Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Kafeini, vücudunuz kolay sindirir ve metabolizma hızınıza bağlı olarak yaklaşık 5-7 saat sonra tükettiğinizin yarısını, 10 saat sonra da tükettiğinizin %75'ini vücudunuzdan atarsınız. Bu yüzden sabah saatlerinde içilen kahvenin, gece uykunuza çok etkisi olmamaktadır.
CÜPPELİ AHMET HOCA: Kola içmeye haram diyemeyiz. Birşeyin içindeki alkolün fazlası insana sarhoş ediyorsa bunun azı da haramdır. Kolanın içindeki alkol ne kadar çok içilirse içilsin sarhoş etmeyeceği için haram diyemeyiz.
Fakirin su yerine meşrubat içmesi israftır, fakat alıştığı için çay, kahve veya tütün içmesi israf olmaz. Büyük bir âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir.
Buna göre, dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle “alkolsüz” olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Bir ilahiyatçı olarak belirteyim ki; içki içmek değil sarhoş olmak haramdır. İmam-ı Azam Ebu Hanife der ki, şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir.
Buna göre ilgili kuruluştaki yetkililer su, telefon, bilgisayar, internet vb. araçlardan sınırlı veya sınırsız şekilde kullanılmasına izin veriyorlarsa veya iş anlaşmasında varsa, bunların belirlenen ölçüler içerisinde kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Zira kurumlarca belirlenmiş özel kurallar vardır.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nescafe içmek caiz mi? Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Enerji içeceği de dahil olmak üzere günlük hayatta bilinçsizce pek çok içecek ve yiyecek tüketilir. Peki enerji içeceği haram mıdır? Enerji içeceği haram mı diye soranlar şunu bilmelidir ki, dinimizde sağlığı tehdit eden her yiyeceğin ve içeceğin tüketilmesi haramdır.
Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu da gazlı içeceklerin alkollü sayılmayacağına dair konunun uzmanları tarafından teyitle cevaplanan fetvası bulunuyor. Mübâhlar zan ile haram olmaz.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Nargile haram mıdır? Nargile veya tütünün haram olduğuna dair bir ayet yok. Nargilenin haram olduğunu savunan kişiler de nargile veya tütün anlamına gelen bir kelimenin Kur'an-ı Kerim'de geçmediğini kabul etmektedirler. Yani nargilenin içilmesi ALLAH tarafından haram kılınmamıştır.
Zarar vermeyen miktarda şeker yemek haram olmaz.
MISIR Müftüsü Ali Cuma, hac ibadeti sırasında sigara içmenin haram olduğunu ancak sigaranın ibadetin sıhhatine halel getirmeyeceğini savundu. Cuma “Hac kabul olur ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır” derken, Ezher İslami Araştırmalar Akademisi Üyesi Muhammed eş-Şehhat elCündi de “Sigara içmek haramdır.
1. Kumara alet edilen oyunların oynandığı kahvede çay içmek caizdir. 2. Kumar oyunu oynayan ve bu kumardan kazandığı para ile ikramda bulunan kişinin bu ikramı yenmez.
İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak ve benzeri amaçlarla özel kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de böyledir. Bu şekilde kredi çeken kişi, yapmış olduğu bu haram fiil dolayısıyla tövbe etmeli ve kredi borcunu en kısa sürede ve en az faiz ödeyerek kapatma yoluna gitmelidir.
İslam'da Karz-ı hasen (güzel borç) karşılıksız olarak, borç verilen bir fayda sağlamamak kaydıyla teşvik edilen bir şeydir. Günümüzde bayanların bir araya gelip yaptıkları altın günleri incelendiğinde İslam'daki Karz-ı hasen müessesesine aykırı olduğundan caiz değildir.
İbn Ömer'den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir: “Kim, sarhoş olmasa bile içki içerse, midesine ve damarlarında şaraptan bir damla bulunduğu sürece namazı kabul olunmaz. O halde ölürse kâfir olarak ölür. İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai)
Nitekim Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalib'in de içki içmediği bilinir. Peygamberimizin henüz haram kılınmadan önce de şaraba karşı soğuktu. Hatta miraç gecesinde kendisine süt ve şarap dolu iki kase sunulduğunda sütü tercih etmişti.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri