kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Kahvaltı, adını da “gece boyunca orucu kırmak” anlamına gelen “break fast” kelimesinden alır.
Türkiye Türkçe- sinde birleşik kelime olarak kullanıldığında vurgusuz olan -er- hecesi düşer. Kelime pazartesi şeklini alır.
Cumartesi kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Cumartesi kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Cumartesi kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı cumʿa + Türkçe ertesi şeklindedir.
Hasta ve hane kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan hastane sözcüğü, birleşik isimdir.
İlgili 39 soru bulundu
İzlemek; seyretmek manasında kullanılsa da asıl anlamı arkasından gitmek, tâkip etmek demektir. Sözcüğün kökü ayak izi ya da yara izi anlamlarına gelen iz- kökünden geliyor.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Tarihî ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati'nde Andreas Tietze “düğün”ün aslının toy-kün/doy-gün (doyma günü, ziyafet günü) olduğunu yazıyor. Birleşik kelimede bir kaynaşma olmuş ve sonunda “tüyün-düğün” ortaya çıkmıştır.
“Mihnetle gül koklama, dikeni sancar.” Türkçe Sözlükte sançmak fiil kökünden türemiş olan sözcükler, sancak/sancak beyi/sancaktar/sancı/sancı otu/ sancılanma /sancılanmak /sancılı /sancıma/sancımak/sancısız (Türkçe Sözlük: 1696) şeklindedir.
Sivrisinek sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği konusunda detayları derledik. Sivrisinek herkesin kullandığı bir kelimedir. Sivrisinek sözcüğünün anlamları dışında TDK'ya göre doğru yazılma şekli de bulunuyor. Sivrisinek kelimesinin doğru yazılışı "sivrisinek" şeklinde olmalıdır.
2- Türemiş Kelimeler:
Alınan ekler sonucunda kelimenin anlamı değişir. Örnek: Artık ben de ev-li bir insanım. Ev kelimesine getirilen -lı eki kelimenin anlamını değiştirmiştir. Evli kelimesi bu cümledeki tek türemiş kelimedir.
Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Kahvaltı, “Kahve altı” sözünden türeyen bir sözcüktür ve günün ilk öğünü olma özelliğini taşır.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
toprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toprak “toz, kuru toprak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe topra- “tozlanmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Öz. Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
İtalyanca salata kelimesi "tuzlanmış sebze, turşu" anlamına gelmekte olup, Türkçeye de bu dilden girmiştir. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen herba salata deyiminden türetilmiştir. Bu sözcük Latince "tuzlamak" anlamına gelen salare fiilinden +()t° ekiyle türetilmiştir.
dalga - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe talkaġ veya talkan “denizde çırpıntı, dalga” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Türkçe yazılı örneği bulunmayan *talka- “çırpınmak, çalkalanmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe tal- “çarpmak, çırpmak” fiilinden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri