Sesli ve başı sallayarak zikretmenin de bir mahsuru yoktur. Kur'an-ı Kerim ibadetlerin en câmii olan namaza zikir demektedir. Namaz kılan bir mü'min Allah'ı anmakta, zikretmektedir.
Tarîkat-ı aliyye usûlüne göre yapılan kelime-i tevhîd zikrinde, "lâ ilâhe" derken baş soldan sağa doğru, "illallah" derken sağdan sola doğru hareket ettirilir. Başın bu şekilde sağa sola hareketi, kelime-i tevhîdin ma'nâsına işâret eder.
Aslolan zikrin kalbe nüfuz etmesi, kulun her daim Allah ile beraber ve onun murakabesi altında olduğunu idrak etmesidir. Bu itibarla zikrin sessiz yapılması esastır. Bununla birlikte sesli / cehri zikir de caizdir. Sonuç olarak, esas olan Allah'ı zikretmektir.
Değerli kardeşimiz, Sesli zikretmek bidat değildir. Zikir, Allah'ı anmaktır.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
İlgili 37 soru bulundu
Bütün ibadetlerin özü Allah'ı zikir olduğu gibi gayesi de O'nu anmak ve hatırlamaktır. Hak Teâlâ yüce kitabını bizzat zikir olarak isimlendirir. (Hicr, 15/9.) “La ilahe illallah” kelime-i tehvidi hem imanın ikrarı hem de zikrin kendisidir.
Müzik eşliğinde zikir, tesbih caiz olmaz. Çalgının ritmine uydurarak salevat vesaire söylemek caiz olmaz. Kumarhaneye gidip kumar oynarken tesbih çekilmez.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Tesbih çekerken de kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.
Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru (yalvararak) ile yapılması adaptandır. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (el-A'râf, 7/55) buyrulmaktadır. Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de sessiz olması daha uygundur.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
O kalbi, ilham esintilerine duyarlı bir alıcı haline getirir. Tarikatların halka kurarak yaptıkları zikir caizdir.
Zikir çekmenin maddi ve manevi birçok faydaları bulunmaktadır. Örneğin Allahu Tealanın en çok sevdiği zikirlerden olan Subhanallahi ve bihamdihi zikri kişinin maddi manevi genişlemesine vesile olan günahlardan alıkoyan bir zikir olmaktadır. Hadisi şeriflerde sevabının çok olacağı da belirtilmektedir.
(Alusî, Tefsiri) Kur'an-ı kerim okurken ve zikrederken öne arkaya veya sağa sola sallanmak tavsiye edilen bir davranış olmamakla birlikte herhangi bir sakıncası yoktur. Namazda olduğu gibi Kur'an okurken ve zikrederken de insanın huzur üzere sakin olması adaptandır.
Allah Teâlâ kendisini anan kullarından hoşnut olur ve onları meleklerinin yanında anar. Bazı meleklerin vazifesi Allah'ı anıp zikredenleri tesbit etmektir. Melekler Allah'ı zikreden insanları sever ve onları himâye ederler. Allah'ın anıldığı zikir meclislerinde bulunmak insana mânevî faydalar sağlar.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Zikir çekmek Müslümanlar için kalbin ve dilin sürekli ibadet ile meşgul olması isteğiyle yapılan bir ibadettir. Allahu Teala'nın sevdiği zikirleri ve esmaları dil ve kalp ile söyleyerek anmak şeklinde yapılan ibadete zikir çekmek denilmektedir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Tesbih çekmek için başı örtmek gerekmez. Kadınlar dinen kendilerine yabancı olan erkeklerin yanına çıkarken ve namaz kılacakları zaman başlarını örtmek zorundadırlar. Kur'an okumak için dahi başın örtülmesi şart değildir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Eğer vaktini kaçırır da güneş doğduktan sonraya kalırsa, Duhâ (kuşluk) namazının sonu olan öğle vaktinden önceki kısa bir süreye kadar bu zikirleri getirmesinde bir sakınca yoktur. Akşam zikirlerini ise, ikindi vaktinden akşam vaktine kadar getirmelidir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Peygamberimiz (asm) ashabıyla veya yalnızken cehri (açık ve yüksek sesle) bir şekilde bugünkü gibi yaptıkları bir zikir şekli yoktur (bilemiyoruz). Ancak Peygamberimizin (asm) devamlı surette Allah'ı anması, dualar okuması da bir zikirdir. Zikir, Allah'ı anmaktır. Kur'ân'ın sarih emirlerindendir.
zikire bambaşka ve oldukça vahşi bir boyut kazandıran rufailerin ayin yöntemidir ve aslında islam dini açısından caiz değildir. rufailerin, kökeni akad'lara kadar dayanan bu korkunç ayinlerini eleştiren islamcılara pek rastlanmaması da ilginçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri