- nefs-i emmare, - nefs-i levvame, - nefs-i mülhime, - nefs-i mutmainne, - nefs-i razıyye, - nefs-i merdıyye ve - nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir. Nefse ait mertebelerin her biri nefis terbiyesi yollarıyla aşılabilmektedir.
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir.
erkekteki 1 nefsin şiddeti yaradılış bakımından bu derece kuvvetlidir. ve o da cinsel nefsdir. kadının 9 nefsinin hepsi cinsellik değildir kıskançlık vb şeyler de bundan sayılır. yani kadının cinsel nefsi erkeğin 1/9 kadardır.
Ruh, can, kan, benlik, iç, kalb, büyüklük, yücelik, irade gibi.
Peygamber Efendimiz “nefsi iki kaş ortasında” olarak ifade buyurmuş.
İlgili 18 soru bulundu
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Bir hadis-i kudsîde, (Nefsiniz bana düşmandır, siz de ona düşman olun) buyuruluyor. Nefsin düşman olması, (Allahü teâlânın emir ve yasaklarına riayet etmez) demektir.
İsa hakkında, sen benim nefsimde olanı bilirsin ancak ben senin nefsinde olanı bilmem (Maide 116) buyuruyor. - Bu nefis le bizim nefsimiz arasındaki fark nedir? - Bizimde nefisimiz var Allah'ın'da nefsi var. Oysaki Allah'ın eşi ve benzeri yok.
Nefsin Mertebeleri Nelerdir? - nefs-i emmare, - nefs-i levvame, - nefs-i mülhime, - nefs-i mutmainne, - nefs-i razıyye, - nefs-i merdıyye ve - nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır.
Nefsin tezkiyesi iki ayrı mânâya geliyor: Birincisi nefsini temize çıkarmak, ona toz kondurmamak, kusurlarını örtmek, hatta bunları faziletmiş gibi göstermek. Yukarıdaki ifadelerde, tezkiye bu mânâda kullanılmıştır. “Nefislerinizi temize çıkarmayın.” (Necm Suresi, 53/32) âyet-i kerimesi de bize bu mânâyı ders veriyor.
Nefs-i Raziye mertebesindeki derviş ise başına gelen her türlü kötülüğü Haktan bilir ve ne olursa olsun Allah'a şükretmeye devam eder. Mürşidin fenafillah makamına erişip benliğini Hakta yok etmesi ise Nefs-i Zekiyye olarak adlandırılır.
Kadın da 1 nefis ,1 irade 1 akıl,1 haya, Erkekte 7 nefise, 3 irade,3 akıl ,1haya vardır.
Nefsin bu arzusu ilah olmak, herkesin kendine tapınmasını istemek demektir. Allah'a ortak olmak ister. Daha da ileri giderek bizzat ilah olmak ister. Hadis-i kudside, Allahü teâlâ, (Nefsine düşmanlık et, çünkü nefsin, benim düşmanımdır) buyuruyor.
Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, "kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir." şeklinde tanımlanır.
Ruha veya nefse tatlı gelenleri sever. Bu sevgi insanın elinde olmaz. Güzel, tatlı demek, kalbe güzel, tatlı gelen şey demektir.
Lâ ilâhe illallah zikri kalbi temizler ve nefsi terbiye eder... / Kerem Önder - YouTube. * Bunun içindir ki, islâmiyyetin bir emrini yapmak, nefsin isteklerini yok etmekde, kendi düşüncesi ile yapılan binlerle senelik riyâzet ve mücâhededen dahâ kuvvetli te'sîr etmekdedir.
“Nefis, Mecnun'un devesi gibidir. Mecnun, devesini Leyla tarafına sürer. Fakat, gaflet ederse, deve onu kendi yavrusu tarafına geri döndürür.” (13) Akıl dahi nefsi Mevla'ya yöneltirken, eğer gafil davransa, nefis hemen süflî şeylere onu sevk eder.
O halde nefsi öldürmek, onun gururunu kırmak demektir. Çünkü ancak Yaratıcı'ya karşı sorumluluk bilinci duyanlar, bütün kalpleri ile günahlarından tevbe ederler. Müstağniler ve müstekbirler ise, üstün bir güce karşı sorumluluk hisleri taşımadıkları için asla yanlış yaptıklarını itiraf etmezler.
"Nefis" denilen şey, insanın tamam-ı cesedini ifade eden bir kavramdır. Yani şehvet, öfke, akıl, ene ve vesaire duygular nefsin bileşenleridir.
Bireyin istek, arzu, hırs, nefret vb. duygular aracılığıyla içsel yönünü oluşturan nefis, İslam kültüründe ağırlıklı olarak insanın negatif yönü olarak değerlendirilmiştir. Kur'an âyetleri başta olmak üzere dini literatürün hemen hepsi nefsi; “insanın kötü içsel istek ve dürtüleri” olarak tarif etmiştir.
Osman Ünlü yazdı: Nefse en ağır gelen şey... Nefsi en fazla tahrip eden ve ona en ağır gelen şey, başkasından gelen hak söze evet demektir. El hikem-ül Atâiyye'de; "İki işten, nefsine ağır geleni yap! Çünkü, hak olan iş, nefse ağır gelir" buyurulmaktadır.
Cenab-ı Zülcelal ayeti kerimesinde “Nefis şiddetle kötülüğü emreder.” [3] Buyurmaktadır. İnsan nefsiyle konuşur mu? Evet konuşur. Ayette belirtildiği üzere nefis bize kötülükleri fısıldar.
Nefse hakim olma konusunda manevî güç kazanmak için Allah'a yönelme ve ondan yardım dilemek gerekmektedir. Allah'a yönelen kişi, onun koruması altına girer, kuvvet bulur, emniyette kalır; ona güç şeyler kolay gelir.
Bu da, bütün kötülüklerini şeytanın vesvesesine bağlayanlar için cevaptır . Dolayısıyla her günah şeytan kaynaklı değildir. Ancak nefis, kişiye vesvese yapar ve çoğu günahlara onu sürükler . Bunun için insan , şeytandan ziyade nefsine karşı ihtiyatlı olmalıdır .
Cennette nefis yoktur. Nefis olmayınca günah işlemek de yoktur. Haremlik selamlık yoktur. Çocuk veya bekâr olarak ölenler de Cennette evlenecektir.
Canlılığın kaynağı olan nefse de ruh denmiştir. Nefs lafzı ise birşeyin ya şerefinden, nefisliğin-den dolayı kullanılır, yahutta vücuda alınıp verilen teneffüs manasından dolayı kullanılır. Nefs ise uyku halinde bedenden çıkan, uyanınca bedene giren şeydir. Ölüm anında ise nefes bedenden tamamen ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri