Vel'ahıretü hayrün ve ebka. İnne haza lefissuhufel'ula. Suhufi ibrahiyme ve musa. Sevdiğine kavuşma duası abdest alınarak okunmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Sevdiğiniz kişinin size eş olması için dua etmeniz günah değildir. Hakkınızda hayırlı olması için Allah'a dua edebilirsiniz. Aşık olmak günah değildir.
Vasıl duası kavuşma duası olarak bilinir. Sevdiğine kavuşmak isteyenler veya sevdiğinden uzakta olanlar Vasıl duası okuyarak manevi olarak itikadını gerçekleştirebilir.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
İlgili 24 soru bulundu
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
1- Babanın (evladına) duası. Babanın evladına duası, Peygamber'in ümmetine duası gibidir. 2- Misafirin duası. 3- Mazlumun duası (Tirmizi, Birr, 7/1905)."
Hacet namazı bir diğer ismi ile dilek namazıdır. Hacet namazı bir istek, dilek veya kişinin duasının gerçekleşmesi niyetiyle kılınır. Kılınışı basit ve faziletli bir namazdır. Hacet namazını kılmak için belirli bir gün veya vakit yoktur.
Çevirgel duası, bir niyet, hacet duasıdır. Her türlü çabayı göstermesine rağmen, eşi, nişanlısı veya sevgilisi tarafından terk edilen kişilerin başvurduğu bir duadır. Bu duayı hem kadın hem de erkek okuyabilir. Bu dua en tesirli geri getirme dualarından biri olarak kabul edilir.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recep'in ilk Cuma gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir."
Sual: Hangi kişilerin duası makbuldür? Hacıların, mücahidlerin, dertlilerin, hastaların, gariplerin, mazlumların, yolcuların, ana babanın, bela gelmeden önce dua edenin, çok zikredenin, Müslümanlıkta saçlarını ağartanın, oruçlunun, salih âlimin ve adil idarecinin duaları makbuldür.
Çocuk Sahibi Olmak İçin Okunacak Dualar
Bu dualardan en sık okunanlar; "İnne rabbeke hüve'I-hallâku'l-alîm." Bu ayeti kerime geceleri okunmalıdır. Üç ay boyunca her gece 1267 kez okunması önemlidir. Hicr 15/86 ayetidir ve Türkçe meali 'Muhakkak ki Rabbin her türlü yaratma şeklini bilir' anlamındadır.
Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.
Bununla birlikte ahirete veya dünyaya ait bir dileğin gerçekleşmesi isteği ile Allah rızası için namaz kılması da uygundur. Kılınan bu namaza “Hâcet namazı” denir.
İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah'ı tesbîh edin (namaz kılın).
d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz 'dua ettim de kabul olunmadı' diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Buhârî, De'avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735] ).
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
Değerli kardeşimiz, Fiili ile ölümü hak eden kimselere, yetkili makamların hükmü ile gereken yapılır, bunun içinde ölmeleri için dua da vardır, kul hakkı olmaz. Ancak ölümü hak etmeyen kimsenin ölmesini istemek caiz değildir, hem Allah hem de kul hakkı olur.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Hanbel başta olmak üzere Hanefî ve Şâfiî fakihlerin de bulunduğu âlimlerin çoğunluğu Hz. Peygamber (s.a.s.) hürmetine duada bulunulmasını caiz görmüşlerdir (bkz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri