Çaya şeker atmanız, kan şekerinizin yükselmesine, uzun süreli kullanımında şeker hastalığına neden olabilir. Çayın sağlığımıza kötü yönde etki etmemesi için nasıl tüketmeliyiz? Çayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra içebilirsiniz. Bunu diğer öğünleriniz için de uygulayabilirsiniz.
Sabah kahvaltısında sıklıkla içilen çayın içindeki kafein oranı gün içinde zinde kalmanızı sağlar. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi metabolizmanın hızlanmasında etkili olur.
Çay her ne kadar bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir. Çayın olası zararlarının farkında olarak kendi alımınızı sınırlandırabilir, diyetinizde gereken ayarlamaları yapabilirsiniz.
ÇAYI YEMEKTEN EN AZ 1 SAAT SONRA İÇİN
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmekte.
İlgili 18 soru bulundu
Canan Karatay altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Karatay, 'Yemekten sonra çay içmeyin' dedi.
Sabahları enerjik olmayı ve egzersiz yapmayı seviyorsanız kahve sizin için doğru bir seçim olacaktır. Kahvenin içinde çaydan daha fazla kafein olduğunu düşünecek olursak, kahve fiziksel performansınızı artırabilir ve egzersizin yorgunluğunu azaltabilir. Kahve tüketimi özellikle erkeklerde yağ yakımına yardımcı oluyor.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
Canan Karatay kahvaltıda, az pişmiş 2 yumurta, menemen, omlet, mıhlama, pastırma yumurta yapılabilir. Fakat bunların yanında ekmek, poğaça, simit vs. yenmemesi gerektiğini, bir ince çay bardağında fındık, fıstık, ceviz, badem veya yerfıstığı tüketilmesini gerektiğini söylüyor.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Siyah çayın içerisinde tein, kafein, teofilin ve antioksidan içerir. kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şeker kullanılmadan tüketilmesi önerilir. Çayın içerisinde sıfır, yağ, karbonhidrat ve protein vardır. Şekerle tatlandırılmadığında diş yapısını korur.
Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Papatya çayı, genelde uyku problemleri için kullanılsa da sabahları içildiğinde gün boyu dinç kalmanızı sağlar. Her sabah içeceğiniz bir bardak papatya çayı sayesinde stresiniz azalır, zihniniz boşalır ve kendinizi daha dinç hissedersiniz.
Sabah uyandığınızda aç karnına 1 bardak su içmek vücudun toksinlerden arınmasına ve ihtiyaç duyulmayan maddelerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Her sabah aç karnına içilen 1 bardak su metabolizmanızı hızlandırır ve vücut direncinizin artmasına neden olur.
Çay mümkün olduğu kadar yemeklerden sonra tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise tavsiye etmiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, su ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatif olabilir.
Sabah uyandığınız zaman tıpkı yüzünüzü yıkamak gibi vücudunuzu da yıkamanız lazım. Bu yüzden uyanır uyanmaz bir bardak su veya bitki çayı içmek bu saatler için en uygunu. Ne içmelisiniz? Oda ısısında bekletilmiş 1 bardak su içmek böbrek ve bağırsakların işlevini artırarak vücudu toksin ve artıklardan temizliyor.
Güne 1 Bardak Su İle Başlayın
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır. Gece geç saatlerde yemek yemenin vücutta daha fazla yağ birikmesine neden olduğu daima hatırladıklarımız arasında olsa da acıkınca midemize söz geçiremeyebiliriz.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
"Kahvaltıda tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesi ise yanlış bulunuyor. Bunun sebebi çayın içerisinde bulunan 'tanen' adlı maddenin demir emilimini azaltması olduğu belirtiliyor. Bu sebeple sağlık açısından yumurta-çay ikilisinin bir arada tüketilmemesi öneriliyor.
Diyet yaparken ya da kilo kontrolü sağlarken çay içmek istiyorsanız elbette içebilirsiniz. Kilo almamak ve sağlığınızı korumak için çayınızı şu şekilde içebilirsiniz: Düşük tansiyon probleminiz yoksa; çayınızın içine ince bir dilim limon atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri