İnsan yüzünde, birçok kas bulunduğundan, bu kaslara giden damarlar da genişletilir. Bu genişleme, beraberinde daha fazla kanı getirir. Bu sebeple, yüzümüz öncelikle pembeleşir, sonrasında ise kızarır. Bu renk değişimi, artan kan miktarından kaynaklanmaktadır.
Duygu durum değişikliğinde ortaya çıkan bu durum vücudun verdiği normal bir tepkidir. Egzersiz yapmak, alkol kullanımı, sıcak, buhar ve sıcak içecekler gibi etkenlerde cildin kızarmasına neden olmaktadır. Hamilelik dönemi, menopoz, şeker ve kolesterol ilaçlarının da yan etkisi olarak kızarıklık görülebilmektedir.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
KONUŞURKEN YÜZ KIZARMASI
Tek bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Zor bir durumla karşılaştığınızda, gerildiğinizde, kendinizi zihinsel olarak hazırlamadığınız bir süreç içine girdiğinizde; vücudunuzda salgılanan adrenalin hormonu artar, kalp atışlarınız hızlanır, vücut ısınız artar ve yüzünüz kızarmaya başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Yüzdeki ifadeler dışında öfke yoğun bir şekilde hissedilirse kan basıncı artar, yüz kızarır, alındaki ve boyundaki damarlar belirginleşir, nefes ritmi değişir, kaslar kasılır ve öfkenin kaynağına fiziksel bir yönelme gözlenir.
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
Kızarıklık ilerlediyse ilaç
Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Rozasea diğer bilinen bir adı ile gül hastalığı, yüz ve göz bulguları ile ortaya çıkan kronik tekrarlayıcı bir rahatsızlıktır. Özellikle yüzün orta kısmında yer alan kızarıklık, yüzeyden kabarık sivilcemsi oluşumlar, damar genişlemeleri ile seyreder.
Avantajlı olan, adrenalin salgılanması ve beraberinde kaslara çok daha fazla besin gönderilmesidir. Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Kızarıklığı kapatmak için kapatıcı fondöten
Kızarıklık hafifse, akışkan bir fondöten kullanın. Kızarıklık oldukça yoğunsa ve çok fazla kapatıcılığa ihtiyacınız varsa, bunun yerine kompakt bir fondöten seçin.
Stresli olduğumuzda, suçluluk hissettiğimizde, kaygılandığımızda, heyecanlandığımızda ya da utandığımızda vücuttasalgılanan adrenalin hormonu vücut ısısının artmasına neden olur ve sempatik sinir sistemini uyararak derinin yüzeyine yakın kan damarlarını genişleterek kanı yüz bölgesine gönderir.
Derin ve yavaş nefesler alın. Yavaş ve derin nefesler almak gevşemenizi sağlayacağı için yüzünüzün kızarmasını engelleyebilir. Yüz kızarmasının ana nedeni duygusal stres olduğu için stressiz bir yaşam, yüz kızarmalarını azaltmanın en etkili yollarından biridir.
Bu flushing atakları sıcak hava, stres, alkol alımı ile daha fazla ortaya çıkmaktadır. Flushing ataklarının gece artışları hastada uykusuzluk, gerginlik ve yorgunluklara neden olmaktadır. Menopozal dönemde östrojenin azalması ve buna bağlı olarak LH yükselmesinden kaynaklanmaktadır.
Vücudumuz stres, utanma, veya kaygı sonucunda aniden oluşan yüksek ısıyı, derinin yüzeyine yakın kan damarlarını genişleterek atmaya çalışır. Bu da bazı kişilerde yüzün kızarmasına neden olur. Egzersiz, sıcak bir duş veya seksten sonra yüz kızarması, aşırı olmadığı sürece, normal bir reaksiyondur.
Medikal terminolojide gül hastalığı şeklinde belirtilen diğer bir dermatolojik problem pitriyazis rosea olarak da bilinen madalyon hastalığıdır. Genellikle gövdede veya sırtta madalyon büyüklüğünde, düzgün kenarlı, zamanla ortası solan kızarıklık ve döküntü şikâyeti ile kendini gösterir.
Alerjik bir durum göstergesi olan pembe yanaklar, atopik dermatit denilen bir hastalığın bulgusuna bağlı oluşabilir. Çocukluk dönemi egzeması olarak ta bilinen alerjik bir deri hastalığıdır. Astım, saman nezlesi gibi hastalıklar ile birlikte görülebilir. Kızarıklık yanında cilt kuruluğu, kaşıntı tipik bulgularıdır.
Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarına gidilerek muayene olunması gerekir. Yüzde kızarıklık nedenleri arasında birçok etken bulunuyor. Cildi hassas olan kişiler hayatı boyunca bu tür durumlarla kolayca karşılaşabiliyor. Belirli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolabiliyor.
Yüz yanma hissi, kaşıntılı cilt durumu olan egzamadan kaynaklanabilir. Egzamaya bağlı olarak, aşırı yüz kaşınması cildin yarılıp yırtılmasına neden olarak yanma hissiyle sonuçlanabilir. Gül hastalığı: Gül hastalığı genelde yüzü etkileyen progresif, vasküler bir bozukluktur.
Yeni biriyle tanıştırılmak, yetkililerle toplantı yapmak, başkaları bakarken bir iş yapmak, yazmak, yemek yemek, bir toplulukta konuşmak fobiye zemin hazırlıyor. Bu hastaların en çok korktuğu da, yüzlerinin kızarması. Buna psikiyatrlar ''yüz kızarma anksiyetesi'' diyorlar.
Ciddi hastalıklara bağlı yüz kızarması nedenleri;
Bütün bu hastalıklara bakıldığında yüz kızarmasının çok basit ve geçici nedenlere bağlı olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da bulgusu olabileceğini düşünüp özellikle giderek artan durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanının görüşünü almak gerekir.
Lazer ile Yüzde Kızarıklık ve Kılcal Damar Tedavisi
Farklı dalga boylarındaki ışıklar yayan ve böyle daha çeşitli cilt konularını tedavi edebilen bir yöntemdir. Yüz kızarıklığını büyük ölçüde azaltır. İşlem sonrası cilt hafifçe kızarır ve bu kızarıklık birkaç saat sonra geçer.
Amigdala uyarıldığında öfke, şiddet, korku ve kaygı duyguları ile saldırganlık davranışı gözlemlenir2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri