Deyim. [1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi. [2] Kafası şişmek.
Başı kazan gibi olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kafa dengi deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Örneğin; fikir yürütmek, kesenin ağzını açmak, notunu vermek gibi. - Kalıplaşmış sözlerden oluştuğundan kelimelerin yerlerini değiştirmek veya kelimelerden birisini atmak mümkün olmaz. Örneğin; açlıktan nefesi kokmak. - Deyimler birbirinden ayrı bir şekilde yazılan kelimelerin kalıplaşması ile oluşur.
İlgili 34 soru bulundu
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Baş etmek gücü yetmek, direnç göstermek anlamına gelmektedir. Deyim içerisinde de sıklıkla kullanılan bu kelime, güç durumları açıklamak için tercih edilmektedir. Baş etmek kelimesi olaylarla mücadele etmek, emek vermek ve zor olan olaylardan çıkmak anlamına gelmektedir. Baş etmek deyiminin anlamı, başarı kazanmaktır.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Atasözü [1] Kalın kafalı insan bir konuyu zor anlar. [2] Tembel olan işini geç yapar. [3] Ağırbaşlı insan çabuk öfkelenmez.
Örneğin, “Atı alan Üsküdar'ı geçti” sözü bugün yaygın bir deyim olarak kullanılmakla beraber “At alan Üsküdar'ı geçti, at almayan çukurunu açtı (eşti, kazdı).” atasözünden alınmış bir bölümüdür.
Deyim. [1] Beklediği yardım gelmeyince, kendi işini kendisi yapmak zorunda kalmak.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Baştan çıkarmak bir deyimdir. Baştan çıkarmak deyiminin anlamı doğru yoldan saptırmak ya da kötü yola sürüklemektir. Aynı zamanda karşı cinsi bir ilişkiye ikan etmek de baştan çıkarmak anlamına gelebilir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
2-Atasözleri ile deyimler arasındaki en önemli fark, atasözlerinin asıl gayesi nasihat etmek, yol göstermek ve ibret alınması için gerçekleri bütün çıplaklığı ile göstermektir. Ancaq deyimlerin böyle bir gayesi veya kaygısı yoktur.
Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri