Kafeinsiz Kahve Nedir? Decaf kahve olarak da bilinen kafeinsiz kahve, sanıldığı kadar “kafeinsiz” değildir. Böyle denilmesinin sebebi içeriğinde yok denecek kadar az kafein olmasıdır. Çünkü bu kahve çeşidi kafeini %97 oranında alınmış çekirdeklerden elde edilir.
Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Kafeinsiz Kahvenin Zararları Nelerdir
Fakat kafeinin kahveden ayrıştırılması işleminde kullanılan metilen klorürün solunması birtakım sorunlara sebep olabilir. Hatta kişinin sinir sistemini geçici olarak yavaşlatarak dikkat ve el-göz koordinasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Birçok insan kahve içmekten hoşlanır, ancak kişisel tercihler veya sağlık nedenleriyle kafein alımını sınırlamak isterler. Bu insanlar için kafeinsiz kahve mükemmel bir alternatiftir.
Ayrıca aşırı kafein merkezi sinir sistemini etkileyerek huzursuzluğa, kaygıya, sindirim sorunlarına, kalpte ritim bozukluğuna ve hassas kişilerde uyku sorunlarına neden olabilir. Kafeine karşı çok hassas olan kişiler, normal kahve alımını sınırlayabilir, kafeinsiz kahve tercih edilebilir veya çay tüketebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kan akışının yavaşlaması ise kalbe zarar verebilir. Aşırı espresso tüketimi kalp atışlarını hızlandıracak şekilde uyarıcı etki yapabilir. Kafein, özofagusu etkileyerek mide ekşimesi yani reflüye neden olabilir. Espressonun içeriğinde bulunan kafein adrenalin gibi vücudun titremesine yol açan hormonları uyarabilir.
Şekersiz içilen Türk kahvesi ya da filtre kahve kesinlikle kilo aldırmaz.
Espresso Kahvenin Zararları;
Espresso kahvenin içeriğindeki kafein kalbe kan akışını yavaşlattığından kalp zarar görebilir. Espresso kahve gün içerisinde aşırı tüketilirse kalp atışları hızlanabilir. İçeriğindeki kafein özofagusa etki ettiğinden dolayı mide ekşimesi yani reflü nedenidir.
"Yeni bir araştırmaya göre kafeinsiz kahve kalp hastalıkları riskini artırıyor."
Üç dört fincan kafeinsiz kahve, uykunuza bir fincan kafeinli kahve kadar zarar verir. Kafein, vücuttan karaciğerdeki bir enzim tarafından temizlenir. Bazı kişilerde bu enzim güçlüdür ve bunlar akşam yemeğinde bir kahve içseler bile gece yarısı sorunsuz uykuya dalabilirler.
Ayrıca B3 vitamini ve sakinleştirici etkisiyle dikkat çeken trigonellini bileşenini de barındıran bu içecek, normal kahvenin sunduğu pek çok sağlık faydasını sağlayabilir (6). Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.
Espressonun Faydaları
-Yağ yakımını yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve kalori içirmediği için yağlanma yapmaz. -Dikkati ve odaklanmayı artırır. Miligram başına yüksek düzeyde kafein içeren bir kahve çeşidi olduğu için kafeinin sihirli etkilerinden fazlasıyla yararlanmanızı sağlar.
İçeriğindeki kafein oranı yaklaşık %97 oranında azaltılmış olan çekirdeklerden elde edildiği için kafeinsiz olarak tanımlanır (1). Dolayısıyla diğer tüm çeşitlerinde olduğu gibi bu çekirdeklerden üretilen decaf Türk kahvesi de, tüketilebilecek en az kafeine sahip kahve sınıfına girer.
Çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçilmesinde günde birkaç fincan kahve içilmesi önemli faydalar sağlıyor. Araştırmanın bulguları Güney Kore'de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesinin sonuçlarına dayanıyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
O zaman kimler espresso içiyor? Lider özelliğine sahip olanlar ve “work hard play hard” (çok çalış, çok eğlen) zihniyetinde yaşamayı seçenlerin içeceği espresso. Kısa olduğu için zaman kaybetmiyorlar.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
İşte tok tutarak zayıflamaya yardımcı olan menengiç kahvesi ile zayıflamak oldukça mümkün… Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
Günün ilk zamanlarında içilen sabah kahvesi, uykunun etkilerini yok etmek ve daha dinç olmak için tercih edilir. Bu yüzden sabah saatlerinde daha sert kahvelerin seçilmesi, uyanabilmeniz açısından daha etkili olacaktır. Bu yüzden sabahları americano, filtre kahve, espresso veya Türk kahvesi tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri