Kahve çekirdekleri üzerinde yapılan araştırmalarda gözlemlenen bazı potansiyel faydalar aşağıdaki gibidir: Kahve, kafein adı verilen bir uyarıcı madde içerir. Kafein dünyada en çok tüketilen psikoaktif maddedir ve insanların daha az yorgun hissetmelerine ve enerji seviyelerini artırmalarına yardımcı olabilir (4).
Kahve çekirdeklerinin bazı türleri zayıflamaya yardımcı olur. Kahve çekirdeğinin düzenli bir şekilde tüketilmesi bağ ağrılarının da kısa bir sürede dinmesini sağlayacaktır. Kahve çekirdeği Tip 2 Diyabet hastalığı riskini yüksek oranda azaltması ile bilinir.
Kahvede bol miktarda bulunan kafein adlı bileşen, tüketimin ardından hızla kana karışarak beyine ulaşır. Burada üretilen ve uyku haline neden olan adenozin adlı nörotransmitteri inhibe ederek (bloklayarak) uyanıklığı arttırır, enerji düzeyini yükseltir.
Kahve çekirdeği içermiş olduğu besin değerleri sayesinde tam anlamı ile bir kalp dostudur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile çiğ kahve çekirdeği ve tozu tüketebilirsiniz.
Çiğ kahve tüketimin yarar sağlaması için düzenli olması gerekir: Diyabet Riskini Azaltır: Özellikle çiğ kahveyi çekirdek olarak ya da toz halinde tüketmek diyabet riskini düşürmektedir. Diyabet gibi önemli kronik rahatsızlıklardan kaçınmak adına insülin direncini koruduğu bilinen çiğ kahve tüketilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kahve çekirdekleri, bir kahve içeceğinden daha fazla kafein konsantrasyonuna sahiptir. Bir fincan kahve ile aynı miktarda kafein elde etmek için sadece 8 ila 10 kahve çekirdeği yemeniz gerekir.
Eğer kahve telvesi yeme isteği duyarsanız bir doktora görünün. Toplumda yüzde 20-30 yaygınlıkla en sık görülen kansızlık tipi olan demir eksikliği anemisine dikkati çeken uzmanlar, yetersiz beslenmenin yanı sıra yanlış diyet uygulamalarının da hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kahvenin içerisinde bolca bulunan kafein, uyanıklığı arttıran bir maddedir. Uykuya engel olan kafein, aslında uykusuzluğa yol açar. Kola, çay gibi içeceklerde de bulunan kafein, vücuda enerji verir. Ancak bu etkileri kahve içer içmez görülmez.
Çünkü kahve çekirdeğinde bulunan karbonhidrat ve yağ oranları çok az miktarda olduğu için neredeyse hiç kalori alımına sebep olamamaktadır.
Sonuç: Kahve Çekirdeklerindeki Kafein
Tek bir Arabica kahve çekirdeği yaklaşık 6 miligram kafein içerirken, bir Robusta çekirdeği 10 miligram içerir. Sekiz onsluk bir fincan Arabica kahve demleyin ve yaklaşık 95 miligram kafeine sahip olacaksınız.
Kötüye kullanılan psikoaktif maddeler ödül, motivasyon ve bağımlılıkta fonksiyon gören nukleus accumbenste dopamin salınımına sebep olarak beyin aktivitesini arttırır. Kafein günlük olağan dozda tüketildiğinde beynin ön bölgesinde dopamin artışı oluşturur.
Çünkü kafein bebeğe olumsuz etki yapar. Kahve telvesi, kafeinin en fazla bulunduğu yerdir. Bu nedenle çok sık kahve telvesi yemek mide hastalıklarından, uykusuzluğa kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca kahve telvesi, kalp çarpıntılarının da artmasına neden olur.
1 bardak yeşil kahve çayı için 10 gram yeşil kahve çekirdeği tozu yeterlidir. Demliğin içerisine yeşil kahve çekirdeği tozu konur. Üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika demlenmesi sağlanır. Demledikten sonra içine limon ya da şeker atılarak tüketilebilir.
Enerji veriyor, kilo vermeyi hızlandırıyor. İnsan sağlığına birçok faydası bulunan yeşil kahvenin yeterli düzeyde tüketildiğinde beyin ve sinir sistemine uyarıcı etkisi olduğunu belirten Diyetisyen Dr. Hatice Baygut, yeşil kahvenin kalp damar sağlığını da ciddi ölçüde desteklediğinin altını çizdi.
Mide asidini arttırıcı özelliğe sahip olan telve özellikle reflü ve ülser hastalığı olanlar tarafından sınırlı olarak tüketilmelidir. İçeriğinde yer alan uyarıcı bileşikler nedeniyle beyin hücrelerini tetikler ve migrene neden olabilir. Aşırı kahve tüketimi demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olur.
Kahve çekirdeklerinde bulunan antioksidanlar ve aminoasitler, saçın dokusunu önemli ölçüde güçlendirir. Kahve, vücuttaki kan akışını arttırır, kollajen üretimini tetikler, bu da hem saçlarınız hem de cildiniz için harikalar yaratabilir.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
Kahvenin kilo aldırdığı anlardan biri de Nescafe tüketildiği anlardır. Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur. Ayrıca yoğun krema ve şeker olduğu için göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülür.
En çok tüketilen kuru yemişlerden birisi olan çekirdeği çok abartmadan tüketmelisiniz. Bu yüzden bilmeniz gereken en önemli noktalar şunlar: Çekirdek içerisine çok fazla yağ barındırıyor. Fazla tüketilirse kilo aldırır ve aynı zamanda orantısız bölgelerde yağlanma yapar.
Kadınlar arasında görülen bir diğer alışkanlıkta, 'Kahve Telvesinin' yenmesidir. Telve, fibrin ihtiva ettiğinden, benzer şekilde demir ve çinko eksikliğine yol açabilir.
Cengiz Ceylan kahve telvesi yeme isteğinin kansızlık yaşayan kişilerde meydana geldiğini bildirmektedir. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İzmir) Hematoloji Kliniği'nde Sorumlusu olan Uzman Dr. Cengiz Ceylan, kahve telvesi tüketmek isteyen kişilerde demir eksikliği anemisi olabileceğini açıkladı.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir. Aşırı meyve ve sebze tüketme isteği ise C vitamini eksikliğine işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri