcükler bulunmayan yayın adlarında bu sözcükler büyük harfle yazılmaz: Cumhuriyet gazetesi, Türk Dili dergisi… - Din ve mezhep adları, bunlarla ilgili ad ve sıfatlar büyük harfle başlar: İslam, Hıristiyanlık, Müslüman, Budist, Katolik, Alevi, Sünni…
İlgili 40 soru bulundu
Bu kelime genellikle Hürriyet gazete'si şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Hürriyet gazetesi şeklinde olmalıdır.
İkdam, 5 Temmuz 1894 ve 31 Aralık 1928 tarihleri arasında İstanbul'da yayınlanmış günlük siyasal gazetedir.
Aradaki edat ve bağlaçlar küçük başlar. Resmî Gazete Millî Gazete, Ticari Sicil Gazetesi yazımları İSTİSNAdır. Sıfat-fiil ekleri sondaysa bitişik yazılır, baştaysa ayrı yazılır.
Sözcü, 27 Haziran 2007 tarihinde merkezi İstanbul olmak üzere kurulmuş Atatürkçü günlük gazete.
büyük harfle başlar. yer adlarında kullanıldığında özel isimden sonra gelirse bitişik yazılır. Milliyet gazetesi Özel isme dahil olmayan gazete, dergi “ gibi sözcükler küçük harfle başlar.
Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Her türlü yazılı, görsel, işitsel yayın ile resim, heykel, mimarî, müzik, tiyatro, sinema gibi tüm sanat eserlerinin adları özeldir: Tercüman (gazete), Yaprak Dökümü, Yüzüklerin Efendisi, Mona Lisa, Süleymaniye Camii, Hisseli Harikalar Kumpanyası vs.
Kesme İşareti Kaldırıldı, Resmi Gazete'de Yayımlandı!..
Türkçe imla kurallarına göre dergi isimleri özel isim olduğu için de büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uygulamamız durumunda ise derginin adı olan "Türk Dili" büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle yazılır.
Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı “Günlük Siyasi Halk Gazetesi” olan sol eğilimli günlük gazete.
TDK'ya göre kupür kelimesinin doğru yazılışı "kupür"dür.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Gazete' şeklindedir. Birçok farklı haberin hazırlanıp yayımlanması gazete olarak ifade edilmektedir.
İleri, 1 Ocak 1918'de Celal Nuri İleri (1877-1938) ve kardeşi Suphi Nuri İleri (1887-1945) tarafından kurulmuş bir gazeteydi. İlk 394 sayıda gazetenin ismi Ati, 12 Şubat 1919'dan sonra İleri olmuştur.
Gazeteler yayım saati, yayım süresi, konuları ve dağıtıldıkları bölgelere göre gruplandırılabilirler. Yayımlandığı saate göre sabah gazetesi, akşam gazetesi, yayımlanma sıklığına göre günlük gazete, haftalık gazete gibi bölümlere ayrılabilir.
7. Kişi adlarından oluşmuş mahalle, bulvar, cadde, sokak, ilçe, köy vb. yer ve kuruluş adlarında, sondaki ünvanlar hariç şahıs adları ayrı yazılır: Yunus Emre Mahallesi; Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı; Nene Hatun Caddesi; Fevzi Çakmak Sokağı, Cemal Nadir Sokağı; Koca Mustafapaşa; Kâzım Karabekir Eğitim ...
Dudaktan Kalbe, Aşk-ı Memnu, Şu Çılgın Türkler, Varlık, Türk Dili, Atlas, Hürriyet, Sabah, Radikal. * Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi vb. sözcükler küçük harfle yazılır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri