Cevabı anlamazsan yorumda belirt. Kolay gelsin. Açıklama: Yumurtada nişasta bulunmaz.
1 adet (50 gr) yumurta 72 kaloridir. Yumurtanın 100 gramı 0.72 gram karbonhidrat, 12.56 gram protein, 9.51 gram yağ içermektedir.
1 adet haşlanmış yumurta 74,5 kcal değerine sahiptir. 1 adet haşlanmış yumurta 5,4 gram yağ içerir. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 0,3 gram karbonhidrat yer alır. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 6,2 gram protein bulunur.
Yumurta sarısı, embriyonun gelişimi için temel işlevi gıda sağlamak olan yumurtanın besin taşıyan kısmıdır. Yumurta kabuğu içerisinde yumurta akı, yumurta kabuğu zarı, kalaza ile beraber oluşur. Yumurta sarısı, vitamin, mineral, lipit ve protein bakımından zengindir.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Yumurta vitamin ve minarellerce de oldukça zengindir. Yumurta akı ve sarısının vitamin ve mineral madde içeriği birbirinden farklıdır. Yumurta sarısı; vitamin A, D, E, tiyamin, riboflavin, biyotin, kolin ve pantotenik asit; yumurta akı ise niasin bakımından oldukça zengindir.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Yumurta beyazında; A, B2, B5, B12 ve D vitaminleri bulunur.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır. Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Çünkü yumurtanın doymuş yağ içeriği düşüktür ve yağ içeriğinin %64'ünü doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu özelliği sayesinde kolesterolü yükseltmez. Yavaş sindirildiği için tok tutan besinlerden biridir.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Normal sperm yapısında oval baş ve uzun kuyruklar vardır. Bu yapı onların ileriye doğru gitmeleri için uygundur. Normal bir sperm yapısı ve miktar olarak fazla üretkenlik size daha büyük bir şans tanır. Spermlerin yüzde 40'tan fazlası hareket ediyorsa, bu durum normal olarak kabul edilir.
Hayır. En azından çok büyük ihtimalle hayır. Eğer yumurtayı marketten alıyorsanız, döllenmiş yumurta yeme ihtimaliniz sıfırdır; çünkü yumurta çiftliklerinde horoz bulunmaz.
Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir. Erkeklerin üreme hücresine sperm denir.
İçerdiği yüksek kolesterol oranı nedeniyle yumurta, uzun yıllardır tartışma konusu olmuştu. Ancak bilim insanları nihayet bu tartışmayı bir sonuca bağladı. 30 yıllık bir araştırma sonucunda, yumurtanın kalp krizi veya inme riskini artırmadığı ortaya çıktı.
AZ PİŞİRMEK DE ZARARLI, ÇOK PİŞİRMEK DE
Yumurtanın kabuklu halde en az kayısı kıvamında pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, “Pişirme süresine çok dikkat edilmeli, az pişirildiğinde hastalık riski taşıdığı, çok haşlandığında proteinin bozulacağı, yağda çok yakıldığında toksik etki yapacağı unutulmamalıdır.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri