İlgili 25 soru bulundu
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
17 Ağustos 1999'da Gölcük'te yaşanan depremin şiddeti ise 7,4 olarak kayıtlara geçmişti. 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiği depremde, 25 bin kişi de yaralanmıştı. Bu deprem son 100 yılda yaşadığımız beşinci büyük deprem olarak tarihteki yerini aldı.
Vadi, dağ, göl, şelale, kanyon ve mağaralar birer doğal varlıktır.
Kahramanmaraş-Kayseri karayolu 40. kilometresinde, Onikişubat İlçesi Tekir Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Tabiat parkı; Yeşil Göz Obruğu, çevresinde kamp ve piknik yerleri ile doğa aktivitelerine(koşu, doğa yürüyüşü vd.) uygun alanlardan oluşmaktadır.
Maraş'ta Külekçilik, saraçlık, oymacılık, dokumacılık, bakırcılık, keçecilik zengin el sanatlarının örnekleridir. Bakırcılık ve kuyumculuk gibi bazı el sanatları günümüzde faaliyetlerini sürdürse de, di- ğer el sanatları yok olmaya yüz tutmuştur.
Savruk Mağarası
Kahramanmaraş'ın kuzeyinde Hacınınoğlu köyünden 2 km aşağıda yer almaktadır. Eski ipek yolu üzerinde yer alan mağara Savruk -Savran veya Sarıkız mağarası diye anılmaktadır. Sarkıt ve dikitler gibi jeolojik oluşumlar açısından oldukça zengindir.
Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Kahramanmaraş ilinde doğal göl yoktur. Havzanın bataklık durumunda olan Gavur Gölü ise D.S.İ. tarafından kurutulmuştur . İl merkezinin kuzeyinde Ahır dağlarında ise mevsimlik olarak tektono-karstik özellikte Karagöl ve Küçük Göl bulunur.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat, büyükşehir metropol ilçeleridir. Diğer ilçelerinden nüfusu ve alanı en büyük ilçesi Elbistan'dır.
Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Kahramanmaraş'ta arazi dağılımı dağınık bir yapı arz etmekle birlikte tarıma uygun olan alanlar azımsanmayacak ölçüde %26'lık paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir.
Şehrin Ev Sevilen Yöresel Tatlılarından:Çullama
Kahramanmaraş'ın yöresel tatlıları arasında yer alan çullama, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir.
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri