Dikiş alanında kızarıklık, akıntı veya kanama oluşması durumunda acil servise tekrar başvurmanız önerilir. İlk 24 saatten sonra su ile temas veya banyo yapılmasında sakınca yoktur fakat yara yerinin sert ve baskılı ovalanması önerilmez.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Zımba dikişlerin alınması genellikle dikiş tellerini çıkarma işleminden farklıdır. Bu dikişler, özel zımba çıkarma aletleri kullanılarak dikiş hattından çıkarılabilir. Doktorunuzun önerdiği süre geldiğinde, genellikle 5 ila 14 gün arasında, zımba dikişler alınabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Dikiş sonrası bölgeye genel olarak 48 saat hiçbir şekilde su değmemesi gerekmektedir. Dikiş Kaç Günde Kaynar Ne Zaman İyileşir? Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir.
Saçlı deride bir hasar meydana geldiğinde ve yara izi oluştuğunda, yara izinin hemen altında cildi korumak için fibröz doku meydana gelir. Bu doku; kıl köklerine, kan damarlarına ve sinirlere yer bırakmayacak kalınlıkta olabilir. Dolayısıyla bu alanda yeni saç oluşumu gerçekleşemez.
Dikişler alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir. Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir.
Şampuan olarak bebe şampuanları tercih edilmelidir. Donör bölgeye istenildiği gibi dokunulabilir. Ekilen bölge için şampuanlama ve ovalama yumuşak hareketlerle yapılmalıdır. Saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Drenler genellikle 3-4 gün içinde alınır. Drenler alındıktan sonraki ilk pansumanınız genellikle dren yerinden gelen akıntı ile kirlenecektir. Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz.
Yara izine saç ekim işlemi FUE saç ekimi tekniği ile yapılabilmektedir. Gerçekleştirilen operasyon ortalama yaranın büyüklüğüne ve yapılacak kök ekim sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Birtakım operasyonlar sonucu ciltte oluşan dikiş izleri, cilt soyma ve lazer yardımı ile giderilebilir. Derin ve ağır tipte olmayan izlerde cilt soyma işlemi sayesinde cildin kendini yenilemesi sağlanır. Uzman tavsiyesi dışında bölgeye dikiş izi kremi veya iz giderici krem sürmek ise sakıncalı olabilir.
Ameliyat dikiş yerinden sıvı gelmesi, ameliyat sonrası yaygın bir durumdur ve bu durum genel olarak ameliyat sonrası iyileşme sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Açık Yaraların Pansumanı
Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
zarar vermez. dek uzak durun. altında kalmayın. dikişlerinizden içeri girerse enfeksiyon riskiniz artar.
Yara örtüsü diğer dış etkenlere karşı su geçirmez olduğu için iyi bir koruma sağladığından duş veya banyo yapılmasında, havuza denize girilmesinde bir sakınca yoktur.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri