Emlak alım satım sözleşmesinin de geçerlilik süresi bu yüzden 5 yıldır. 5 yıl içerisinde alım satım gerçekleşmezse, tapu üzerindeki yasal şerh kalkar.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden emlakçıların alım satım komisyonuyla alakalı emsal nitelikte bir karar geldi. Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.
İlgili Kanun maddesi ışığında, simsarlık sözleşmesi taraflarının da sözleşmeyi her zaman tek taraflı olarak sona erdirebileceğini söylemek uygun olacaktır. Kanun koyucu tek taraflı olarak sözleşmeden dönmeyi herhangi bir şekil şartına bağlamamıştır.
Sonuç Olarak; ülkemizde emlakçılar tarafından komisyonculuk adı altında imzalanan sözleşmeler Türk Borçlar Kanunu uyarınca simsarlık sözleşmesi olarak kabul edilmekte olup, kanun koyucu bu sözleşmelerin adi yazılı şekil yapılması gerektiğine karar vermiştir.
Kiracının herhangi bir bildirimde bulunmaması halinde veya sözleşmeyi devam ettirdiğini bildirdiği taktirde sözleşme devam eder. Böylece “Kira sözleşmesi otomatik yenilenir mi?” sorusunun cevabı: Evet sözleşme otomatik olarak yenilenir.
İlgili 21 soru bulundu
Hükümden de anlaşılmaktadır ki 1 yıllık sözleşme sonunda ev sahibinin tahliye imkanı olmasa da kiracının sözleşmeyi feshederek kendi isteğiyle evden çıkma imkanı mevcuttur. Bunun için kiracı, sürenin dolmasından en az 15 gün önce ev sahibine bildirimde bulunmalıdır.
Taraflar arasında görüşün:Satış sözleşmesini iptal etmek istediğinizi diğer taraf veya tarafın temsilcisiyle iletişime geçerek bildirin. Taraflar arasında yapılacak bir görüşme veya yazılı bir bildirim yoluyla iletişim sağlanabilir.
237 uyarınca taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır. Uygulamada özellikle projeden yapılan konut satışlarında tapuda veya noterde resmi bir sözleşme yapılmaksızın taraflar arasında adi yazılı sözleşmeler yapılmaktadır. Bu sözleşmeler hukuken geçersizdir.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Sözleşmenin feshedilmesi emlakçının komisyona ve cayma bedeline hak kazanmadığı manasına gelmemekte, fesih ancak haklı bir nedene dayanıyorsa ancak cayma bedelinin ödenmemesi söz konusu olmaktadır.
Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Eğer alıcı ve satıcı arasında bir anlaşmaya varıldıysa emlakçıya ödenecek toplam bedeli sadece alıcı da ödeyebilir. Kiralama işlemlerinde ise -aksi bir anlaşma yoksa- emlakçı hizmet bedeli yeni kiracı tarafından ödenir.
Yani, konut satın alımında ödenmesi gereken komisyon; yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık hem ev sahibi hem de alıcı için zorunluluk teşkil etmeye başlamıştır. Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır.
Ancak bu alacağa hak kazanabilmek için her halükarda emlakçı / gayrimenkul danışmanı ile mal sahibi arasındaki sözleşmenin yazılı olması gerekecektir. Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz. Kanunda yazılı şekilde yapılması öngörülen bir sözleşmenin değiştirilmesinde de yazılı şekle uyulması zorunludur.
Buna göre; Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Başka bir deyişle, bu tür sözleşmeler yapılamaz, yapılmış ise dahi geçersizdir.
Hukuk düzeninin sınırları içerisinde bir sözleşmenin konusu sözleşmeyi yapanlar tarafından yasaların sunduğu serbesti içinde diledikleri şekilde belirlenebilir. Yasalardaki emredici hukuk kurallarına, ahlaka, kamu düzenine yada kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece iki tarafın yaptığı sözleşme geçerlidir.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir.
Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebilir. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır.
Yargıtay Kararı: "Yazılı Sözleşme İle İspatlanamayan Hizmet İçin Komisyon Talep Edilemez" Emlakçının 'komisyonumu ödemedi' diyerek icraya verdiği alıcıyı Yargıtay haklı buldu. Yüksek mahkeme, emlakçı komisyonu için sözlü değil yazılı mukavele imzalanması gerektiğine hükmetti.
“Emlak komisyon sözleşmeleri”, söz bahsi aracılık faaliyetlerini gerçekleştiren gayrimenkul şirketlerin gayrimenkul satışından komisyon ücreti veya aracılık hizmetlerine karşılık ücretlerini garantör altına almak adına, gayrimenkul satış öncesi satıcı veya alıcı yahut her ikisi ile imzaladıkları sözleşme olarak ...
Tapu iptal davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri