Kafein hassasiyeti, kafein alerjisi ile aynı değildir. Genetik ve karaciğerinizin kafeini metabolize etme yeteneği gibi çeşitli faktörler kafein duyarlılığına neden olur. Bağışıklık sisteminiz kafeini zararlı bir istilacı olarak algılar ve antikorlarla savaşmaya çalışırsa, bir kafein alerjisi oluşur.
Aşırı duyarlı kişiler
Bu gruptaki kişiler ancak çok az miktarlardaki kafeini tolere edebilirler. Kafeine aşırı duyarlı kişilerin genetik özellikleri buna neden olabileceği gibi karaciğerlerinin kafeini metabolize etme kabiliyeti de yetersiz olabilmektedir. Bu 3 grup dışında bir de kafeine alerjisi olan insanlar vardır.
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Kahve alerjisi, deride kaşınma, ağız kuruluğu, boğazda karıncalanma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunun dışında panik atak başlangıcı olarak ajitasyon, kas ağrısı, sinirlilik ve endişe de önemli bir artış görülür. Kan basıncını ve kalp atışlarını önemli ölçüde hızlandırır.
İlgili 15 soru bulundu
Ayrıca kafein uyku düzenini de etkiliyor ve sonuç olarak kendimizi huzursuz hissetmemize neden olabiliyor. Kafeinin fazla tüketilmesi vücudumuzu duygusal anlamda dengeleyen bazı kimyasalların yeterince salgılanamamasına neden olarak anksiyeteyi tetikleyebilir.
Kafein toleransı kaç günde düşer? direnç oluşmasının önüne geçmenin en etkili yolu düzenli tüketimi bırakmaktır. ancak yoğun bir toleransı kırmak için 2 haftadan 2 aya kadar sürebilen bir kafein detoksu uygulamak gerekebilir. bu süre boyunca kolada da kafein bulunduğu göz önüne alınmalıdır.
Uyarıcı etkisi vardır. Sinir sistemine etki eder ve beyne gelen mesajları hızlandırır. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan bireylerin kafeinden uzak durulması gerekmektedir. Yetişkin bireyler için vücut ağırlığı (kg) başına 3-5 mg günlük kafein kullanımı uygundur.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Kafeinin farmakolojik etkileri geçicidir yani bir kaç saat içerisinde kaybolur ve vücutta depolanmaz. Kafeinin yarı ömrü alınan kafeinin yarısının vücuttan atılması için geçen süredir. Bu da 3 – 4 saat olabilir.
Biliyoruz ki fazla kahve tüketiminin vücudumuza zararı olmakta. Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Kafeinin Zararları
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Kafein toleransı nasıl gerçekleşir
Kafeinin uyarıcı etkileri, tüketilmesinden sonraki 30-60 dakika içinde ortaya çıkar ve ortalama olarak 3-5 saat sürer.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Bazıları diğerlerine göre genetik yapıları nedeniyle kahvedeki kafeini vücutlarından daha geç ve yavaş atabiliyor. Bu tür sorunu olanlarda geç saatlerde içilen kahve uyku kaçırıyor. Fazla miktarda tüketilen kahve ise çarpıntıya ve tansiyon fırlamalarına sebep olabiliyor.
Günlük 500-600 mg'ın(4-7 kupa kahve) üzerinde kafein tüketimi çoğu kişide uykusuzluk, asabiyet, huzursuzluk, tedirginlik, bulantı ve gastrointestinal problemler, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, kas krampları, baş ağrısı, anksiyete gibi sorunlara neden olmaktadır.
Kahve tüketimi ile mide ağrısı gibi bazı yan etkiler ifade edildiğinde kahve intoleransı söz konusudur. Bu durumda vücut, kahvenin belirli bileşenlerine tepki verir veya bunlara tepki veremez. Kahve intoleransı, kahve alerjisi ile aynı şey değildir .
Kafeinin ani kesilmesi ile oluşan çekilme belirtileri arasında en sık; kas gerginliği, başağrısı, yorgunluk, konsantre olma güçlüğü, endişeli ve depresif hissetme hali mevcuttur. Bu çekilme belirtileri kafein tüketiminin aniden kesilmesinden 12-24 saat sonra başlar ve 20-48 saat süre içinde en yüksek seviyeye ulaşır.
final döneminde, üniversite öğrencilerinin uyguladığı diyet. günlük olarak 3 fincan türk kahvesi, yaklaşık 10 bardak çay ve 4 bardak filtre kahvesi tüketiminin uykularımın içine etmesiyle başladığım süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri