Arapça ḳayl masdarından türeyen kaylûle ve kāile “öğle sıcağının şiddetli olduğu gün ortasında uyuma” anlamına gelir. Kaylûle yapılan yere mekīl (mekāl) denilir. Kur'ân-ı Kerîm'de cennetin en güzel istirahat yeri (mekīl) olduğu haber verilir (el-Furkān 25/24).
Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında 'siesta' uygulaması yapılmaktadır. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları vardır.
Kaylule uykusu genellikle saat 11.00 ile 13.00 saatleri arasındadır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde yapılan şekerlemelerin süresi ise kişiden kişiye değişir. En kısa kaylule 29 - 30 dakika, en uzunu ise bir buçuk saattir.
Sabah vakti olduğu gibi ikindi ve sonrası da zikir ve tefekkürle değerlendirilmelidir. KAYLULE VAKTİ NE ZAMAN? Kaylule uykusu bir şekerleme veya sadece dinlenme olan, tam gün ortasında güneş tepedeyken yapılan bir istirahattir ve sünnettir. Eğer öğle namazı hemen kılınmıyorsa genellikle öğle namazı öncesinde yapılır.
Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Kaylule, vücudu zinde daha tutar ve gün içinde oldukça yorulan vücudun dinlenmesini sağlar. Kaylule Uykusu Faydaları Nelerdir? Erken yaşlanmayı ve cildin kırılmasını önler. Güzellik uykusu adı verilen bu şekerleme, büyüme hormonlarını da salgılayarak ölü hücrelerin de yenilenmesini sağlar.
REM uykusunda rüya içeriğine göre göz hareketleri devam eder. Rüyaların görüldüğü bu evrede tüm kaslar felçli olur, beyin ise uyanıkmış gibi davranır. REM uykusu esnasında kaslar felç durumunda olmasına rağmen kısa süreli motor aktiviteleri devam etmektedir. REM uykusu toplam uykunuzun %20-23'lük kısmını oluşturur.
Ortamın yeterince sakin ve sessiz olması şartıyla kaylûle zamanında yatakta uyumakla masa başında, koltukta uyumanın uyku niteliği yönünden bir farkının olmadığı, bu şekilde otuz kırk dakika kadar uyumanın bile günün geri kalan kısmını gerilimsiz ve enerjik geçirme imkânı sağladığı belirlenmiştir.
Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
Gaylûle, fecirden sonra, tâ kerahet vakti bitinceye kadar uyunan uykudur. Bu uyku, rızkın eksilmesine ve bereketsizliğine hadisçe sebebiyet verdiği için, sünnete zıttır. Çünkü rızık için çalışmanın ön hazırlıklarını hazırlamanın en uygun zamanı, sabahın serinlik vaktidir.
Bu küçükken annelerimizin 'güzellik uykusu' adı altında bizi uyutmalarını da bilimsel açıdan açıklıyor olabilir. Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış - keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Vücut uykuya dalar dalmaz büyüme hormonu salgılamaya başlar, en derin safhasında ise tavan yapar. Araştırmacılar uykunun ilk 3.5 saatinin gerçek “güzellik uykusu” olduğuna inanırlar. Yine, çalışmalarda büyüme hormonu üretiminin en yüksek olduğu saatlerin gece 22.00- 03.00 olduğunu belirtmektedirler.
Öğle uykusunda en önemli konulardan biri uyku süresidir. Öğle uykusu için önerilen süre yetişkinlerde 15-20 dakikadır. Çünkü 20 dakikadan fazla uyunması durumunda gece uykusuna dalmak zorlaşabilmektedir. Ayrıca yukarıda da belirttiğim üzere bir takım hastalıklara yakalanma riski de artabilmektedir.
Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Öğle uykusu sırasında, çocuğun beyni dinlenir ve rahatlar. Bu, zihinsel yorgunluğun azalmasına ve bilişsel tazelik kazanılmasına katkı sağlar. Dinlenmiş bir beyin, daha iyi öğrenme ve düşünme yetenekleri sunar.
Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Uyku, Non-REM ve REM uykusu diye ikiye ayrılır.
Gaylûle: Fecrden îtibâren güneş tamâmen doğup da kerahat vakti çıkıncaya kadar geçen süreye denirmiş. O süre içinde kesinlikle uyumamamız gerekirmiş!? Feylûle: İkindi namazından sonra güneş tamâmen batıncaya kadar geçen zaman dilimiymiş.
İlk olarak Ebû Ya'lâ el-Mevsılî'nin (ö. 307/919) el-Müsned isimli eserinde geçen bu rivâyetin başka tarîkleri de bulunmaktadır. Bu rivâyetten hareket edilerek ikindiden sonra uyumanın dinen yasak olduğu, hoş görülmediği veya caiz olmadığı gibi farklı hükümler belirtilmektedir.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Hasta olup bitenin farkında değildir. Gençlerde daha nadir görülmekle birlikte 50 yaş üzeri erkeklerde daha sıktır. Ayrıca Parkinson hastalığı ve bazı dejeneratif beyin hastalığı olan bireylerde sık görülür.
Hızlı göz hareketi (İngilizce: rapid eye movement, kısaca REM) diğer adlarıyla paradoksal uyku ya da desenkronize uyku, uykunun rüya görülen evresidir. Adını, bu esnada gözlerin hızlı hızlı hareket etmesinden alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri