Soğuk hava vücudun uç kısımlarında görülen ve damarlarda vazokonstrüksiyon ile ortaya çıkan Raynauld hastalığını da tetikleyebilmektedir. Vücudun uç kısımlarında soğuğa maruz kalındıktan sonra deride beyazlama, ardından morarma ve kızarıklık oluşur. Kızarıklık evresi ağrılıdır.
Aslında soğuk alerjisinin teşhisi kolaydır çünkü yakınmalar hep soğuk ile temas sonrası ortaya çıkar. Yine de aradaki ilişki gözden kaçarsa, teşhisi kesinleştirmek için buz küpü testi kullanılır. Kola uygulanan buzun değdiği cilt bölgesinde kızarıklık, kabarıklık olması soğuk alerjisi olduğunu gösterir.
Doktor genelde soğuk alerjisi tedavisinde Antihistaminikler gibi ilaçlar verir. Bunların kullanılması etkili olabilmektedir. Genel olarak ilaç tedavisi bu durumun çözümünde oldukça etkili olabilmektedir. Bu bakımdan bu ilaçlar etkili ilaçlar olduğundan farklı yöntemlere başvurulmaz.
Soğuk alerjisi her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Soğuk hava, soğuk içecekler, soğuk yüzeylerle temas edilmesi ve hatta soğuk su bile alerjinin görülmesine neden olan etmenlerdir. Soğuk kavramının gerçek anlamda nitelendirdiği her şey bu kişiler için hastalığı tetikleyici birer unsurdur.
Soğuğa maruz kalındığında ciltte oluşan kurdeşenlerin tıbbi ismi soğuk ürtikeridir. Soğuk ürtikeriniz (soğuk alerjisi) varsa, anafilaksi adı verilen şiddetli bir akut alerjik reaksiyon mümkündür. Soğuk havaya maruz kaldıktan sonra cildinizde değişiklikler veya diğer semptomlar fark ederseniz, soğuğa alerjiniz olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bazı insanlarda soğuk ürtiker haftalar veya aylar sonra kendiliğinden geçebilir. Diğerlerinde ise daha uzun sürer. Durumun tedavisi yoktur, ancak tedavi ve önleyici adımlar yardımcı olabilir. Alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir.
Soğuk alerjisini önlemenin en iyi yolu soğuk havadan kaçınmaktır. Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Kış alerjilerinin tedavisinde çoğunlukta antihistaminikler ve nazal steroidler kullanılır. Ancak bunlar sadece semptomları baskılamaya yaramakta; alerjiyi tedavi etmemektedir. Alerji tedavisinde biorezonans metodunun başarı oranı ise yüzde 85'tir.
Soğuk Hava Da Alerjik Bünyeler İçin Tetikleyicidir!
Bunun sonucunda kişilerde bunun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkmaktadır.
Soğuk ürtikeri, cildin soğuk ile teması sonrası mast hücrelerinden histamin ve diğer proinflamatuvar mediatörlerin salınımı sonucu oluşan kızarıklık ve şişlik ile karakterize fiziksel ürtikerin yaygın bir formudur (1).
Soğuğa bağlı kurdeşen, soğuk ile temas sonrasında gelişir. Soğukla temas edildiği zaman cilt yüzeyinde kaşıntılı kızarıklıklar şeklinde kendisini gösterir. Kar, buz, soğuk su, soğuk hava ile temas sonucunda gelişir ve daha çok genç yetişkinlerde ve bazen çocuklarda da görülür.
El egzaması, en yaygın egzama türlerinden biridir (“dermatit” olarak da adlandırılır). Esas olarak avuç içlerini etkiler ancak elin diğer kısımlarını da etkileyebilir. Başlıca belirtiler, parmaklar dahil tüm eli etkileyen kuru, kaşıntılı ve kırmızı cilttir. Diğer belirtiler arasında çatlama, ağrı ve kanama olabilir.
Hassas vücut yapısına sahip olan bireylerde soğuk hava, rüzgar veya soğuk sıvılarla maruziyet sonrası, soğukla temas eden bölgelerde genellikle kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve şişme gibi bulgularla belirti veren alerjik bir reaksiyondur.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Biraz su ve sirke ile yıkadığınızda bakterilerin burnunuza girmesine engel olursunuz. Bu üç esansiyel yağın karışımı doğal bir antihistamik etkisi gösteriyor ve alerji ile ortaya çıkan inflamasyon riskini ortadan kaldırıyor.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerjiyi tetikleyen pek çok faktör vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Sık sık çikolata ve kakao tüketimi. Kızartma yemekleri sık tüketmek. Kola, kahve ve diğer kafeinli içecekler.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Kış aylarında özellikle daha önceden bilinen astım, alerjik rinit, egzama, kronik ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıkları olan bireyler daha fazla risk altındadır.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. En sık karşılaştığımız halk arasında Saman nezlesi de denilen Alerjik rinit değişik alerjenler nedeni ile burunda iltihabi belirtilerin oluşmasıdır.
Soğuk alerjisinin tanısında cilt üzerinde buz testi yapılır. Bazı kan testlerinin yapılması da gereklidir. Soğuk alerjisi olan kişilerin soğuktan kaçınması gereklidir. Özellikle soğuk denize ve havuza girilmemeli, sıcak denizlerde vücudu alıştırarak denize girilmelidir.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri