Tourette sendromu, toplum içinde tik olarak adlandırılan, kişilerin kontrol edemedikleri ani hareketler veya sesler çıkarmalarına neden olan sinir sistemi ile ilgili bir sorundur. Bu sendroma sahip olan kişide göz kırpma, dokunma, bağırma ve boğaz temizleme gibi tikler olabilir.
Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır. Halk arasında kendini tutamama hastalığı veya bağırma hastalığı olarak da bilinmektedir. Tourette sendromunda hastalar; kontrol edemedikleri ani ses ve hareketler ile mücadele ederler.
Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda şampiyon olan Mete Gazoz ile gündeme gelen Tourette Sendromu nedir? Tourette Sendromu, aynı şekilde kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı, ani bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik veya nörokimyasal kalıtsal bir rahatsızlıktır.
Bunlar motor ve vokal tiklerdir: Motor Tikler: Motor tikler vücudun hareketleridir. Motor tiklerin örnekleri arasında göz kırpma, omuz silkme veya bir kolu sarsma sayılabilir. Vokal Tikler: Vokal tikler, bir kişinin sesiyle yaptığı tiklerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Birden ortaya çıkan ve bazı zamanlarda haftalar boyunca devam eden omuz kaldırma, göz kırpma, dudakları hareket ettirme gibi motor hareketlerin yanı sıra esneme ve öksürme gibi vokal tikler de basit tik kategorisine girmektedir.
Tourette Sendromu (Tik Hastalığı), çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromu, Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk kez 1985 yılında tanımlanmıştır.
Tourette Sendromu tanısı uzman bir psikiyatrist ve/veya nörolog tarafından konulmalıdır. Yale Global Tik Şiddeti Skalası uygulanmalı ve aşırı sıkıntı, kendini yaralayıcı davranış ve/veya yaşam kalitesinin bozulmasıyla ilgili güçsüzlüğü ortaya koymalıdır.
Koprolali denilen istem dışı küfür etme durumu Tourette sendromlu bireylerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bunların yanında kişide şu semptomlar da bulunabilir ekolali: karşısındakinin sözlerini sesli veya kendi kendine sessizce tekrar etme. Hastalığın belirtileri genellikle 5-6 yaşlarında ortaya çıkar.
Someone You Loved, Capaldi'nin hem hayatını altüst etti -Tourette* hastalığının ortaya çıkmasına neden olması gibi- hem de hayatını kurtaran bir can simidi oldu. *Tourette, tik gibi istemsiz sesler çıkarmaya ya da hareketler yapmaya neden olan nörolojik hastalık.
Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ciddi düzeyde parçalanmasından (dejenerasyon) kaynaklanan bir hastalıktır. Oldukça nadir olarak görülür ve kalıtsal nedenlere dayanır. Huntington hastalığı, bireylerin hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm fonksiyonel yeteneklerinin etkilenmesine yol açar.
Klip sendromu 0-2 yaş arasındaki çocukların oyalanmaları ya da vakit geçirmeleri adına televizyon başında klip ve reklam izlemesi sonucunda meydana gelen psikolojik bir bozukluktur.
Turner sendromu, kız çocuklarında görülen bir kromozom bozukluğudur. Eşey kromozomlarından biri olan X kromozomu eksiktir ya da yapısal olarak bozuktur. Bu hastalığa sahip bireylerde belirgin boy kısalığı, östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği, kısırlık gibi bulgular ortaya çıkar. Erkeklerde görülmez.
Tourette sendromu sinir sistemini etkileyen ve kişide istemsiz ani hareketlere (tik) ve ses çıkarmalara neden olan bir rahatsızlıktır. Tekrar tekrar göz kırpmak ve omuz silkmek bu davranışlara örnek olarak gösterilebilir. Tourette sendromu olan kişiler düşünmeden garip veya kötü anlamlı sesler çıkarabilir.
Tikler, istem dışı belirli kas gruplarında meydana gelen, yineleyici, ritmik olmayan hareketlerdir. Çocuğun tikleri, içsel çatışma ve gerilimden kurtulma çabası içerisinde olduğunu gösterir.
Tik hareketi kökleşirse, etkilenen birey, oluşumundan nispeten habersiz olabilir. Tikler sıklıkla yüz ve hava geçişlerini içerir. En sık kullanılan tikler, tekrarlayan yüz buruşturma, göz kırpma, burnunu çekme, horlama, burun veya boğazda tıklanma, seğirme veya omuz silkmedir.
Koprolali, küfür ve müstehcen kelimelerin sürekli tekrarlandığı konuşma biçimidir. Koprofazi, istemsiz küfür etme ve müstehcen konuşma olup, kronik şizofreni ve Tourette sendromunda görülür.
TS'de ekolali (duyulan ses ve sözcüklerin taklidi), ekopraksi (başkalarının hareketlerinin taklit edilmesi), kopropraksi (istem dışı, açık saçık hareket ve işaretler yapma), palilali (kendisinin söylediği son hece veya kelimenin taklidi) de nadiren karmaşık vokal tikler olarak görülebilmektedir.
Motor tikler basit ani davranışlardan (göz kırpma, kafa jerkleri, omuz silkme v.b.) daha kompleks amaçlı gibi görünen tiklere (ör., yüz ifadeleri, kollar ya da başta jestler) kadar değişebilir. Daha uç noktalarda ayıp hareketler (copropraxia) ya da kendini yaralama davranışları (ör., vurma, ısırma) görülebilir.
Bu bozukluk, çocuklar arasında oldukça yaygındır. Sağlıklı çocukların %12-14'ünde, daha sık, 3-10 yaşları arasında görülür. Eğer bir çocukta bu davranışlar bir yıldan fazla sürerse buna uzun süren tik bozukluğu adı verilmektedir.
Çocuklarda tik bozuklukları, 6-7 yaş ve sonrasında tikler de çocuklarda daha sık görülmeye başlar, hafif ve arada sırada oluşması çocuk için sorun oluşturmayabilir, ancak çocuğun uyumunu bozacak, işlevselliğini etkileyecek şiddette olması durumunda tedavisi için geç kalınmamalıdır.
Bir yıldan daha uzun sürmesi, 3 aydan daha uzun süre tiklerin olmadığı bir dönemin olmaması gerekir. Daha çok baş, boyun ve üst kısımlarda görülür…
İlk olarak hastaya ve aileye tikle ilgili bilgi aktarımı ve eğitimle sürece başlanır. Davranışçı tedavi özellikle yetişkinlerde ve hafif tiklerde işe yaramaktadır. Tikin şiddeti fazla ise ve hayatı etkiliyorsa ilaç tedavisine başlamak gerekmektedir. İlaç tedavisi süresi genelde tiklerin gidişine göre ayarlanır.
Bazen ses çıkarma şeklinde vokal tikler de görülebilir. Tikler, bir süreliğine çocuk tarafından baskılanıp ertelenebilir ancak tiklerin tümden kontrolü çocuğun elinde değildir. Tikler yer değiştirebilir; örneğin göz kırpma şeklinde başlayan tik bozukluğu 1 ay sonra baş sallama şeklinde devam edebilir.
Tik ve takıntıların birbirinden ayrı şeyler olduğunu, tiklerin vücudumuzdaki bazı kasların istemsizce kısa süreli kasılması sonucu oluşan hareket ve sesler olduğunu belirten Gökten, “Motor tik ve ses tiki olmak üzere iki tür tik vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri