Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Her gün 3-4 fincan kafeinli içecek içmekle gelen kafein sıkıntıya sebep olmuyor. Herkeste aynı tepki olmayabilir ama genelde aşırı kafein alımı sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk yapabilir. Bu sebeple içeceklerin içinde ne kadar kafein olduğunu ve bu içeceklerden ne kadar içmemiz gerektiğini bilmeliyiz.
Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Bu da ortalama günlük 2 türk kahvesi , 3-4 bardak çay olarak düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda kafeini sınırlamak gerekebilir. Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir. Uykusuzluk, anksiyete, kalp atım sayısında artış gibi.
Günlük 500-600 mg'ın(4-7 kupa kahve) üzerinde kafein tüketimi çoğu kişide uykusuzluk, asabiyet, huzursuzluk, tedirginlik, bulantı ve gastrointestinal problemler, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, kas krampları, baş ağrısı, anksiyete gibi sorunlara neden olmaktadır.
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Bununla birlikte, kafeinin ana etkisi beyin üzerinedir. Beyni rahatlatan ve sizi yorgun hissettiren bir nörotransmiter olan adenozinin etkilerini bloke ederek etki gösterir. Normalde adenozin seviyeleri gün içinde birikerek sizi giderek daha fazla yorar ve uyumak istemenize neden olur.
Kafein tüketmeyen insanların bu bağımlılık sorunu hakkında endişelenmelerine gerek yok; ancak kafeini azaltmaya ya da tamamen bırakmaya karar veren kişilerin, bir süre yoksunluk semptomları ve ruh halinde değişimler yaşadıkları görülmekte.
Günde 1.000 mg veya daha fazla aşırı yüksek günlük alımların çoğu insanda sinirlilik, titreme ve benzer semptomlara neden olduğu bildirilirken, orta düzeyde bir alım bile kafeine duyarlı kişilerde benzer etkilere neden olabilir.
Kafein miktarının "normal"i kişiden kişiye değişiklik gösterir; ancak ortalama olarak günde 2-3 fincandan fazla kahve veya 5-6 fincandan fazla çay içmemenizi tavsiye ederiz. Bu noktadan sonra fazla kafein vücudunuza zarar vermeye başlayabilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere, kafein alımı ile infertilite riski arasında belirgin bir ilişki yoktur.
Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
KAFEİN DOPİNGİ!
Bu şekilde hücrelere daha hızlı kan akımı sağlanıp daha hızlı enerji üretiliyor. Tüm bu etkiler gereği kafein, bir süre Dünya Doping Federasyonu (WADA) tarafından, yasaklı maddeler listesinde yer almıştır.
Kafeinin Zararları
Uykusuzluğa bağlı sinirlenme. Mide bulantısı Vücudun aşırı ısınması Nabzın aşırı yükselmesine bağlı el titremesi.
Uyarıcı etkisi vardır. Sinir sistemine etki eder ve beyne gelen mesajları hızlandırır. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan bireylerin kafeinden uzak durulması gerekmektedir. Yetişkin bireyler için vücut ağırlığı (kg) başına 3-5 mg günlük kafein kullanımı uygundur.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Günlük kafein tüketiminin kilo başına 3-5 mg düşecek şekilde yani yaklaşık 200-300 mg olması önerilir. Ancak günde 400 mg kafein tüketmek çoğu insanı olumsuz etkilemez.
Uzmanlar, bir mililitre kan başına 80 mikrogramın üzerinde kafeinin ölümcül olabileceğini söylüyor. Soruşturma sonucunda bir adamın fazla kafein tükettikten sonra kaza eseri öldüğü ortaya çıktı.
Günlük güvenli alım miktarı kilo başına 3 mg olarak hesaplanır. Örneğin 70 kg bir birey 210 mg kafein tüketebilir. Bu oran kg başına 6 mg'a kadar çıkabilir, fakat bu maksimum seviyedir.
Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Çay yaprakları, kakao çekirdekleri, kahve çekirdekleri, guarana ve kola fındıklarında doğal olarak bulunur. Buna ek olarak, insanlar kafeini dondurma, enerji veren atıştırmalık gibi paketli gıdaların, içeceklerin içerisine eklerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri