Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.
Pulsatil tinnitus denilen nabızla senkron uğultu, %25 oranında sigmoid sinüs dehissansı (kemik duvar eksikliği) yüzünden olmaktadır. Bu da pulsatil tinnitusun en sık sebebi kabul edilmektedir. Bu nedenle günümüzde pulsatil tinnitus şikayeti olan hastalara bakışımız değişmiştir.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Kulak çınlaması kan damarı hastalıklarından da kaynaklanabilir. Bu tip çınlamalar objektif tinnitus ile sübjektif tinnitus arasında bir noktada sıkışıp kalmıştır. Bu tip kulak çınlamasında genellikle iki şekli vardır. Bunlardan birisi pulsatil, Yani nabız tarzında ses hissi vardır.
Hem atar damar hem toplar damar anomalileri pulsatil tinnitusa neden olabilir. Pulsatil tinnitus tirotoksikoz, anemi, gebelik gibi kalp atımını arttıran nedenlerle ortaya çıkabilir ve altta yatan neden düzeltildiğinde ortadan kaybolur.
İlgili 16 soru bulundu
Damar atması tıp dilinde damar tıkanıklığı olarak da biliniyor. Bacaklarda daha fazla görülen bir durumdur. Damar duvarlarında kolesterol atıklarının birikmesiyle meydana geliyor. Yaşanan bu damar tıkanıkları beyin ve kalp damarlarında görülme durumu çok tehlikelidir.
Kafa ve boyun yaralanmaları: Kafa travmaları, boyun yaralanmaları ve temporomandibular eklem bozuklukları kulak çınlamasına neden olabilir. Stres ve anksiyete: Yüksek stres seviyeleri, anksiyete bozuklukları ve depresyon bazı kişilerde kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Kulak çınlaması şikayeti sürekli olarak var olabileceği gibi gelip geçici bir seyir de izleyebilir. Objektif tinnitus hastalarında ise ortaya çıkan ses ritmiktir ve rüzgar sesi şeklinde duyulur. Kalp atışları ile koordine şekilde oluşan bu ses pulsatil tinnitus olarak da isimlendirilir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Geceleri Yatınca Başlayan Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Yan yatarak uyumak (vücudun bükülme şekli itibariyle yaşanan basınca bağlı olarak ortaya çıkan basınç), alkol, kafein, nikotin, stres veya hormonel değişiklikler uyurken ortaya çıkan kalp çarpıntısının yaygın nedenleridir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, şeker ve tuzun fazla tüketilmesi, uzun süren susuzluk veya açlık, aşırı kafein, uykusuzluk, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve banyo sırasında kulağa su kaçması gibi durumlarda ortaya çıkabilen bu durum şu rahatsızlıklara bağlı olarak da yaşanabilir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
İç kulak sıvılarındaki bu basınç artışının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmiyor. Ancak KBB Uzmanı Op. Dr. Celal Ünver'e göre, sıvı üretiminin atılımdan fazla olması veya iç kulak sıvılarının boşaldığı kanallarda tıkanıklık bulunması ile basınç artışı gelişebilir.
Sinüzit ile ilişkili olabilecek bazı belirtiler: Yüz ağrısı ve yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı veya iltihaplı geniz akıntısı, koku alma bozukluğu, ateş, baş ağrısı, ağız kokusu, yorgunluk – halsizlik, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı – kulakta basınç – kulakta dolgunluk.
Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor. Fistül denilen kaçaklar travmaya bağlı olabileceği gibi bazen sebepsiz bazen de basit bir hapşırma veya ani basınç değişimleriyle ortaya çıkabiliyor.
Uzun süreli yüksek tansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir.
Göz ve kulaklarda ağrı hissi ve baş ağrısı boyun fıtığı gelişimi sonrasında c2 sinir kökünün etkilenmesine bağlı olarak oluşabilecek belirtiler arasında yer alır.
Düşük tansiyonun nedeni parasempatik sinir faaliyetinin artması ya da başka rahatsızlıklardır ve genelde halsizlik sendromu göstermektedir. Vücuttaki sodyum ve iyonların dengesizliği ve yetersizliğinde de baş göstermektedir. Tansiyon düşüklüğünde sık görülen şikayetler baş dönmeleri, kulak çınlaması ve bayılmadır.
Basınç problemi
Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.
Meniere, iç kulakta aşırı basınç nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık, iç kulakta bulunan denge organının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Meniere hastalığında görülen üç ana belirti; beklenmedik ani vertigo atakları, kulak çınlaması ve işitmede azalmadır.
Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri