Pilakinin hazırlanışındaki en belirgin fark hafif karamelize edilmiş soğanlı sebzeli domates sosunun önceden tavada hazırlanıp, balıkla beraber sonradan fırın tepsisine alınıp fırınlanmasıdır. Balık parçaları sos ile özdeşleşene kadar pişirildikten sonra ister sıcak ister soğuk olarak servis edilmesidir.
Yumurta sarısını da küçük bir kasede çırpıp kaşığın tersiyle hamurun üzerine sürün. Üzerine susam serpiştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesiniz bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Küp kesilmiş ve fasulyenin yanı sıra pişirilen patates, havuç, kereviz, gibi şeyler çeşni katar. Tuz, ve bazen şeker, pişirirken tat için katılır. Yemek soğutulduktan sonra üstünde limon, maydanoz ve sızma zeytinyağı ile servis edilir.
Bunlar: Uskumru pilakisi, midye pilakisi, palamut pilakisi, mantar pilakisi, domates pilakisi, fasulye pilakisi, diğer çeşit fasulye pilakisi, türlü sebze pilakisidir.
Bir genelleme yaparsak, pilakilerin tümünün ortak özelliği, bir tür breze etme, (yiyeceği kapalı bir kap içinde düşük ateşte yağ ile kavurduktan sonra az sıvıyla pişirme) az suyla pişirme tekniğiyle yapılmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Pilaki, bir yemek pişirme tekniğinin adıdır aslında. Soğan, sarımsak, havuç, biber ve domates gibi sebzelerle birlikte zeytinyağı kullanılarak pişirilen ve soğuk olarak yenebilen bir yemek türüdür. Türk mutfağında birçok ana malzeme olarak kullanılan bu sebzelere balık pilaki yapımında da yer verilir.
Patatesleri küp, havuçları yuvarlak şekilde doğrayın ve barbunyalarla birlikte tencereye ekleyin. Tuz, şeker ve limon suyunu ilave edin. Sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp 15 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına aktarın.
Üzerine sıcak su konur ( barbunyanın üstünü 3 cm geçecek şekilde ) düdüklünün kapağı kapatılır. Orta ateşte 25 dk da pişirilir (benim tencerem bu sürede pişiriyor). Afiyet olsun.
Barbunya sağlığa faydalıdır. Ne kadar çok yerseniz, mide sorunları yaşama olasılığınız o kadar az olur. Barbunya pilakiyi düzenli olarak tüketen insanlar, onları daha az tüketenlere göre daha az şişkinlik ve gaza sahiptir. Bu sebeple barbunya türk mutfaklarında pilaki olarak sıklıkla tercih edilir.
Barbunya pilaki yanında ne yenir sorunuza lezzetli ve çok sevilen bir yanıt daha verelim. Sebzeli kuskus pilavını deneyerek, ister etli barbunya ister zeytinyağlı barbunya pilakinin olduğu tabakları lezzetlendirebilirsiniz. Bakliyat odaklı bir yemeğin yanında bol sebzeli kuskus pilavı iyi gider!
Balıkların üstüne hilal şeklinde doğradığımız soğanları ve dilimlenmiş limonları diziyoruz. En son bir bardak suya, bir çorba kaşığı salçayı eritip, biraz karabiber biraz kekik ve biraz tuz ekleyerek karıştıralım. Balıkların üzerine gezdirelim. 200 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Haşlanmış barbunyaları, doğranmış patatesleri, tuz, 1 çay kaşığı toz şeker ve üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip, kaynamaya bırakın. Zeytinyağlı barbunya pilaki yemeğiniz kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde barbunya, patates ve havuç yumuşayana kadar pişirin.
Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kase içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır.
Tazecik palamutları halka halka dilimleyip, soğan, sarımsak ve domates ile pişiriyoruz. Limondan gelen ekşiliği ve karamelize olan soğanlar ile lezzeti tam yerinde oluyor. Akşam yemeği için sofraları hazırlansın, menüde palamut pilaki var!
Sadece ısıtın ve servise sunun, afiyet olsun. Tat Fasulye Pilaki, özenle seçilen malzemelerden üretilmiştir. Güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Zeytinyağını bir tavaya alıp, sarımsak, arpacık soğan ve taze soğanı kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Kaynamaya başlayınca, karides, havuç, kereviz, tuz ve karabiber ilave edin. Kısık ateşte suyunu yarı yarıya çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirip ocaktan alın.
İlk olarak patlıcan küp küp doğranarak kızartılır. Patlıcanlar kızarırken; soğan, yeşil ve kırmızı biberler doğranır ve kavrulur. Biberler biraz öldüğünde pirinç eklenir, bir kaç kere karıştırınca 1 çay bardağı su eklenir. Tuz ve şekerde eklendiğinde, su çekilinceye kadar kısık ateşte pişer.
Barbunya yemeği kimileri için bol limonlu bir seçenektir, bu nedenle daha pişirme aşamasında bolca limon sıkılır. Ancak bu işlem; barbunyanın kısa zamanda ekşimesine neden olabilir, aynı zamanda patates eklemek de erken ekşimesine ve yapışık bir görünüme sahip olmasına neden olur.
Maydanozlarımızı ince ince kıyalım. Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim. Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
Karışımı Lima fasulyesi ile birlikte tavaya koyun. Yaklaşık 300 ml soğuk su,kurutulmuş dereotu ve tuzu ekleyin. Sos hafifçe koyulaşmaya başlayana kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Türk mutfağında fasulye tabağı üzerine taze maydanoz serpilmiş hali ile pilav veyahut ekmekle beraber yemeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri