Kapı kilidini değiştirerek eşin eve girişinin engellenmesi kötü muamele suçunu oluşturur. Türk Ceza Kanunu'nun 232. maddesinde kötü muamele suçu şu şekilde açıklanmıştır; ” (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kadının evi terk etmesi suç değildir.
Türk Medeni Kanunu'nda eşlerin evlilik süresince birlikte yaşamaları zorunlu kılınmıştır. Eşlerden birinin evin kilidini değiştirmesi Medeni Kanun'un bu konudaki kuralına aykırı bir hareket olarak kabul edilir.
Terk eyleminin oluşması için gereken şartlar Yargıtay kararları ile belirlenmiştir. Terk edilme halinde diğer eşin izlemesi gereken yol, göndermesi gereken ihtar gibi şartlar vardır. Nitekim evden (ortak konuttan) ayrılıp haklı bir neden olmaksızın diğer eşi bırakan eş tam kusurlu sayılır.
Boşanma davası açılabilmesi için evi terk durumunda olan eşe dördüncü ay bittiğinde hakim tarafından eve dönmesi için ihtar gönderilmiş olması gerekmektedir. Bunun sonucunda ayrılık hali devam ederse 6. ayda boşanma davası açılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Mahkeme, kadının haklı nedenlerle evi terk ettiğini kabul ederse, kadına geçici olarak nafaka ödenmesine karar verebilir. Geçici nafaka, boşanma davası süresince kadının geçimini sağlamak amacıyla ödenen bir tutardır.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Bu durumda, birçok soru ve endişe ortaya çıkar, özellikle de evi terk eden eş tazminat öder mi sorusu. Evi terk eden eşin tazminat ödemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, eşlerden biri evi terk ederse, diğer eş tazminat talep edebilir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Eşini evden kovmak: Yargıtay kararlarında eşin evden kovulması ağır kusur ve boşanma sebebi olarak görülmektedir. Dedikodu yapmak: Türk toplumunda genellikle sık karşılaşılan bir durum olan dedikodu yapmayı Yargıtay boşanma sebebi saymıştır.
Uzaklaştırma yoluşla ve evin ve ev eşyalarının evde kalan eşe özgülenmesi yoluyla mülk sahibi veya kira kontratı sahibi olsa dahi eş evden gönderilebilir. Evin mülkiyeti uzaklaştırlan eşte olsa dahi mahkeme, boşanma davası kesinleşene kadar mülkiyet sahibi eşin evden uzaklaştırılmasına karar verebilir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Evi Terk Eden Kadın Eşya Alabilir Mi? Haklı bir sebebe dayanmadan evi terk eden kadın lehine nafaka veya tazminat kararı verilmez. Terk haklı bir nedene dayanıyorsa, haklı gerekçeyle terk eden kadın lehine nafakaya hükmedilebilir.
Tedbir nafakası talep edilebilmesi için talepte bulunan eşin haklı bir nedenle evi terk etmiş olması şart değildir. Diğer eşin evi terk ederek başka biri ile yaşamaya başlaması kalan eş için haklı neden oluşturmaktadır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Terk kavramı hukuki anlamda geniş bir tanım içerir. Ortak konuttan kendi rızasıyla ayrılan eş ile kovan, haklı bir sebebi olmadığı takdirde eve dönüşünü engelleyen eş terk eden eştir. Terk eden eş, terk nedeniyle boşanma davası açamaz.
Kanunlarda belirlenen gereceklere dayanarak evlerini terk eden kadınların bu yönüyle tazminat almaları mümkündür. Ancak herhangi bir geçerli neden olmaması durumunda tazminat talep edilse de olumlu yanıt alınamayacaktır.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Kadınların da erkekler kadar ekonomik hayatta söz sahibi olduğu bu dönemlerde boşanma ile birlikte eğer erkek ekonomik olarak bir gerileme içerisinde ise ve boşanmada ağır kusurlu olan taraf değilse erkeğe de nafaka bağlanmasına hükmedilebilir. Erkeğin talep edebileceği nafaka bakımından da bir kısıtlama yoktur.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Genel boşanma sebebi, evlilik birliğinin temelden sarsılması olup şiddetli geçimsizlik olarak da bilinmektedir. Özel boşanma sebebi ise zina; akıl hastalığı; suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme; hayata kast, onur kırıcı veya pek kötü muamele nedeniyle boşanma olarak kanunda maddelendirilmiştir.
Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri