Yaprak Güzeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılmaktadır? Yaprak güzeli çiçeği, çoğaltılması en kolay olan çiçeklerden bir tanesidir. Yaprak güzeli çiçeğini çoğaltabilmek için genç olan dallarından sadece birini keserek suda bekletip köklenmesini bekleyebilirsiniz.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman ortamları sever. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bu çiçeğe sık sık su püskürtülmesi gerekir. Çiçeğe su verirken mümkün olduğu kadar yapraklarına temas edilememelidir. Çiçeğin yapraklarına dokunulduğunda yapraklar kısa süre sonra dökülecektir.
Vegatatif Üretim Yöntemleri Çelikle Üretim, Aşı ile Üretim, Özelleşmiş Gövde ve Köklerle Üretim, Doku Kültürü ile Üretim, Ayırma ve Bölme ile Üretim ve Daldırma ile Üretim olmak üzere 6 şekilde gerçekleştirilebilir.
Çeliği ekmeden önce bir süre suda tutmak, köklenmesine yardımcı olabilir. Cam güzeli çiçeğini çoğaltmanın en kolay yolu kökten ayırma yöntemidir. Baharda uygulanabilen bu metotta, köklere zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır. Kökü ile ayrılan cam güzeli, uygun bir saksıya dikilerek hemen can suyu verilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Yaklaşık 10 gün içinde cam güzelinin çimlendiğini görebilirsiniz. Çelikten çoğaltma işlemi için eylül aylarını beklemeniz gerekiyor. En kolay yöntem olarak bilinen kökten ayırmada ise oldukça dikkatli olmanız gerekiyor.
Sık sık sulama isteyen cam güzeli birkaç gün susuz kaldığında sararabilmektedir. Sararan cam güzeli yapraklarını budayarak su ve besin takviyesi yapılmalıdır.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Öncelikle sukulentinizin gövdesindeki tüm yaprakları koparın ve çiçekli baş kısmını gövdeden bir makas yardımıyla ayırın. Ayırdığınız yaprakları bir gün bekletin ve nemli toprağın üstüne bırakın. Sukulent çok çabuk kök verir, kısa süre içinde yaprakların köklendiğini ve minik sukulentlerin baş verdiğini göreceksiniz.
Ağaçtan kopan bir dal söz konusu ise dalın koptuğu yeri kesip temizlemek ilk adım olacaktır. Daha sonra kopan dalı 45 derecelik açı ile kesip kestiğimiz kısım suya değecek şekilde bir kaba koyabiliriz. Suya değen kısımda hafif bir köklenme başladığında ağaçtan kestiğimiz kısmı sulayıp o bölgeye yerleştirebiliriz.
- Sağlıklı bir şekilde büyümesi için yarı gölgeli alanda ve bol ışık alan yerde tutulmalıdır. - Direkt olarak güneş alan yerlerden uzak kalmalıdır. - Özellikle öğle ışığı dik olarak vurmamalıdır. - Tül ile filtrelenmiş olan alanlar yaprak güzeli çiçeği için en uygun ortamlardır.
Yaprak güzeli bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın ısısıdır. Soğuktan hiç hoşlanmayan bu bitki, sıcak bir ortamı ve nemli toprakları oldukça sever.
YAPRAK GÜZELİ ÇİÇEĞİ BUDAMA Yaprağı güzel çiçeğiniz gövdeye doğru düzensiz bir şekilde uzama gösteriyorsa birkaç dalını düz şekilde keserek kestiğiniz dallardan çoğaltma yapabilirsiniz. Bitkinizin yetişkin dallarını keserek genç dallarını bırakıp güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman iklimleri sever. Bu nedenle evde bakmak istediğiniz zaman sık sık sulamanız ve yapraklarına da su püskürtmeyiz gerekir. Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamak gerektiğidir.
Budama: Budama işlemi iki yaşlı bitkilerde şubat ayında 2/3 oranında kısaltma şeklinde yapılmalıdır. Üretimi: Tohum ya da çelikle çoğalma yapılır. Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları kök çürüklüğü, kurşuni küf ve yaprak lekesi iken zararlıları nematod, beyaz sinek ve unlu bitlerdir.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Vazodaki suyun içerisine bir çay kaşığı toz şeker ekleyerek çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Sararan çiçek saplarını düzenli olarak kesmelisiniz. Bu bakımlara dikkat ettiğiniz sürece size gelen buketleri en iyi şekilde muhafaza etmiş olacaksınız.
⏩ Suyunu her gün taze su ile değiştirmelisiniz. ⏩ Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirmelisiniz. ⏩ Vazo çiçekleri toprağa ekilmemelidir, suyunun her gün değiştirilmesi yeterli olacaktır.
Özellikle humuslu toprakları daha çok sevmektedir. Yaprak güzeli çiçeği, güneşi sevmesine rağmen direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Yaprak güzeli çiçeğinin yarı gölgeli alanlarda konumlandırılması daha doğru olacaktır. Güneş ışığını alış şekline göre yapraklarının rengi de değişmektedir.
Daha iyi bir parlaklık elde edebilmek amacıyla yaprakları nazik bir biçimde silmek için sabunlu su ve sünger kullanılabilir. Aynı zamanda zeytinyağı kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Her iki uygulama ile de yapraklarınız parlak bir görünüm alacaktır.
Sık Sorulan Sorular. Güneş istemeyen bitkiler hangileridir? Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri