Kafa dengi deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Kafaya takma, kişinin bir durumu veya bir kimseyi sürekli olarak düşünmesidir.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Aceleye getirmek (dara getirmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) Bir işi gerektiği gibi yapmayıp, zaman darlığından yararlanarak birini aldatmak. “Tezgâhtar aceleye getirerek gömleğin defolusunu vermiş.” 2) Zaman darlığı sebebiyle gereken özeni göstermemek. “Yazın hiç de güzel değil, aceleye getirmişsin.”
İlgili 20 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
Bu deyimin anlamı; çok konuşan bir kimsenin şuan ki durumda sessizliğe bürünmesi şeklinde açıklanmaktadır. Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir. Bu tür deyimlerde bütüncül anlamı oluşturan sözlüksel birimlerin yan anlamlarının toplamı bütüncül anlama karşılık gelmektedir.
Eylem. çok ve gereksiz konuşup karşısındakini rahatsız etmek, dırdır ederek kişiyi huzursuz etmek, çok konuşmak, bıktıracak kadar çok konuşmak.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Kesenin ağzını açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bol para harcamaya başlamak. “Babam kesenin ağzını açtı nihayet.”
Bu deyim, zengin ya da nüfuzlu kişilere yaltaklanmak, onlara aşırı saygı gösterilerinde bulunmak demektir. Kültürümüzde el öpmek hürmet göstermek demektir.
Deyim. [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
Deyim. [1] Düştüğü kötü durumdan kurtulmak için hiç haberi yokmuş ya da farkında değilmiş gibi davranmak.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden bazıları iki kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu deyimlerden biri olan boşboğaz, çok uzun ve gereksiz konuşan kişiler için kullanılır. Kendisine verilen sırrı tutamayan ve en özel şeyleri bile herkesle paylaşan kişiler de boşboğaz olarak nitelendirilir.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Deyim. [1] Ödeyemeyeceği kadar çok borç içinde boğulup kalmak. [2] Çok borçlu olmak.
Deyim. [1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Bir konu hakkında ya da bir kişiye aşırı sinirlenmek, öfke içinde bulunmak manasına gelen burnundan solumak deyimi, günlük kullanımda da sıkça karşılaşılan ve tercih edilen deyimler arasında yerini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri