Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Kafa sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler baş, esas, temel ve zihniyet kelimeleridir. Bu kelimeler anlamdaş olarak kullanılabilir.
Kafa kelimesinin eş anlamlısı baştır. Çünkü yazılışları ve okunuşları farklı fakat anlamları aynı olan kelimelerdir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine bakıldığında harp kelimesinin eş anlamlısı savaş olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihler boyunca özellikle devletlerin birbirleri ile yaptıkları mücadele harp olarak bilinmektedir.
Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz.
İlgili 29 soru bulundu
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız halen kelimesi, şu sırada, şu anda anlamına gelir.
Savaş kelimesinin eş anlamlısı kelimelerinden ilki " Harp" kelimesidir. Harp kelimesi aynı zamanda savaş demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi savaş eş anlamlısı olarak da kullanabiliriz. Bir diğer savaş kelimesinin eş anlamlısı ise "Cenk" kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Cömert kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler birden fazladır. Bu kelimeler bonkör, semih, eli açık ve bazı durumlarda da verimli kelimeleri olabilmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Eş sesli kelimeler anlamları farklı olan fakat hem okunuşu hem de yazılışı aynı olan kelimelerdir. Bu kelimelere sesteş de denilmektedir. Baş kelimesi eş sesli bir kelimedir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Harp kelimesinin eş anlamlısı savaş demektir.
Harp kelimesi için kullanılabilecek eş anlamlı sözcük olarak 'savaş' kelimesi bulunmaktadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Eş anlamlı kelimeler birbirinin yerlerine kullanılabilen kelimelerdir. Cimri eş anlamlısı ise pinti, hasis, eli sıkı, nekes kelimeleridir.
Aynı kelimesinin eş anlamlılarına bakacak olursak 'ayrımsız, özdeş, tıpkısı, nüsha, bire bir' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
Vatan Eş Anlamlısı
Yurt kelimesi aynı zamanda vatan da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak da kullanabiliriz. Bir diğer vatan kelimesinin anlamı ise "Sıla" kelimesidir.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri