Kafa Travması Nasıl Tespit Edilir? Muayene sonrası kafa travmasının olup olmadığı, varsa derecesinin anlaşılması için bilgisayarlı beyin tomografisi yardımı ile hastanın beyin görüntüleri kontrol edilir.
Beyin tomografisi, beyin kanaması, beyin tümörü, anevrizma, baş yaralanmaları çoğunlukta olmak üzere kara travmalarının neden olduğu hasarların ve ciddi baş ağrılarının tespiti için tanı yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Akut beyin hasarı tanısında en önemli tetkik bilgisayarlı tomografidir. Minör kafa travmalı çocukların çoğu acil servise ya asemptomatik ya da minimal semptomlarla gelmektedir. Seçilecek en iyi görüntüleme yöntemi kranial bilgisayarlı tomografidir.
Bilinç kaybı birkaç saniye veya dakika içinde normale döner. Semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi ve hafif bulantı gibi hafif bir düzeyde görülür. “Kafa travması kaç saatte belli olur?” sorusunun yanıtı travmadan hemen sonra veya birkaç saat olarak verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Her seferinde şiddetli darbeler beyin kanamasına yol açmaz. Kimi zaman kafa bölgesine alınan küçük hasarlar dahi beyin kanaması sorununa sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kan sulandırıcı (aspirin ve benzeri ilaçlar) ilaçları devamlı kullanan kişilerde bu durum oluşabilmektedir.
Kafa Travması geçirmiş bir hastada; Bilinç kaybı ya da bilinç bulanıklığı, bulanık görme, vücutta kasılmalarının olması, denge kaybı, baş dönmesi ve/veya baş ağrısı, kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi ya da kulak kanaması gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka ileri değerlendirme gereklidir.
Yakın zamanda baş bölgesine alınan bir darbe sonucu kafa travmasına ait bulgular olduğunu düşünüyorsanız tıbbi yardım alabilirsiniz. Özellikle bilinç ve denge kaybı, ruh halinde değişiklikler yaşarsanız derhal güvenilir bir sağlık kuruluşuna ait acil servise başvurmalısınız.
Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Kafa travmalarında, olay anı, darbenin şiddeti gibi hasta hikayesindeki bilgiler dahilinde muayene gerçekleşir. Gözde bulanıklık, baş dönmesi, denge kaybı, baş ağrısı gibi belirtiler dikkate alınır. Eğer doktor gerekli görürse tomografi, radyografi, boyun grafisi, manyetik rezonans gibi tetkikler uygulanır.
MR BT'de okült olan prognostik önemli lezyonları tespit edebiliyor olsa da, beyin cerrahisi açısından önemli yaralanmaları tespit ettiği yönünde sonuçlar henüz raporlanmamıştır. Pediyatrik kafa travmasında direk grafilerin rolü genellikle belirsizdir.
Belirtiler kazadan hemen sonra veya en geç 48 saat sonra ortaya çıkar. Baş ağrısı gibi şikayetler ilaçla giderilebilir. Beyin sarsıntısından sonra, hem fiziksel hem de zihinsel olarak 1 ila 2 gün dinlenme önemlidir. Beyin sarsıntısı genellikle kalıcı bir hasar olmadan geçer.
Bazı beyin hasarlarının gösterilmesinde yetersiz olsa da acil servislerde kafa travmalarında akut beyin hasarının gösterilmesinde altın standart yöntem BBT'dir. Son yıllarda acil servislerde kafa travmalı hastalarda BBT çekilme oranı geçmiş yıllara göre artış göstermiştir.
kafatasının röntgeni, kafa kemiklerinin kırıklarını, doğum kusurlarını, enfeksiyonu, yabancı cisimleri, hipofiz tümörlerini ve kafa nın kemik kusurlarına neden olan bazı metabolik ve endokrin bozuklukları teşhis etmek için yapılabilir. kafa röntgenleri ayrıca tümörleri bulmak, burun sinüslerini kontrol etmek ve ...
Hafif kafa travması sınıfında değerlendirilen erişkin veya çocuk hastaların taburcu edildikten birkaç gün sonrasına kadar şu durumlardan birisinin gerçekleşmesi halinde vakit kaybetmeden acil servise başvurmaları önerilir: Bilinç kaybı Bilinç bulanıklığı, bayılma. Tamamen uyanık olmanız gerekirken uyuklamak.
Beyin travması kalıcı hasar bırakır mı? Evet, beyin travması kalıcı hasar bırakabilir. Beyin, karmaşık bir organ olduğu için travmalara karşı oldukça hassastır.
Beyin kanaması, beyin dokusu içerisinde meydana gelerek hasara neden olur. Bu durum da yaşamı tehdit edebilmektedir. Beyin kanaması belirtileri baş ağrısı, kusma, mide bulantısı, halsizlik ve daha ileri seviyede felç olarak kendini gösterir. Beyinde bir arterin patlaması ve dokularda lokal kanama nedeniyle oluşur.
Kafatası kırıkları bazı durumlarda çok ciddi problemlere yol açabilir: Beyin hasarı Beyin içine ya da beyin zarları etrafına kanama. Enfeksiyon (yüzeysel cilt enfeksiyonu ya da menenjit gibi)
Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.
Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur. Hatta bu durumda istirahat gerekir.
Kafa travmalarının belirtileri kazadan ya da darbeden sonraki birkaç saat içinde anlaşılabileceği gibi birkaç günde de kendini gösterebilir. Kafa travması sonrası kişi iyi gözlenmelidir.
İlk birkaç tıbbi yardıma ulaşabileceğiniz bir bölgede bulunulmalıdır. Çocuğun bir süre dinlendirilmesi ve stresten uzak durması sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde kendiliğinden ve fışkırır tarzda kusmalar yaşanırsa en kısa sürede donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Beyin kanamasının tespiti için bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. BT hızlı sonuç veren bir görüntüleme yöntemidir. Beyin kanamalarında hemen müdahale yapılması çok kritik olduğundan, genellikle bu yönteme başvurulur.
Her bir beyin atar damarına görüntülenebilen damar içi boya ayrı olarak verilir ve bu sırada röntgen görüntüleri alınır. Bu uygulama damarların net olarak görülmesini sağlar. Anjiyografi görüntüleri alındıktan sonra kateter çıkartılır ve çıkarılan bölgeye kan sızıntısı olmaması için baskılı pansuman uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri