Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak ortalama 24 - 25 yıl boyunca meyve verirler. Kahve ağacında meyvenin toplanabilmesi için meyvenin olgunlaşma süresi yaklaşık dokuz aydır. Kahve ağacı yılda beş kiloya yakın meyve verir. Bu meyvelerin ancak 1 kilo gramından kahve çekirdeği elde edilir.
Kahve bitkisi, ilkbahar aylarında küçük beyaz çiçekler açar. Daha sonra yeşilden siyaha doğru, baklalara benzeyen küçük meyveler verir. Bu meyveler, kahve yapımında kullanılan 2 tohum içerir.
Meyve kısmı çekirdekten ayrıldıktan sonra güneşte kurutulur. Ayrıca meyve kısımı insan için çok faydalı bu besin kaynağıdır. Kurutulmuş kahve meyvesi Etiyopya ve Yemende 1000 yıldır, sıcak suda kaynatılmak suretiyle tüketilmektedir.
Kahve, botaniksel olarak Rubaiaceae familyasına ait ve yaklaşık 6000'e yakın türü olan bir ağacın meyve çekirdeğidir. İlkbaharda açan beyaz çiçekleri olgunlaştıkça yeşilden kırmızıya dönmektedir. Kahve, bu meyvelerin içinde çoğunlukla ikişer tane bulunan çekirdeklerin kavrulmasıyla elde edilir.
Kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ürün verir. Ama bu süre boyunca düzgün bir şekilde bakılması gerekir. Kahve ağacı 20 yıl boyunca ürün verebilmektedir. Kahve ağaçları meyve vermeden önce çiçeklenmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Ortalama olarak 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve verir. İyi ve sağlıklı bir kahve ağacı 1 ile 5 kg arası kahve meyvesi verir. Ortalama olarak 1 kg kahve çekirdeği için 5-6 kg kahve meyvesi gerekir.
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Kahve çiçeğinin sevgiye, çiçek açması ve meyve vermesi için sabra ihtiyacı olduğu doğrudur.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı hayır yetişmez. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Kahve kirazı yenir mi? Hepimizin iyi bildiği gibi kahvenin çekirdeğini içiyoruz. Kahve çekirdekleri “kahve kirazı” olarak bilinen meyvenin bir anlamda tohumlarıdır. Kahve kirazı/yemişi kafein içerir ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
Böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici sadece Starbucks'ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Taze meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile birlikte tüketmek için hafif ve sağlıklı seçimlerdir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken husus fazla ekşili seçimler yapmamaktır. Fazla ekşi meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile tüketildiğinde ağızda bir karmaşaya neden olurlar.
Demlediğimiz, öğüttüğümüz, içtiğimiz kahvelerin hepsi aslında coffea adlı kırmızı meyvenin çekirdeğinden elde ediliyor. Bu meyve, rubiacceae familyasına bağlı olan ve 7-8 m. boyunda bir bitkidir Çiçeklenmesi ve sonra tanelenmesi ise kahve meyvesini meydana getirir.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur. Kahve bitkisini aydınlık ve yarı gölge yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.
Cascara: Kahve meyvesine verilen isimdir. Kahve çekirdeği ayrıştırıldıktan sonra kalan kabuk kısmı, cascara çayı veya kahve kirazı çayı ismiyle kurutularak tüketilmektedir.
Çiçek açtıktan sonra 8 ay boyunca kahve meyvesinin olgunlaşma süreci başlar. Kahvelerin ağaçlardan toplanması iki farklı şekilde gerçekleşir: elle toplama ya da makineyle toplama. Elle toplama sırasında kahve ağaçlarının altına bir örtü serilir ve dallardan toplananlar bu örtülere dökülür.
Bir kahve ağacı, dikiminden yaklaşık 5-6 yıl sonra meyve verir. Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak ortalama 24 - 25 yıl boyunca meyve verirler. Kahve ağacında meyvenin toplanabilmesi için meyvenin olgunlaşma süresi yaklaşık dokuz aydır.
Tohumları ılık suda bir gece bekletip, çimlendirme torfunun yüzeyine ekin. Üzerlerine çok az torf serpip tohumları örtün. Çimlenene kadar toprağın nemli kalması gerektiğinden mini sera uygulaması yapabilirsiniz. 24°C de bol ışık altında yaklaşık 1-2 ayda çimlenirler.
Ağaçlar meyve vermeden önce çiçeklenir ve öbekler halinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler kokuludur ve çiçeklenme döneminde çevreye oldukça tatlı bir koku yayarlar. Ancak çiçekler yalnızca birkaç gün dalda kalır, sonrasında ise dökülürler.
Saksıda Kahve Ağacı
Kahve ağaçları evlerde de yetişebilmektedir. Fakat küçük bir fincana yetmeyecek kahve hasatı yapabilirsiniz ancak. Öncelikle he ağacının fidesini almanız gerekmektedir. Doğru dikme ve doğru ve düzenli bakım sayesinde 5 yılda ancak çiçek açabilmektedir.
Kahve fidanı yavaş büyüyen bir bitkidir yıllık 20cm civarında büyür bu yüzden bitkim yavaş büyüyor diye endişe etmeyiniz.
Tarihi kökenler. Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu .
Türk kahvesi, Osmanlı döneminde Yemen, Mısır ve Arabistan'da yetişen kahve ağaçlarından toplanan çekirdeklerle, özel bir yöntemle hazırlanmaktadır.
Kahve ağacı tropikal ve ekvatoral iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir. Ekvator çizgisinin 25 derece kuzeyi ile 25 derece güneyi arasında yer alan ülkelerde yetişir. Günümüzde Asya kıtasından Amerika kıtasına kadar, 80'e yakın ülkede kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri