Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir.
Tereyağı diğer yağlara oranla daha sağlıklı olmasıyla bilinen bir yağdır. Abartılmamak kaydıyla tüketilmesi de uygundur. Şeker hastaları için ise bu yağ tehlikeli değildir. Hatta az ve düzenli tüketimi şeker hastalığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Kamuoyunda terayağ kilo ve kolesterol yapar şeklinde yanlış bir bilgi olduğunu ifade eden Mustafa Eraslan, "Diyeceksiniz ki tereyağ kilo yapar. Terayağ hiç bir zaman kilo yapmaz. Terayağ kesinlikle damarları da tıkamaz.
Ülkemizde tereyağı üzerine yapılan tartışmalarda ise kişilerin ölçülü şekilde tüketmesi, aksi halde aşırı tüketimde kilo olarak kalacağı belirtilmiştir. Tereyağı diyet ve beslenme uzmanlarını ikiye ayıran bir besin olmaktadır. Kilo vermek isteyenlerin margarin yerine doğal tereyağı tüketmeleri önerilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir. Tereyağı, ısıya karşı dayanıksız olduğu için kızartmalarda tercih edilmez.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Yağ genel olarak kilo aldıran ve sağlıksız bir besin olarak görülmektedir fakat bu bir yanlıştır. Tereyağı doğal olmasından dolayı sınırlı bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir kilo alımı yaşanmaz. Ayrıca besin değerleri ile de tok tutmaya yaradığından tereyağı diyette olan kişilere yasaklanmaz.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
- Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir, ayrıca sindirim sistemini kuvvetlendirir. - Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine katkı verir.
Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur. Evet, ismiyle müsemma sade yani saf yağ. Bu yüzden de onun için en lezzetli yemeklerin şahı denilebilir.
Hakiki tereyağı vücut ısısında erir. Kaliteli bir kalori kaynağıdır.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Kızartılmış yiyeceklerin yanı sıra krema, tereyağı gibi yoğun yağ içerisine sahip besinler de mide yanmasının en önemli sebeplerinden biri.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Doğal Yapısıyla Vazgeçilmeziniz Olan Tereyağın Faydaları
Benzersiz lezzetinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı bir besin maddesi olmayı başaran tereyağ türleri, sarı beyaz renklerdedir.
Tere de zayıflamaya oldukça fayda sağlayan yeşillikler arasındadır. Tere, yağ yakan hücrelerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını destekler. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan tere, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak kilo verdirir.
Ölçülü ve dengeli tabaklar içinde sunulan yağda yumurta kilo aldırmaz. Ancak düzenli olarak bol porsiyon ve ekmekli yağda yumurta yerseniz, aldığınız kalori fazla olduğu için kilo alabilirsiniz.
Günümüz zayıflama trendleri arasına yeni yeni girmeye başlamış olan tereyağlı kahve, Canan Karatay'ın da önerisiyle zayıflama yolunda deneyebileceğiniz seçenekler arasında bir numaradır. Sağlık açısından hem yararlı hem de kilo vermeye yardımcı olan tereyağ, mutfakta yemek yaparken kullanılan en temel malzemelerdendir.
Taze otla beslenen hayvandan elde edilen tereyağı, yemle beslenen hayvanınkinden daha fazla omega-3, CLA gibi faydalı yağları, antioksidan, vitamin ve mineralleri içerir.
İyi bir A vitamini kaynağı olan tereyağı, yüksek miktarda doymuş yağ içermektedir. Tereyağı, D vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi vitamin türlerini içermesinin yanında, manganez, krom, iyodin, çinko, bakır ve selenyum gibi özel mineralleri de içermektedir.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri