Kahve çiçeğinin uygun koşullarda yetiştirilmesi halinde, ilk meyvelerini vermesi 5 seneyi bulabilir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi, Türkiye'nin iklim ve nem koşulları kahve yetiştiriciliği için uygun değildir. Bu yüzden doğru bakım yapsanız bile, çiçekten verim alamayabileceğinizi unutmayın.
Kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ürün verir. Ama bu süre boyunca düzgün bir şekilde bakılması gerekir. Kahve ağacı 20 yıl boyunca ürün verebilmektedir. Kahve ağaçları meyve vermeden önce çiçeklenmektedir.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur. Kahve bitkisini aydınlık ve yarı gölge yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Kahve ağacı Arabistan Yarımadası kökenlidir. Ağacın normal boyu 8-10 metreyi bulabilirse de, üretim teknikleri nedeni ile genellikle 2-3 metreye kadar büyümesine izin verilir. Yaprakları sürekli yeşildir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derece nem gibi özellikler gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Evde kahve ağacı yetiştirmek çok zor değil. Düzenli sulama, bol ışık, nemli ortam kahvenin gereksinimleri arasındadır. Soğuktan hoşlanmaz. Kahve çekirdekle veya vejetatif olarak çoğaltılabilir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı hayır yetişmez. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Kahve bitkisi, ilkbahar aylarında küçük beyaz çiçekler açar. Daha sonra yeşilden siyaha doğru, baklalara benzeyen küçük meyveler verir. Bu meyveler, kahve yapımında kullanılan 2 tohum içerir.
Meyve kısmı çekirdekten ayrıldıktan sonra güneşte kurutulur. Ayrıca meyve kısımı insan için çok faydalı bu besin kaynağıdır. Kurutulmuş kahve meyvesi Etiyopya ve Yemende 1000 yıldır, sıcak suda kaynatılmak suretiyle tüketilmektedir.
Kahve ağacı parlak ve dolaylı olarak güneş ışığını sever. Bu nedenle; evinizde cama yakın bir yere veya teras varsa terasınıza saksıyı yerleştirmeniz gerekir. Toprağının ise; sürekli nemli olması ancak ıslak çamur derecesinde tutulmaması gereklidir. Aksi halde bitkinin çürümesine neden olabilir.
Yapısı gereği kahve telvesi toprağa dahil edildiğinde suyu tutan bir özelliğe sahiptir. Fakat bu da bitkiler için olumlu sonuçlar doğurmamıştır. Kısacası elinizde bolca kahve telvesi mevcutsa ya kompostların içine dahil edilmeli ya da bitkiler için direk kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Kahve fidanı yavaş büyüyen bir bitkidir yıllık 20cm civarında büyür bu yüzden bitkim yavaş büyüyor diye endişe etmeyiniz.
Çiçeğin doğal olarak yetiştiği bölgelerin tropikal iklim kuşağında olduğundan bahsetmiştik. Bu durumu göz önüne alarak, ister bahçede ister evinizde, saksısında yetişsin kahve çiçeğinin konumu daima güneşli ya da yarı güneşli yerlerde olmalıdır. 14 °C ila 28 °C ideal sıcaklığıdır.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Işık: Kahve bitkileri, zayıf enlemlerde kısmi güneş ışığını veya tam güneş ışığını tercih eder. Aslında onlar (orman gölgesinin altında bulunan) alt bitkilerdir ve doğrudan, sert güneş ışığında gelişmezler.
Böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici sadece Starbucks'ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır. Elinizin altında bir espresso makinası olduğunu varsayarsak, espresso yapmak için ihtiyacınız olan sadece güzel bir espresso kahve tarifi ve tabii ki ince çekilmiş kahvedir.
Gerekli ortam koşulları sağlanıp bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterildiği takdirde kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ilk meyvesini veriyor ve yaklaşık olarak 25 yıl boyunca kahve olarak adlandırılan bu meyveleri vermeyi sürdürüyor.
Kahve, botaniksel olarak Rubaiaceae familyasına ait ve yaklaşık 6000'e yakın türü olan bir ağacın meyve çekirdeğidir. İlkbaharda açan beyaz çiçekleri olgunlaştıkça yeşilden kırmızıya dönmektedir. Kahve, bu meyvelerin içinde çoğunlukla ikişer tane bulunan çekirdeklerin kavrulmasıyla elde edilir.
Kahve çekirdekleri toplandıktan sonra işleme süreci başlar. Tipik bir kahve işleme aşamasında toplanan ve kolay ayrılması için önceden ıslatılan ya da ezilen kahve meyveleri soyularak, içindeki çekirdekler çıkarılır.
Bir kahve ağacı dikildikten sonra ortalama 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlar ve 35-40 yıl boyunca meyve vermeye devam eder. Kahve ağacının çiçekleri yılda iki kez açar ve açtıktan birkaç saat sonraya solmaya başlayarak kahve meyvesine dönüşmeye başlar. Olgunlaşan bir kahve meyvesi ise 14 gün sonra çürümeye başlar.
Türk kahvesi, Osmanlı döneminde Yemen, Mısır ve Arabistan'da yetişen kahve ağaçlarından toplanan çekirdeklerle, özel bir yöntemle hazırlanmaktadır.
Her mevsim ekim yapılabilir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri