Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır. Uzmanlara göre, daha ağır baz notalara sahip parfümler en uzun süre dayanan parfüm grubudur.
Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir.
Yağlı cilde sahip olanlar, parfümü daha uzun süre boyunca tutabilirler, çünkü yağlar koku moleküllerini daha iyi hapseder. Genel olarak kaliteli bir parfüm cilt tipinize ve diğer faktörlere bağlı olarak genellikle 4 ila 8 saat arasında kalabilir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir ve her parfüm farklıdır.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Koku Süresi: Parfümün kokusu normalde uzun süre kalıcı olmalıdır. Eğer kokusu daha hızla uçuyorsa veya cildinizde kalıcılığı daha az sürüyorsa, parfümün kalitesi azalmış olabilir. Tatlı veya Ekşi Koku: Parfümün kokusu tatlı veya ekşi bir nota sahipse, bozulmuş olabilir.
Bu nedenle parfümlerinizi uzun yıllar saklamanıza gerek yoktur. Açılmamış bir parfümün ortalama ömrü 3 ile 5 yıl kadardır. Tabi bu süre zarfında parfümün saklama koşulu da oldukça önemlidir. Parfümler ısıya karşı duyarlı olduğu için parfümleri muhafaza ederken güneşten ve sıcak ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir.
Parfümler oda sıcaklığında saklanmalı ve direkt güneş ışığında saklanmamalıdır. Parfümler daima orijinal şişelerinde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
TAZE NOTALARA SAHİP PARFÜMÜ SERİN TUTUN!
Bu nedenle, serinletici bir parfümü buzdolabında soğutmak sadece daha stabil kalmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda maksimum etki sağlar.
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
İlk Kullanıma Kadar Parfümün Orijinal Kapağını Açmayın
Şişedeki parfüm azalmaya başladığında içinde daha fazla oksijen ve daha az esans olacağı için kokunun seyrelmesi doğaldır. İlk kullanımdan sonra saat işlemeye başlar. Bu yüzden bir parfümü ne zaman kullanmaya başlayacağınız konusunda dikkatli olun.
Parfümlerinizi kıyafet dolabınızda veya çekmenizde muhafaza edebilirsiniz. Ekstra aldığınız parfümlerinizi uzun bir süre kullanmayacaksınız eğer buzdolabında muhafaza etmeniz daha doğru olacaktır.
Vücudumuzda nerelere parfüm sıkmalıyız? Saçlar kokuyu içine hapsederek kalıcılığı sağlamaktadır. Bu nedenle saçlarımıza sıktığımız parfümler oldukça kalıcı ve hoş kokmaktadır. Kulak arkası kulağın üst kısmına göre daha yağlı ve nemli bir bölge olduğu için parfümü sıkmak için ideal bölgelerden biridir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Uygun saklama koşullarında muhafaza edilmeyen parfümler zamanla bayatlayabilir ve kokusunu kaybedebilir. Parfümler 20 derecenin altında muhafaza edilmeli, yoğun ışıktan korunmalıdır. Tüm etkenlere maruz kaldığında çok daha kısa sürede kullanılabilirliğini yitirebilmektedir.
Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir. Bu özellikteki parfümlerin içerlerinde oldukça fazla esans kullanılmaktadır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfüm kullanma tarihini anlamanın en iyi yollarından birisi kokusunu test etmektir. Koku içeriğinde bitkisel yağların kullanılması parfüm ömrünün azaltmaktadır. Bitkisel yap içermeyen parfümler daha uzun süre dayanır. Parfümünüzün kokusu ekşi sirke gibi kokmaya başladıysa son kullanma tarihi gelmiş demektir.
Gerçek parfümlerin seri numarası ve barkodları kutunun sonunda ve ayrıca parfüm şişesinin üzerinde olacaktır. Benzer sertifikayı sahte parfümlerde alamazsınız.Yeni bir parfüm satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey orijinal parfüm barkod kontrolüdür. Sahte parfümün seri numarası olmayacaktır.
Parfüm Tene Mi, Kıyafete Mi Sıkılır? Parfümü sadece cildinize uygulamalısınız.
EDP parfümlerde genellikle %15 ile %20 arasında parfüm yağı kullanılır. Bu oranla birlikte de kalıcılığı 6 saat kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri