Kahvaltılarda yağ üzerine serpilerek ya da istenilen kahvaltılığın üzerine serpilerek kullanılabilen Bağdat Kahvaltılık Poy, yedi baharatın birleşiminden oluşmaktadır. Domates-biber salçasına eklenerek veya zeytinyağıyla karıştırılarak tüketilir.
Özellikle kahvaltılarda sıcak köy ekmeğinin üzerine tereyağ sürüp biraz da poy eklenip yenir. Mis gibi kokusu çeşitli yemeklerde kullanılmasının başlıca sebebidir diyebiliriz. Tarhana çorbasına, bulgur pilavına, etlere, tavuk soteye, menemene, hamur kızartmalarına inanılmaz yakışır.
Kolesterolü dengeleyici yapıya sahip olan poy baharatı özellikle yüksek kolesterolü düşürmede önemli bir etkendir. Bu baharatı belli aralıklarla tüketerek kan şekerini düzenleyici etkisini görebilirsiniz. Östrojen hormonunun salgılanmasına destek olan poy baharatı göğüsler üzerinde dolgunlaştırıcı özellik sergiler.
Poy baharat, ismini aldığı yedi tane farklı baharattan oluşur. Bu baharatlar pul biber, kekik, kimyon, nane, çemen, sumak ve toz biber şeklinde sıralanabilir. Yedi türlü diğer bir adıyla poy baharatını çeşitli yemek türlerinde kullanmak mümkündür.
Kahvaltılık Poy Baharat Karışımı 100 Gr Paket ürünü içerisinde; Kırmızı Toz Tatlı Biber, Sumak, Poy Otu, Acı Toz Biber, Kişniş, Kimyon, Nane, Kekik, Acı Kırmızı Pul Biber, Çemen Unu, Tuz, Sarımsak Granül bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır.
Acı kırmızı pul biberin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırdığı biliniyor. Özellikle kilo vermek isteyenler için ideal bir besin. Kırmızı pul biber hazımsızlığı gidermede ve vücuttaki gazı atmanıza yardımcı olur. İltihap sökücü ve enfeksiyon giderici olması nedeniyle artirit ağrılarına iyi gelir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Pepnut 160gr
Ekmek üzerine sepeleyerek ya da zeytinyağına bandırılmış ekmeğin bu kez de pepnuta bandırılması şeklinde yenebilecek nefis kahvaltılık.
Kahvaltılık Baharat Nasıl Kullanılır? Kahvaltılık baharat kullanımı bir kaseye zahterli karışım bir kaseye ise zeytinyağı koyularak servis edilir. Ekmeği önce zeytinyağına sonra zahtere batırarak yiyebilirsiniz.
Kahvaltılarda yağ üzerine serpilerek ya da istenilen kahvaltılığın üzerine serpilerek kullanılabilen Bağdat Kahvaltılık Poy, yedi baharatın birleşiminden oluşmaktadır. Domates-biber salçasına eklenerek veya zeytinyağıyla karıştırılarak tüketilir.
POY. "Particully Oriented Yarn" yani kısmi çekimli iplik olup doğrudan doğruya tekstilde kullanılamaz. POY iplik POY üretim hattında 3500-4200 m/dk arasında değişen hızlarda çekildiğinden, polimerin oryantasyonu tamamlanmamıştır. Bu yüzden yüksek uzama ve kayma çekme özelliği gösterir.
Kısmen yönlendirilmiş iplik (POY), DTY ve ATY tekstüre ipliklerin üretiminde tekstüre fabrikalarında hammadde olarak kullanılan beyaz veya kendinden boyalı (Masterbatch veya renkli noktalı) yarı mat veya süper parlak PET talaşları kullanılarak eriyikten lif çekim işlemi sırasında üretilen ipliktir.
Sarımsak ve kırmızı biberle birlikte pastırmanın üzerinin kaplanması en yaygın kullanım şekillerinden biridir. Bunun dışında salçayla ve değişik baharatlarla karıştırılarak kahvaltılık sos şeklinde tüketilir. Öğütülmüş olarak çorbalarda, soslarda ve et yemeklerinde kullanılır.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır. Çemen çok eski bir baharattır ve antik çağlarda çok değer görmüştür. Et, tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır.
Ana vatanı Orta Doğu ülkeleri olan çemen otu yetiştiriciliği zamanla Fas'tan Çin'e yayılarak Amerika'ya kadar uzanmıştır. Ülkemizde özellikle Yozgat, Tokat ve Kayseri'de yaygın olarak tüketilen çemen otu bitkisi, Hint ve Orta doğu mutfağında sıklıkla kullanılır.
Küncü teflon tavaya alınır ve çiğ kokusu çıkana kadar 5 dk civarı kavrulur. Kavurma işlemi sonunda, tavadan ayrı bir tabağa alınır. Pekmez tavaya konulup toz şeker ilave edilir ve karamelize olana kadar kısık ateşte karıştırılır. Küçük bir kaseye su konulur ve pekmezden 1 damla damlatılır.
Zeytinyağına en çok yakışan çeşniler fesleğen, limon, kekik, dere otu, maydanoz ve biberiyedir.
Osmanlı baharatı, Osmanlı mutfağına özgü bir baharat karışımıdır. Bu baharat karışımının içeriğinde sumak, kekik, sarımsak, maya ekstraktı, isot, özel pul biber, tatlı pul biber ve deniz tuzu bulunur.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Genel olarak yıldız anason, karanfil, tarçın, Sichuan biberi ve rezenenin karışımından elde edilir.
Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır. Hem önceden hazırlanıp buzdolabında muhafaza edilen acuka makarna sosu da olur, aniden gelen misafir için sofralara meze de.
Öğr.Üyesi Serhat Koran, 'Yarım limon, 3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt ve 1 çay kaşığı pul biber karışımını 15 gün akşam yatmadan önce tüketin. Bu formül yağ yakımını hızlandırırken hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Günlük 2 adet kırmızı biberin vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Toz biber kullanacaksanız yemek kaşığının yarısı kadar kullanabilirsiniz.
Yoğurt ve pul biber yağ yakan ve metabolizmayı hızlandıran besinlerdir. Bu besinler düzenli tüketimde yağ yakımını hızlandırır ve kilo verdirir. Yoğurt aynı zamanda kan şekerini dengeler ve tok tutar. Ama içerdiği limonun sağlığa C vitamini sağlamak dışında hiçbir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri