Söylevci, söylevin çeşidine ve konuya bağlı olarak anlaşılır sözcükler seçer; söylevde cümleler kısa, yalın, akıcı, içten ve etkilidir. Söylevci, konuştuğu konuyu çeşitli yönleriyle iyice bilir ve söyleyeceklerine inanır.
Törenlerde, ulusal günlerde, yıldönümlerinde, mitinglerde toplanan geniş halk kitlelerine ve topluluklara heyecan vermek, genel fikirleri anlatmak amacıyla hitap etmek veya meclis kürsüsünden siyasal ve ulusal dâvaları savunmak da söylevin niteliklerindendir.
Söz, lakırdı, söyleyiş, söyleme kuvveti gibi kelime anlamları olan nutuk Türkçede daha çok “bir topluluğa karşı söylenilen söz, hitabet” manalarında kullanılır. Eskiden bir topluluk karşısında söz söylemenin ilke ve kurallarını belirleyen sanata hitabet, bu sanat doğrultusunda konuşan kişiye de hatip denilmiştir.
Söylev kelimesi anlam olarak herhangi bir düşünceyi dinleyenlere etkili bir şekilde anlatmak için yapılan coşkulu ve güzel konuşmaları kapsamaktadır. Söylevde amaç bir düşünceyi dinleyenlere aşılamak olmaktadır. Söylev kelimesinin bulmacada yer alan cevapları Nutuk ve Hitabe olarak ifade edilmektedir.
Diğer yandan söylev ile eş anlamlı olduğu konusunda hemen herkesin hemfikir olduğu nutuk, “bir kalabalığa karşı söylenilen söz; söyleyiş, söyleme kuvveti ve hassası; eski dervişlerce büyük bilinen kimselerin manzum sözleri” olarak da gündelik hayatta sıkça kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Söylev (Nutuk/Hitabet)
Sözlü anlatım türleri arasında yer alan söylev, nutuk veya hitabet olarak da bilinir.
Nutuk(Söylev)(Anlatım Tekniği)
Duygusal yönü baskın olan dinleyiciyi coşturmak için yapılan konuşmalardır.Tartışma tekniği değildir. Öğretim İlke ve Yöntemleri içinde Anlatım Tekniği, Nutuk, Söylev etiketleriyle 21 Aralık 2014 tarihinde Gencay tarafınadan gönderildi.
Siyasi Söylev
Türk edebiyatında ise ilk siyasî söylev örneği Orhun Yazıtlarıdır. Bunlar, 732'de dikilen Kül Tigin, 735'te dikilen Bilge Kağan, 720-725 yıllarında dikilen Tonyukuk Yazıtlarıdır.
a. Bir topluluğa düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen, uzunca, coşkulu ve güzel söz, nutuk, hitabe: “Bir aralık elinde tahta çantalı birisi, kahvenin önündeki halka karşı bir söylev çekmeye başladı.” -F.
Konuşmayı yapan kişiye hatip denmektedir (Özkan, M., Tören, H. & Esin, O. 2006). Nutuk, ikna amacı güden bir konuşma türü olduğu için konuşmayı yapan kişi etkili iletişim tekniklerinden faydalanmalıdır.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Nutuk, bir dinleyici kitlesine seslenme, söylev.
Konuşma: İki ya da daha çok sayıda bireyin sözlü bildiri alışverişinde bulunması, sözlü bildirişim, görüşüp danışma. Söylev (Nutuk) : Dinleyenlere belli bir düşünceyi anlatmak, bir duyguyu aşılamak ereğiyle yapılan coşkulu, güzel konuşma.
Söylevde dil, genellikle alıcıyı harekete geçirme işlevi ve heyecana bağlı işlevde kullanılır. Etkili, heyecanlı ve açık cümlelerle söylev bitirilir; söylevde ünlem cümleleri sıkça kullanılır. İşlediği konulara göre milli, siyasi, dini, hukuki, askeri, iktisadi ve akademik nutuk olarak ayrılabilir.
Nutuk, bir topluluğa, hedef kitleye, söylevde bulunmak için, hitabet sanatını da kullanarak, edebi anlamda değeri bulunan türlere denmektedir. Yani nutuk türünün temel amacı belli bir topluluğa hitap etmesidir. Bu hitap şeklinin de hitabet unsurlarını içermesi gerekir.
Söyleşi türünün genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
* Yazarın, okuyucu ile bir sohbet havası içinde senli benli konuştuğu yazı türüdür. * Yazar, düşüncelerinin doğruluğunda ısrar edici olmaz. * Söyleşide, daha çok yazarın kişisel düşünceleri ağırlık kazanır.
Söylevin özellikleri şunlardır:
Söylev veren kişiye hatip denir. İyi bir hatip nerede, ne söyleyeceğini bilmeli, dinleyiciyi istediği doğrultuda yönlendirebilecek iletişim becerisine sahip olmalıdır. Söylevin başarılı olması; hatibin jest, mimik, vurgu ve tonlama gibi öğeleri doğru kullanmasıyla orantılıdır.
- Konuşmacının hitabı düzgün ve net olmalıdır. - Seçilen konu söylevin türüne göre belirlenmelidir ve konu ile alakalı düşünceler paylaşılmalıdır. - Söylevde savunulan konu hakkında belge, örnek ve buna benzer kanıtlar ortaya konulmalıdır. - Söylevin sonuç bölümü net ve kesin bir dille bitirilmelidir.
Söylev (Nutuk), aslında bir sözlü kompozisyon ürünüdür. Yalnız nutuk, yazıya geçmişse ve kitabî özelliği varsa aynı zamanda yazılı kompozisyon ürünü olarak da kabul görür. Türk edebiyatının en güçlü söylev (nutuk = hitabet) örneği Atatürk'ün “Büyük Nutku“dur.
2-Adli (Hukuki) Hitabet: Hukuki söylev, itham eder veya savunma yapar; işlenmiş bir fiilin doğru olup olmadığını değerlendirir. Adli söylev geçmişle ilgilidir. Yasada, bir davadaki taraf, geçmişle ilgilidir; yapılmış olan şeylerle ilgili olarak, biri öbürünü suçlar, öteki ise kendini savunur.
Nutuk Söylev Cilt: 2 (1920 - 1927)
PanelBir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içerisinde birkaç kişi tarafından tartışılması panel dir. Gaye karara varmaktan çok, bir meseleyi çeşitli yönleriyle aydınlatmak, çeşitli görüşleri, eğilimleri ortaya çıkarmaktır.
Bir konu üzerinde dinleyicilere bilgi vermek, görüş açıklamak için yapılan konuşma.
Kamuoyunu ilgilendiren güncel konuların, sorunların ortaya konması ve çözüm olanaklarının belirlenmesi amacıyla, farklı görüşlere sahip ve alanında uzman olan kişiler tarafından dinleyiciler önünde yapılan konuşma ve tartışmalara açık oturum denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri